Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Pika-aiturinaisille kelpaa vain kolmoisvoitto, keskinäisillä sijoituksilla ei ole merkitystä – miesten keihäässä täysi pistepotti pitäisi olla selvä, mutta Ruotsilla on vaarallinen haastaja

Suomen maaottelujoukkueen urheilijat puhkuivat tuttua maaottelun taisteluhenkeä ennen tosikoitosta Tukholmassa.

Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri Ruotsi-ottelu 2018
Viime vuonna Suomen pika-aiturinaiset ottivat maaottelussa Tampereella kolmoisvoiton.AOP

Henki on Suomen joukkueessa selvä, kun perinteiseen Suomi–Ruotsi-maaotteluun lähdetään. Ruotsi kaatuu.

Samaa mieltä on myös naisten pika-aitojen suomenennätysnainen Annimari Korte. Hurjassa kunnossa oleva kolmikko Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri kohtaa taas toisensa samassa kilpailussa ensi kertaa sitten Kalevan kisojen loppukilpailun.

Tällä kertaa kolmikon keskinäisellä kilpailulla ei ole kuitenkaan väliä.

– Kolmoisvoitto on pakko ottaa, se on ainut tavoite. Sillä ei ole väliä, onko ensimmäinen, toinen vai kolmas, Korte toteaa Yle Urheilulle Tukholmassa.

Korte juoksi uudeksi SE-tulokseksi ajan 12,72 Joensuun GP-kilpailussa heinäkuun lopussa. Sen jälkeen hän ei ole alittanut 13 sekunnin rajaa. Nyt Korte on harjoitellut viime viikot kovaa, sillä reilun kahden viikon kuluttua hän on mukana Euroopan joukkueessa Euroopan ja Yhdysvaltain välisessä maaottelussa.

– Olemme keskittyneet voimaan ja tekniikkaan. Olemme yrittäneet saada pois vastaponnistusta aidalle tultaessa. Treenijakso on ollut hyvä ja toimiva, Korte kertoo.

Korte on harjoitellut kovaa torstaihin saakka ja tekee harjoituksen vielä Tukholmassa lauantaina. Maaottelussa mukana oleminen ja siellä joukkueena voittaminen on Kortteelle kuitenkin tärkeää.

– Viime vuonna Tampereella oli niin mahtava tunnelma. Usko on kova siihen, että voimme voittaa. Tänä vuonna menemme samalla asenteella. Ruotsalaisten voittaminen on aina hauskaa, Korte sanoo.

Lotta Kemppinen
Lotta Kemppinen on aiemmin ollut mukana nuorten maaottelussa.AOP

Lotta Kemppiselle aikuisten otteludebyytissä kolme starttia

Naisten 100 metrille maaottelussa tilastokärkenä lähtee tänä vuonna hieman yllättäen 21-vuotias Suomen mestari Lotta Kemppinen. Nuori nainen ei kuitenkaan ota ykkösnoteerauksestaan paineita.

– Ihan huippua, että pääsen sataselle sellaisesta asemasta. Kisasta tulee varmasti kova ja se vaatii onnistumista, mutta toivon, että pystyn puolustamaan tilastosijoitustani, Kemppinen pohtii.

Aikuisten maaottelussa ensi kertaa mukana oleva Kemppinen kilpailee viikonlopun aikana peräti kolmessa lajissa, kun 100 metrin lisäksi ohjelmassa ovat vielä 200 metriä ja pikaviesti.

– Kova urakka on tulossa, varsinkin kun kyseessä on teholaji. Sain kuitenkin hyvää harjoitusta Kalevan kisoissa, kun starttasin neljästi kahteen päivään. Ehkä lihakseni ovat paremmin valmiina tällä kertaa.

Nuorten maaottelussa mukana ollut Kemppinen on päässyt aiemmin haistamaan aikuistenkin ottelutunnelmaa, kun nuorten pikaviestit kilpaillaan illalla aikuisten kisojen lomassa.

– Tulee varmasti hauskaa ja tunnelma on katossa. Pitää nostaa taisteluhenki vain esille, Kemppinen toteaa.

Oliver Helander
Suomen keihäsmiehet hakevat maaottelusta kolmoisvoittoa Oliver Helanderin johdolla.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Aina vaarallinen Kim Amb haastaa keihäsmiesten kolmoisvoittoa

Kolmoisvoittoa odotetaan myös miesten keihäänheitosta. Sunnuntaina Ruotsia kukistamaan lähtevät Oliver Helander, Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo.

Lappeenrannassa ensimmäisen Suomen mestaruutensa heittänyt Etelätalo ei ollut tyytyväinen viime sunnuntaina Espoon GP-kilpailussa esittämiinsä kaariin.

– Olisi ollut paukkuja heittää pidemmällekin. Vastatuuli teki sen, etten saanut keihästä asentoon ja se söi metrit pois, Etelätalo pohtii Tukholmassa.

Valmistautumiseensa Etelätalo ei aio tehdä muutoksia. Säätiedotuksesta Joensuun Katajan heittäjä on katsonut, että Tukholman stadionin heittopaikalla saattaa puhaltaa mieto myötäinen tuuli.

Etelätalo uskoo suomalaisten kolmoisvoittoon, mutta muistuttaa Ruotsin kovana maaotteluheittäjänä tunnetusta Kim Ambista.

– Muut suomalaiset ovat vaarallisempia kilpakumppaneita, mutta Kim Ambista ei koskaan tiedä. Hän voi heittää nytkin pitkälle.

Etelätalo arvioi, että suomalaisilta riittää kahdeksikolla alkavat kiskaisut kolmoisvoittoon.

– Voi olla silti, että yli 82 metriä täytyy heittää, mutta me olemme kaikki hyvässä kunnossa ja heitämme pidemmälle, jos tarve vaatii, Etelätalo toteaa.

Voit seurata suorana Suomi–Ruotsi-maaottelua TV2:ssa ja Yle Puheessa. Lähetykset alkavat kello 17.20.

Lue myös:

Näin seuraat Ruotsi–Suomi-maaottelua – tästä talteen lähetysajat, aikataulut ja suomalaisosallistujat

Suomen paras ase Ruotsin kaatoon on taktiikkalajeissa venyminen – ruotsalaisten maailmantähdet ovat kenttälajeissa omilla luvuillaan

Ruotsi-ottelun kapteenit valittu ja hengenluonti on jo käynnissä: "Kyllä me sieltä voitto kairataan"

Suomen miehille povataan karua rökäletappiota, naisilla yllätysmahdollisuus – tilastot enteilevät Ruotsi-ottelusta kaksijakoista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat