Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Taktikko Jussi Viljanen pistää painetta tuomareille, kun odotettu välieräsarja Jyväskylän ja Lapuan välillä alkaa

Kaksi kestomenestyjää kohtaa naisten Superpesiksen välieräsarjassa.

Naisten Superpesis
Nalle Viljanen
Jyväskylän Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen on luottavainen, vaikka Lapuan Virkiä lähtee välieräsarjaan ennakkosuosikkina.Tomi Hänninen

Naisten Superpesiksen toisessa välieräsarjassa kohtaavat viime vuosikymmenen pesäpallodynastiat, Lapuan Virkiä ja Jyväskylän Kirittäret. Joukkueiden historiasta löytyy vuosien ajalta useita värikkäitä ottelusarjoja, eikä odotukset ole tälläkään kertaa yhtään pienemmät.

– Pienten marginaalien sarja ja ennen kaikkea uskoisin, että kuuma ottelusarja on tulossa. Jos ajatellaan jo runkosarjan pelejä, niin niissäkin on ollut jo isosti tunnetta. Lapua tulee varmasti ensimmäiseen otteluun erittäin kovaa niin pelillisesti kuin henkisestikin, ennakoi Jyväskylän pelinjohtaja Jussi "Nalle" Viljanen.

Yksi kovimmista taistelupareista on odotettavissa Lapuan lukkari Jenna Kammi-Rahnaston ja Kirittärien pelinjohtajan Jussi Viljasen välille. Kaksikolla keskinäinen sanansäilä oli herkässä jo runkosarjan peleissä, joissa sivuttiin ajoittain jopa siviilielämää.

– Meidän sisäpelissä ottelusarjan tulos on pitkälti kiinni, että millaisen linjan tuomarit ottavat lukkareiden pelaamisen. Kammi-Rahnasto syöttää paljon erirytmistä syöttöä eli meidän on oltava hyviä kaaripelissä.

– Tunnetilat tulevat menemään sarjan aikana puolin ja toisin ylös sekä alas. Hetkeksikään ei saa jäädä miettimään asioita liian pitkälle aikaa tai antaa asioiden jäädä pyörimään väärälle kantille, Viljanen sanoo.

Vaikka hallitsevan Suomen mestarin Kirittärien kuntokäyrä on ollut vaikean runkosarjan jälkeen nousemaan päin, voidaan sanoa, että lapualaiset lähtevät ottelusarjaan hienoisina ennakkosuosikkeina. Runkosarjan keskinäisissä peleissä Virkiä vei otteluvoitot puhtaasti 4–0.

Viljanen ei ole kuitenkaan runkosarjan historiasta huolissaan.

– Nyt päästään pelaamaan normaalikokoonpanolla. Edellisestä pelistä meillä oli Virpi Hukka, Venla Karttunen sekä Eeva Mäki-Maukola pois ulkopelistä. Tämä tulee muuttamaan meidän pelaamisen tasoa ja uskallusta isosti.

Oman osansa ottelusarjan ratkaisussa Viljanen antaa tuomarilinjalle ja asettaa paineita myös syöttötuomareille.

– Millainen on matalalinja? Millainen syöttöliike kelpaa?, Viljanen pohtii.

Mikäli teknisiä vääriä ei oteta pois, on se merkityksellistä koko ottelusarjan suhteen.

– Myös se, uskalletaanko väärän jälkeen antaa syöttöliikkeestä vääriä. Sillä, että pysyykö matalalinja vaikka yhdessä metrissä vai 1,2 metrissä, on merkittävä ero joukkueiden tilanteenrakentamisessa ja sitä kautta juoksujen lyömisessä.

– Yksi merkittävä asia on, että miten lukkarimme Mari Mantsinen pärjää Lapuan kaarta vastaan. Suuri muutos on kuitenkin tapahtunut edellisvuoteen, kun Jussi Haapakoski on jäänyt pois, joka oli erinomainen vääränhuutaja. Nykyinen kakkospelinjohtaja Jussi Jänkä ei ole yhtä hyvä siinä roolissa, Viljanen lataa.

Vastustaja Lapuan pelistä naisten Superpesiksen kautta aikain kokenein viuhkamies löytää selvät kohteet.

Janette Lepistön kiinnisaaminen sisäpelissä on meidän päätehtävämme. Toisaalta ollaan onnistuttu tuossa viime vuosina hyvin, kun ottelusarjoja pelattu. Lisäksi Lepistön takaa tuleville kotiuttajille Eveliina Lämsälle ja Iina Lehtiselle pitää tarkasti miettiä minkälaisia syöttöjä kannattaa antaa. Myös etenijäjokeri Kaisaleena Rautakorpi on tällä hetkellä selvästi Virkiän nopein etenijä, joten hänet pitää saada tarkasti kiinni.

Naisten välieräsarja alkaa perjantaina niin Lapualla kuin Porissa. Finaalipaikan saavuttaa kolmella otteluvoitolla.

Lue myös:

Naisten Superpesiksen välierissä klassikkosarja – Kirittäret ja Lapuan Virkiä ovat napsineet lähes kaikki tämän vuosituhannen mestaruudet

Kirittärien Jussi Viljanen ja pelinjohtaja-isä kertovat, millainen superjunnu Venla Karttunen, 16, on: "Hän on korvannut vielä puutteellista fysiikkaa älyllä"

Kun Lapuan Janette Lepistö rikkoi 55 vuotta vanhan ennätyksen, ei hän ollut siitä moksiskaan – lyöjäkuningatar paljasti, miksi Virkiän kausi on alkanut hurjalla voittoputkella

Pizzafriikki ja intohimoinen pelinjohtajalegenda – 500 ottelun Jussi Viljanen tekee pesäpallohistoriaa, vaikka hänelle puuhattiin potkuja jo ensimmäisellä kaudella

Lapuan Janette Lepistö ylsi viidennen kerran peräkkäin Superpesiksen lyöjäkuningattareksi, Porin Susanna Puisto jäi jälleen kakkoseksi – "Kaljakatsomo yritti psyykata"

Kirittäret jatkoi pelinjohtajakonkari Viljasen sopimusta kahdella vuodella – saavuttaa keskiviikkona historiallisen merkkipaalun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat