1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. sulkapallo

Suomen sulkapallohuiput kehittyvät Anu Niemisen koulussa – kärkipelaajan elämäntaparemontti vaati pitkiä keskusteluja: "Olen nyt paljon ammattimaisempi"

Liiton päävalmentaja Anu Nieminen haluaisi suomalaisen sulkapalloväen tekevän vielä enemmän yhteistyötä. Niemisen kärkisuojateista Kalle Koljonen ja Airi Mikkelä ovat tällä hetkellä kiinni Tokion olympiapaikoissa.

Airi Mikkelä ja Kalle Koljonen ovat suomalaisista vahvimmin kiinni Tokion olympiakisalipussa. Päävalmentaja Anu Nieminen (oik.) pyrkii auttamaan kaksikkoa kaikin mahdollisin keinoin. Kuva: Henri Pitkänen

Kalle Koljonen varmisti Suomelle historiallisen EM-mitalin, kun hän eteni yllätysvoitolla välieriin. Koljosen mukaan tulos varmistaa hänelle olympiapaikan.

Tämä juttu Koljosesta ja muista Anu Niemisen valmennettavista julkaistiin lokakuussa 2019.

Anu Niemisen katse on tarkka ja keskittynyt. Nelinkertaisen olympiakävijän ja 12-kertaisen Suomen mestarin silmien edessä Kalle Koljonen, Airi Mikkelä ja muut Helsingissä Ruskeasuolla harjoittelevat maamme sulkapallovaliot hiovat suorituksiaan ja tekevät toistoja.

Sulkapalloliiton päätoimisena päävalmentajana viime vuoden alusta lähtien työskennellyt Nieminen luotsaa Tokyo Teamia, johon kuuluvat Koljosen ja Mikkelän lisäksi Eetu Heino. Tokion paikkaa on ilmoittanut tavoittelevansa myös Heinon pikkuveli Iikka.

Tokyo Teamin tavoitteena on saavuttaa kaksi olympiapaikkaa ensi vuoden viiden renkaan kisoihin, ja tällä hetkellä tilanne vaikuttaa hyvältä. Sekä Koljonen, 25, että Mikkelä, 26, ovat rankinglistalla 38 parhaan joukossa ja täten kiinni Japanin kisalipussa.

Maajoukkueen ja Tokyo Teamin lisäksi myös Mäkelänrinteen urheilulukion sulkapalloryhmästä vastaava Nieminen luottaa suojattiensa onnistumiseen.

– Uskon sataprosenttisesti, että ne kaksi paikkaa saadaan. Airilla on tosi hyvät mahdollisuudet ja peli tarvittavalla tasolla. Hänellä ranking tippui yhdellä huonolla kaudella, mutta hän on onnistunut nostamaan sitä ja sen näkee, että se taso on siellä.

– Miesten puolella Kallella ja Eetulla on kova sisäinen kilpailu, ja viimeksi kun Airi ja Nanna Vainio taistelivat Rion kisapaikasta, molemmat nostivat pelinsä huikealle tasolle.

Sulkapallossa olympiapaikat jaetaan vuoden kestävän karsintaurakan aikana. Rankingpisteiden kerääminen alkoi huhtikuun lopussa, ja Mikkelä sekä Koljonen ovat päässeet kesän ja syksyn aikana hyvään vireeseen.

Tokion rankingin sijalla 26 oleva Koljonen taipui elokuussa MM-kisojen avauskierroksella Baselissa tuoreimman maailmanlistan sijalla 15 olevalle Japanin Kenta Nishimotolle, mutta ennen sitä espoolaista Tapion Sulkaa edustava Koljonen onnistui ottamaan useita kovia päänahkoja.

Anu Nieminen on ollut iloinen Kalle Koljosen kehitysaskeleista. Kuva: Henri Pitkänen

Vasenkätiselle Koljoselle taipuivat 40 parhaan joukossa maailmanlistalla olevat Indonesian Shesar Hiren Rhustavito (15.) sekä Tanskan Jan O. Jörgensen (35.). Onnistumiset ovat maistuneet maailmanlistan sijalla 86 olevalle Koljoselle.

– Totta kai se tuntuu hyvältä, että on saanut voittoja ja peli on kehittynyt sillä tavalla, että on pystynyt onnistunut hyökkäysalueella paremmin sekä monipuolisemmin. Aiemmin pelasin liian yksinkertaisesti ja maailman huippupelaajat pyörittivät ympäri kenttää. Nyt he eivät ehkä enää tiedä niin selvästi, mihin lyön, maailmanlistan sijalla 86 oleva Koljonen sanoo.

– Kyllähän se tuo itseluottamusta kisoihin ja motivaatiota treeneihin, kun tietää tekevänsä oikeita asioita. Tappioputkessa ehkä alkaisi kyseenalaistamaan itseään, mutta nyt ollaan oikealla tiellä. Joka päivä on kiva nousta sängystä ja tulla treenaamaan.

Tokio taustalla

MM-kisojen jälkeen Koljonen on pelannut Ukrainassa, Australiassa, Hollannissa sekä viimeksi Dubaissa. Sydneyssä hän voitti kaksi ottelua ja eteni 16 parhaan joukkoon, mutta tie tyssäsi jälleen japanilaisvastustajaan. Samoin kävi myös Dubain kisassa.

Tokiota hän ei ainakaan myönnä miettivänsä jatkuvasti.

– Yritän ajatella niin, että jokainen kisa on askel eteenpäin. Jos sitä vatvoo liikaa, voi mennä lukkoon ja puristaa mailaa. Sama lajihan tämä on, vaikka onkin olympiakarsintavuosi.

Viime vuonna Tanskasta takaisin Suomeen muuttanut Mikkelä, 26, jäi niukasti rannalle Rion kisoista, ja hän joutui pohtimaan, lähteäkö yrittämään olympiapaikkaa enää uudelleen. Tokyo Teamin tiivis harjoittelu yhdessä on tuonut treeniporukkaan hyvän hengen.

– Arki on tosi kivaa, ja meillä on tiimissä tosi hyvä henki, vaikka pojillakin on aika tiukka kisa keskenään. Se ei kuitenkaan näy ulospäin, vaan meillä on tosi kivaa ja kannustamme toisiamme.

– Olympialiekki lepattaa tosi kovasti, ja unelmoin ihan jatkuvasti siitä, että pääsen sinne Tokion isolle areenalle. Olen aivan täysillä tässä mukana, ja karsintavuosi lähti paremmin kuin mitä ajattelin. Olen saanut jo paljon hyviä tuloksia, maailmanlistan sijalla 87 oleva Mikkelä sanoo.

Mikkelä ei päässyt Baselin MM-kisoihin mukaan, mutta hän suuntasi kisaamaan Barbadokselle. Siellä hän eteni loppuotteluun, jonka kuitenkin hävisi Walesin Jordan Hartille.

Australiassa syyskuussa kisatut turnaukset toivat voitot avauskierroksilta, mutta toisissa otteluissa taipeilaisvastustajat olivat hieman etevämpiä. Tokion rankingissa tällä hetkellä sijalla 33 oleva Mikkelä pelasi viimeksi Hollannissa, mutta pelit jäivät yhteen, sillä tanskalainen Julie Dawall Jakobsen voitti 2–0.

Airi Mikkelä jäi rannalle Rion kisoista, mutta tähtäin on tiukasti Tokiossa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kokonaispaketti kunnossa

Mikkelän mainitsemat hyvät tulokset ovat avainasemassa Tokioon selviytymisessä. Käytännössä yli 2000 rankingpisteen potti vähintään kymmenestä kilpailusta oikeuttaa jo kisamatkaan. Koljosen seitsemästä ensimmäisestä kisasta jo viidessä hän napsi riittävän potin, ja parhaassa tapauksessa hänellä olisi mahdollisuus varmistaa kisapaikka jo loppuvuoden aikana.

Tiimin jäsenet tavoittelevat olympiapaikkaa mahdollisimman ammattimaisesti, sillä he pystyvät keskittymään tällä hetkellä täysillä vain sulkapalloon.

Nieminen sanoi pestiin tarttuessaan, että hän haluaa olla innostuneesti ja tavoitteellisesti rakentamassa suomalaiseen sulkapalloon uutta kokonaisvaltaisen valmentautumisen mallia. Rakennusprosessi on hyvällä mallilla.

– Lajivalmentajina ovat minä ja Kasperi Salo. Fysiikkavalmentaja on Roope Rissanen ja fysioterapeutti Jaana Nurminen. He ovat kerran viikossa paikalla, ja voin esimerkiksi näyttää, että tällä pelaajalla on tällainen ja miten siihen voisi reagoida.

– Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kautta saamme asiantuntijapalveluita, kuten esimerkiksi psyykkistä valmennusta ja ravintovalmennusta. Meillä on hyvä tiimi pelaajien ympärillä, Nieminen kertoo.

Reilu ja tasapuolinen

Niemisellä on 20-vuotinen ura Tanskasta, ja omina huippuaikoinaan hänellä ei ollut mahdollisuuksia tällaisiin järjestelyihin.

– Kyllähän valmentamiseni tulee aika pitkälti sieltä Tanskasta, sillä siellä opin paljon ja näin, miten maailman huippumaassa asiat tehdään. Oman urani aikana ei ollut tällaista tukea, mitä täällä nyt, mutta valmentajakoulutuksissa tuli paljon sellaisia asioita, joita pystyy tuomaan. Vieläkin on paljon asioita, mitä haluaisin parantaa.

Parannustoiveet liittyvät etenkin yhteistyön kehittämiseen koko suomalaisella sulkapallokentällä. Pienessä maassa yhdessä tekeminen on välttämätöntä.

– Meillä on Suomessa paljon haasteita, sillä olemme pieni sulkapallomaa ja materiaalia ei ole sillä tavalla kuin vaikka Tanskassa tai Aasian maissa. Meidän täytyy kehittää muutakin toimintaa kuin sitä huippuvaihetta, mitä olen ollut itse eniten kehittämässä. Seuraava asia olisi se, että lähdetään viemään junioripuolta eteenpäin ja tuodaan esille, mitä se tarkoittaa, jos haluaa olla aikuisissa maailman huipulla.

– Vahvuutemme voisi olla se, että kun olemme pieni maa, pystyisimme tekemään asioita paljon tiiviimmin yhdessä ja viemään asioita samaan suuntaan. Mitä paremman yhteishengen saa tällaiseen päivittäin harjoittelevaan porukkaan, sitä parempia tuloksiakin voi odottaa.

Anu Nieminen ylsi urallaan parhaimmillaan maailmanlistan sijalle 13. Kuva: AOP

Nieminen sanoo toivovansa, että voisi olla reilu ja tasapuolinen valmentaja kaikkia kohtaan. Yhteiset arvot ovat tärkeitä.

– Pelaajien kanssa on tehty valmennuskeskuksen toimintaan yhteinen arvomaailma, jonka pohjalle toimintaa yritetään rakentaa. Sitä kautta pyritään luomaan yhteistä fiilistä. Toivon, että pelaajat tietävät, mitä minulta voi odottaa.

– On tärkeää, että meillä on tietyt rajat, joiden sisällä toimitaan. Muuten saa olla tosi vapaata, kivaa ja iloista. Meillä on ollut aika paljon hakemista ja vieläkin haetaan niitä tapoja, jotka toimivat kaikille.

Koljonen heräsi urheilemaan

Niemisen yhteistyö Suomen huippupelaajien kanssa on vaatinut tiukkojakin keskusteluja. Ruuvia on pitänyt kiristää, jotta joku päivä suomalaispelaajat voisivat nousta aivan maailman kärkipelaajien joukkoon.

Aiemmin hieman taiteilijamaiseksi, kurittomaksi ja laiskaksi itseään kuvaillut Koljonen on löytänyt Niemisen avulla itsestään huippu-urheilijan. Herkuttelu on jäänyt vähemmälle.

– Kerran viikossa on edelleen sellainen niin sanottu huijauspäivä, joka on ravintoterapeutinkin mukaan ihan ok. Olen aika tiukka itselleni, mutta jotain pieniä nautintoja elämässä pitää olla, Koljonen virnistää.

– Yhteistyö Anun kanssa on toiminut tosi hyvin ja parantunut koko ajan. Meillä oli paljon pitkiä tapaamisia, ja vuoden alussa tein muutoksen elämässäni. Olen nyt paljon ammattimaisempi ja sellainen, mikä pitää ollakin, jos tähtää maailman huipulle. Teen asioita aika hyvin, mutta jos ajattelee olevansa täydellinen, kehitys loppuu.

Espoolaisesta huokuva rentous voi olla sekä hyvä että huono asia. Kun arki on jatkuvaa treenaamista, pelaamista ja matkustelua, täytyy osata myös hengähtää.

– Vapaa-ajan laiskuuteni on sellainen sisäänrakennettu luonteenpiirre, mutta se on myös vahvuus. Jos häviän, en ota stressiä suorituksista. Pystyn rentoutumaan isoissakin kisoissa, enkä menetä yöuniani, jos on joku tärkeä peli tulossa. Se on vähän sellainen kaksiteräinen miekka.

– Onhan tämä sellaista, että vapaa-aikaa ei juuri ole ja urheilijaelämää eletään 24 tuntia vuorokaudessa. Viikossa on yksi vapaapäivä, ja muuten kahdet tai kolmet treenit päivässä. Sulkapallo pyörii vain mielessä, mutta tyttöystävä pelaa itse myös, joten hän ymmärtää tilanteen.

Kalle Koljonen on noussut elämäntapamuutostensa jälkeen uudelle tasolle urheilijana. Kuva: AOP

Valmentaja on ylpeä siitä, miten Koljonen on kehittynyt urheilijana.

– Hän on esimerkki siitä kulttuurinmuutoksesta, jota olen yrittänyt ajaa suomalaiseen sulkapalloon. Olen tosi iloinen Kallen puolesta, sillä hänessä on tapahtunut ihan selkeä muutos ja hän on muuttanut lähes kaiken tekemisessään. En usko, että tällainen on kenellekään helppoa ja on kiva nähdä, että se myös tuottaa tulosta.

Mikkelää Nieminen on valmentanut vasta vähän aikaa, mutta yhteys on löytynyt.

– Meillä ei ole niin läheinen, vaan vähän etäisempi valmennussuhde, mutta se on toiminut paremmin. Kun tulee uusi valmentaja, hänestä ei välttämättä tule niin läheistä. Anulta saa paljon vinkkejä, kun kysyy ja hän on auttanut paljon, Mikkelä näkee.

– Olemme pyrkineet kehittämään lyöntivalikoimaa monipuolisemmaksi ja lisäämään pallovarmuutta. Olemme keskittyneet esimerkiksi viivytettyihin sekä hämättyihin lyönteihin takakentältä. Suomessa on vähän se ongelma, ettei oikein ole ketään tyttöä, kenen kanssa pääsisi vääntämään. Häviän aika paljon pojille, ja se on vähän erilaista peliä. Olen vähän tällainen väliinputoaja.

Rakkaus lajia kohtaan kantaa

Viisivuotiaana sulkapallon aloittanut Koljonen toteaa, ettei paikka tai menestyminen Tokiossa ole pakkomielle, vaan tähtäin on ensisijaisesti vasta seuraavissa Pariisin olympialaisissa vuonna 2024. Kun fysiikka on parantunut, jaksaminen on kasvanut ja pitkätkään pallorallit eivät puuduta enää niin pahasti kuin aiemmin. Lisäksi henkinen kantti on kova.

– En anna ikinä periksi, en anna huonojen tulosten vaikuttaa ja hyvät tulokset jäävät mieleen. Fysiikkaa pitää parantaa entisestään, sillä minulla on hyökkäävä pelityyli ja kropasta revitään aina kaikki irti. Hyvät tulokset ovat seurausta siitä, kun jaksaa painaa paremmin ja jalka otetaan kaasulta vasta pelin loputtua, Koljonen sanoo.

Koljosen ilmeestä näkee, että hän nauttii sulkapallosta enemmän kuin koskaan aiemmin. Laji on hänelle kaikki kaikessa.

– Rakastan sulkapalloa yli kaiken, sillä tässä lajissa kuka tahansa voi olla maailman paras. Toisin kuin vaikka lentopallossa tai koripallossa pituudella ei esimerkiksi ole väliä, ja kaikille annetaan mahdollisuus pärjätä.

Lue myös:

Entinen maailmanmestari selvisi toisen kerran urallaan dopingsyytöksistä, saa kisata Tokion olympialaisissa – söi pilaantunutta lihaa

Suomalaismiesten kova taistelu MM-sulkapallossa ei riittänyt – aasialaisvastustajat odotetun kovia