1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. soutu

Eeva Karppinen lähtee MM-soutuihin vauva-arjen keskeltä – Robert Ven on saanut keskittyä täysillä soutamiseen ja olympiapaikan tavoitteluun

Soudun MM-kisoissa Itävallassa jaetaan mitalien lisäksi maapaikkoja ensi heinäkuussa alkaviin Tokion kesäolympialaisiin.

Kuva: Kalle Parkkinen

Soutajien keskinäiset someaallot ovat lyöneet korkealla, mutta kaiken loiskeen keskellä katseet on suunnattu MM-kisoihin. Soudun MM-kisoissa Itävallassa jaetaan mitalien lisäksi kisalippuja ensi heinäkuun olympialaisiin.

Eeva Karppiselle tämänkertaisiin MM-kisoihin valmistautuminen on sujunut kymmenkuisen Nooa-pojan tahdissa. Esikoinen on laittanut arjen ihanalla tavalla uusiksi, vaikka synnytys ja siitä toipuminen oli ensikertalaiselle nopea koettelemus.

– Samana päivänä, kun synnytin, olin vielä lenkillä. Pari viikkoa siitä palasin treeneihin. Olin onnekas, minulla meni tosi hyvin kaikki, Karppinen kertoo.

– Nyt meillä tulee pieni ihminen mukaan. Enemmän olen panostanut hänen valmisteluihinsa kuin omiini. Siinä on oma elementtinsä, mutta on kyllä tosi kivaa, Karppinen kuvailee MM-kisoihin valmistautumisesta.

Pienen lapsen kanssa suurimmat haasteet ovat urheilijalle tärkeässä palautumisessa. Yöt voivat jäädä lyhyeksi eikä päivien vauhdissa lepohetkille ole liikaa.

– Olen väsyneempi, kun painan päivät pienen pojan perässä, joka on vielä tosi aktiivinen. Sitten jos sattuu huono yö, niin ei ole niin palautunut, Karppinen sanoo.

Soutajan koko lähipiiri on ollut isona apuna kilpailu-uran jatkumisen mahdollistamisessa. Isä-Pertistä on nyt tullut myös ukki-Pertti, hänen levollinen läsnäolonsa on arvokasta myös kilpailutilanteissa.

Kilpailemaan palaaminen on ollut tavoitteellista, mutta oman kropan jaksamisen kanssa porrastettua. Nälkä on kasvanut lähtö lähdöltä, sillä keho on ottanut treenit ja kisat muuttuneesta elämäntilanteesta ja ajoittaisesta väsymyksestä huolimatta erinomaisesti vastaan, Karppinen kertoo.

MM-kisoista Karppinen hakee seuraavaa askelta hyvin sujuneeseen kauteen, ja jossain kaukana mielessä on myös visio Tokion olympialaisista.

– Tässä on monta kisaa vielä ennen Tokiota. Yritän keskittyä nyt näihin steppeihin. Ensimmäisenä tavoitteena synnytyksen jälkeen oli, että pääsen kuntoon. Sitten oli, että pääsen maailmancupeihin ja nyt maailmancupissa olin, että pääsenkö MM-kisoihin.

– Pikkuhiljaa olen rakentanut tätä ja seuraavaksi tavoittelen kauden parasta ja jopa soutu-urani parasta soutua. Siitä lähdetään, ja sitten ensi vuonna vielä parempaa, Karppinen suunnittelee.

Ven toivoo työrauhaa

Miesten ykkössoutaja Robert Ven oli SM-kisoissa ylivoimainen. SM-kultaa arvokkaampi saalis oli voitto kriitikko Joel Naukkarisesta. Naukkarisen kirjoituksia on selvitetty soudun kurinpitoelimissä keväästä saakka, mutta Ven on yrittänyt keskittyä olennaiseen.

– Hyvä ratkaisu oli, että minulle myönnettiin MM-paikka heti ensimmäisen maailmancupin jälkeen. Se antaa työrauhaa.

– Toki tämä on ollut vähän kahdella rintamalla käyntiä, ja se nyt ei ole koskaan hyvä kenenkään kannalta, Ven kertoo.

SM-kisojen jälkeen MM-lähdöt tulevat nopeasti. Kauteen on mahtunut ailahtelua treenin ja kilpailujen välille, kropan kuuntelemista Ven kertoo opettelevansa edelleen, vaikka onkin kokenut kilpailija. SM-kisojen viikonloppu oli positiivinen MM-kisoja ajatellen.

– Oli hankala neljä viikkoa alla. Ensin pari viikkoa treenasin ehkä vähän liian kovaa, oli tukkoista tuossa muutama viikko takaperin. Sitten oli aika kovia selkävaivoja. Toisaalta sen puolesta tuli sitten levättyä.

Kuva: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

SM-kisojen jälkeen treenien miettiminen ja kuorman kanssa tasapainoilu on tarkkaa hommaa. Etenkin kun kovalla treenaajalla tuppaa välillä menemään piirun verran överiksi.

– Siinä vaiheessa, kun kunto alkaa olla huipussaan, on aina vaikea arvioida. Itsellä on vähän sellainen ongelma, että vedän vähän liian kovaa ne kovatkin treenit. Saa olla maltilla, Ven pohdiskelee.

– Nyt yhtäkkiä alkoi irtoamaan paljon paremmin. EM-kisoja ennen oli myös hankalat kaksi viikkoa. Maailmancupissa oli tosi hyvä jakso sitä ennen, Ven kertaa.

MM-kisoissa olympiapaikkoihin kiinni pääsy olisi lisäbonus.

– Kaikki haluavat olympiapaikkoja. Mutta mielestäni joka kisassa, olipa EM-kisat, maailmancup tai MM-kisat, välieräpaikka on se, mitä lähdetään tavoittelemaan. Se on tavallaan se isoin steppi. MM-kisoissa on tänä päivänä niin kova taso, että jo siihen ekaan vetoon on jo ladattava tosi kovaa.

– Se on kova viikko alusta loppuun. Mutta ei voi miettiä liian pitkälle. Isoin kaikille on välieriin pääsy. Sitten ollaan 12:n joukossa ja siitä yhdeksälle on olympiapaikka. Se on pienestä kiinni.

Lue myös:

Soutajien raju kiista roihahti uudelleen liekkeihin: Joel Naukkarinen sai varoituksen liitolta, mutta jatkoi kovia syytöksiään – "Minusta on tehty syyllinen"

Robert Ven jäi sijalle 12 EM-soudussa – "Harmi, etten saanut ihan huippuonnistumista"

Italiasta kovia kilpailuja etsinyt Robert Ven iloitsi ensimmäisestä maailmancupin palkintosijastaan: "Kolme kisaa kolmeen päivään tuntui jopa helpolta"

Soutaja Joel Naukkarinen syyttää liiton päävalmentajaa kovimman kilpakumppaninsa suosimisesta ja harkitsee siirtyvänsä toisen maan edustajaksi – pääluotsi kiistää väitteet