Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Lentisnaisilla jälleen tiukka EM-ottelu edessään – asiantuntija tietää, mikä on avain voittoon: "Kenties pystymme vastaamaan Turkin peliin heidän omalla lääkkeellään"

Suomen naisten lentopallomaajoukkue saa toisessa EM-ottelussaan vastaansa Turkin. Kotiyleisönsä edessä pelaava Turkki pelaa nopeampaa peliä kuin Suomen avausvastustaja Serbia.

Maajoukkuelentopallo
Serbian Jelena Blagojevic ja Suomen Roosa Laakkonen naisten lentopallon Suomi - Serbia ottelussa lentopallon EM-kilpailuissa Ankarassa.
Serbian Jelena Blagojevic ja Suomen Roosa Laakkonen naisten lentopallon Suomi - Serbia ottelussa lentopallon EM-kilpailuissa Ankarassa.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen naisten lentopallomaajoukkue haastoi EM-kisojen avausottelussaan rohkeasti Serbian. Suomen alun rynnistys ei riittänyt horjuttamaan maailmanmestaria, mutta ottelussa oli paljon hyviä elementtejä, joita tarvitaan jatkossa.

– Suomen peli ei ollut tasaista Serbiaa vastaan. Jos Suomi pystyy ottamaan Turkki-ottelussa yhden askeleen eteenpäin, niin uskon, että se riittää myös seuraaviin peleihin, Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen totesi avausottelun jälkeen.

Vilposen mukaan Suomen joukkueen hurmos perjantaina kieli hyvää, sillä joukkue tiedosti, ettei sillä ole mitään hävittävää Serbiaa vastaan, mutta Serbia ei myöskään ole joukkueen ykkösvastustaja. Suomi on asettanut itselleen tavoitteekseen edetä jatkopeleihin, ja siihen se tarvitsee kaksi voittoa alkulohkosta.

Jos voittoa ei tule lauantain ottelusta Turkkia vastaan, ei se Vilposen mielestä ole huolestuttavaa, sillä hän uskoo Suomen pelin kasvavan turnauksen edetessä. Etukäteen ajateltuna Suomen tärkeimmät vastustajat ovat Kreikka ja Ranska, mutta Vilposen mielestä myös Bulgaria on täysin Suomen voitettavissa.

Odotettavissa paljon vaihtoja

Turkki pelasi avausottelunsa Kreikkaa vastaan perjantai-iltana ja voitti ottelun suoraan 3–0 (25–21, 25–18, 25–8). Euroopan rankingissa sijalla viisi majaileva Turkki puolustaa kahden vuoden takaisista EM-kisoista pronssia ja joukkue onnistui varsin hyvin kesän Kansojen liigassa sijoittumalla neljänneksi. Kotiyleisönsä edessä pelaavan joukkueen odotetaan pelaavan lähes yhtä kovaa hyökkäyspeliä kuin Serbia.

– Turkki pelaa paljon nopeampaa peliä. Sen pelitapa on erilainen, mutta se on nykypäivän pelitapa. Se voi ehkä hyökkäysvoimassa niiata Serbialle, mutta yksittäisen pallokosketuksen varmuus on aika hyvä, päävalmentaja Tapio Kangasniemi arvioi.

Todennäköisesti nuori tehohyökkääjä Ebrar Karakurt saa paljon pelivastuuta, sillä Karakurt valittiin Kansojen liigassa lopputurnauksen parhaaksi hakkuriksi. Myös Eda Erdem Dündar onnistui kesän peleissä, sillä hänet palkittiin Kansojen liigan parhaana keskipelaajana.

Kangasniemi uskoo kuitenkin, että Turkki vaihtaa pelaajia yhtä paljon kuin Serbiakin ja kentällä nähdään myös kakkoskuusikko.

Suomi on kohdannut Turkin peräti 18 kertaa ja on voittanut näistä viisi. Kahdessa edellisessä kohtaamisessa Turkki on ollut selvästi parempi, viimeksi Suomi on poistunut kentältä voittajana 18 vuotta sitten.

Turkin hyökkäyspeli sopii Suomelle

Serbia-ottelussa Kangasniemi peluutti useita pelaajia ja vaihtoi jopa ykköspassari Kaisa Alangon toisessa erässä Katja Kylmäahoon. Vilposen mukaan kyse oli herättelystä, mutta myös siitä, että useille pelaajille haluttiin antaa mahdollisuus näyttää osaamistaan tulevia otteluita varten.

Suomen vastaanotto oli avausottelussa varsin hyvä, ja muun muassa avauserässä se oli jopa parempaa kuin Serbian. Sen sijaan laitapelissä Suomella oli vain yksittäisiä valonpilkahduksia, liikaa virheitä ja heikkoja ratkaisuja.

– Kun laitapeli paranee, on se avain voittoon. Myös syöttöpelissä otettiin riskiä ja tehtiin liikaa virheitä. En ole kuitenkaan huolissani, sillä se oli rohkeaa peliä Suomelta, Vilponen sanoi.

Vilponen uskoo, että Suomi pystyy Turkkia vastaan parempaan peliin kuin Serbiaa vastaan. Pauhaava kotiyleisö tuo varmasti enemmän jännitystä sekä Suomelle että Turkille.

– Minusta Turkki sopii erityisesti hyökkäyspelin kannalta Suomelle, ehkä jopa paremmin kuin muut, sillä Suomi myös pelaa nopeaa hyökkäyspeliä. Kenties pystymme vastaamaan Turkin peliin heidän omalla lääkkeellään, Vilponen arvioi.

Yle näyttää kaikki Suomen ottelut, pudotuspelejä sekä mitalipelit suorana Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa. Suomen ja Turkin välisen ottelun lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 19.10.

Lue myös:

Kangasniemi oli tyytyväinen Suomen shokkialkuun Serbiaa vastaan – "He kokeilevat alussa, pystyvätkö kävelemään voittoon"

Lentisnaisten hyökkäysvoima ei riittänyt ja turhautuminen painoi päitä alas –"Siinä vaiheessa alkavat perusasiat unohtua"

Suomen tarjoama shokkialku ei riittänyt – maailmanmestari jyräsi lentisnaiset

Missä bileet, siellä ilopilleri Michaela Madsen – "Se on ollut minun hommani vähän joka joukkueessa"

Tunnistatko lentopallon termit? Naisten ja miesten EM-kisat ovat jo ovella

Lentopallonaisilla äärettömän kova EM-tavoite – näin seuraat Suomen otteluita Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat