Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Kutkuttavista asetelmista Ruotsi-ottelun toiseen päivään – jos tasaiset lajit kääntyvät Suomelle, on jättiyllätys mahdollinen

Sisukkaiden suomalaistaistelujen lisäksi Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni nosti lauantain kohokohdaksi Armand Duplantisin hämmästyttävän kuuden metrin ylityksen.

Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu
Joonas Rinne
Joonas Rinne kilpailee 1500 metrillä sunnuntaina. Suomalaisten pistevoitto on mahdollinen, vaikka tilastot näyttävät 15–7 Ruotsille.Anssi Mäkinen / SUL-kuvapankki

Ruotsi–Suomi-maaottelun avauspäivä lauantaina osoitti, että suomalaisurheilijat pystyvät venymään tarvittaessa tiukassakin paikassa. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni oli tyytyväinen Suomen miesten kuuden pisteen takaa-ajoasemaan ennen toista päivää (105–99).

– Päivässä oli oikein paljon hyvää, koska ensimmäisen päivän piti olla parikymmentä pistettä Ruotsille. Suomen miehet kamppailivat todella hyvin. Tiedettiin, että siellä on tasaisia lajeja ja aika monet niistä kääntyivät hiukan Suomelle, Finni kommentoi.

Vaikka Suomi roikkuu hyvin länsinaapurin kannoilla, ei tässä vaiheessa voi huokaista. Sunnuntaina pisteet ovat vieläkin tiukemmassa ja tilastojen valossa peräti 30 pistettä Ruotsin hyväksi.

– Toivotaan samanlaista päivää, hyvää kamppailua 200 metrillä. Tonnivitonen on siellä ratkaiseva laji, kuten tänään nähtiin 800 metrillä, on 1500 metrillä osittain samoja miehiä viivalla ja ilman muuta mahdollisuuksia.

Suomen miesten isoimmat kipukohdat tilastojen valossa ovat 10 000 metriä ja kiekko, joissa Ruotsin povataan lakaisevan palkintopöydän.

1500 metrin juoksun pisteet menevät paperilla 15–7 Ruotsin hyväksi, mutta lauantain 800 metrin taistelu osoitti, että taktiikkalajissa voi Suomi hyvinkin jopa päästä niskan päälle.

Miesten pituushypyssä jaetaan tilastojen perusteella pisteet tasan, mutta siinäkin lajissa Suomella on mainio tilaisuus ottaa isompi pistepotti. Isoimpana esteenä miesten pituuskisassa on Ruotsin Thobias Montler, joka on tänä kesänä hypännyt 822, eli yhtä pitkälle kuin Tommi Evilän Suomen ennätys.

Suomen haastajakolmikolle, Roni Ollikaiselle, Kristian Pullille ja Kalle Salmiselle, ei Montler ole lainkaan mahdoton vastus. Ollikainen ja Pulli ovat ylittäneet tällä kaudella kahdeksan metriä.

– Miesten pituus on tasainen kamppailu. Montler on loistavassa kunnossa, mutta niin ovat Ollikainen, Pulli ja Salminenkin. Siinä voi tapahtua oikein paljon hyviä asioita Suomen kannalta, Finni pohtii.

Ruotsalaisnuorilla kaksijakoinen lauantai

Suomalaisurheilijat selvisivät ensimmäisestä kisapäivästä ilman vammoja ja suurempia vastoinkäymisiä, lukuun ottamatta Martti Siikaluoman kylkipistosta, joka oli pakottaa 5000 metrin juoksijan keskeyttämään.

Ruotsalaisia sen sijaan koeteltiin heti avauslajista lähtien, kun Erik Hagberg satutti jalkansa kesken miesten 100 metrin kisan.

Vielä pahempi takaisku tuli, kun 18-vuotias naisten pituushypyn ennakkosuosikki Tilde Johansson loukkasi takareitensä eikä hypännyt toisen kierroksen jälkeen lainkaan.

Suomen Taika Koilahti vei pituuskisan nimiinsä samalla tuloksella kuin Johanssonin ensimmäisen kierroksen hyppy kantoi. Johanssonin loukkaantumisella saattaa olla vaikutusta Ruotsin joukkueen kokoonpanoon sunnuntaina, sillä hän olisi ollut Ruotsin ykköstykki myös 100 metrin aitajuoksussa.

– Hyvin tasainen ja odotetunlainen päivä meni käsikirjoituksen mukaan pisteiden osalta, mutta lajeittain oli vähän heittelyä ja Ruotsilla ikäviä loukkaantumisia. Veikkaan, että Tilde Johansson jää aidoista pois, Finni sanoo.

Ruotsin joukkueenjohtaja Karin Torneklint kertoi ruotsalaislehti Expressenille (siirryt toiseen palveluun), että Johanssonin takareidessä on todennäköisesti pieni revähdys. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n asiantuntija Kajsa Bergqvist totesi, että loukkaantuminen tässä vaiheessa voi tarkoittaa kauden päättymistä jo ennen kuukauden päästä alkavia Dohan MM-kisoja.

Johanssonin pika-aitojen tilastoaika 13,16 kalpenee suomalaiskolmikon Annimari KorteReetta HurskeNooralotta Neziri rinnalla. Vaikka Johansson ei olisi ehkä pystynyt estämään Suomen tavoitetta ottaa aidoista kolmoisvoitto, muuttui sen tavoittelu ainakin aiempaa helpommaksi.

Jarkko Finnin tilastolaskelmien mukaan Ruotsin odotetaan nostavan avauspäivän neljän pisteen eron kolmeentoista toisena päivänä. Se voidaan kuitenkin estää hyvillä onnistumisilla taktiikkajuoksuissa, kuten 800 metrillä, ja venymisellä kenttälajeissa.

Armand Duplantis
Armand Duplantis ilahdutti suorituksellaan yleisurheilun katsojia niin Ruotsissa kuin Suomessakin.AOP

Vaikka lauantaina ilahduttavinta oli Suomen sisukkaat suoritukset, oli Finnin mielestä ehdoton kohokohta Armand Duplantisin kuuden metrin ylitys seiväshypyssä.

– Silloin kun hypätään seivästä yli kuusi metriä, niin onhan se huikeaa, ja vielä kun hypätään nollatuulissa. Seiväs on olosuhdelaji, ja nyt oli muuten hyvä olosuhde, mutta ei ollut myötätuuliapuja, Finni muistuttaa.

Duplantisin suorituksesta vielä hämmästyttävämmän tekee myös se, ettei maailmantilaston kolmonen päässyt kunnolla edes kilpailunomaiseen tilanteeseen. 19-vuotiaan seivästähden aloittaessa kilpailun 546:sta, olivat muut jo karsiutuneet.

Maailman tilastokärki Yhdysvaltain Sam Kendricks (606) tai kakkospaikkaa pitävä Puolan Piotr Lisek (602) olisivat varmasti tuoneet lisämaustetta kilpailuun.

– Hänellä ei ollut sillä tavalla kovaa kilpailua ja kamppailua, kun ei ollut Hendricks vastassa eikä Lisekiäkään näkynyt täällä hyppypaikalla. Silti mentiin kuusi metriä. Se oli kyllä kovaa valuuttaa, Finni hehkuttaa ruotsalaisen suoritusta.

Yle välittää maaottelun suorana kanavillaan Yle TV1:ssä ja TV2:ssa sekä radiossa Yle Puheella.

Sunnuntai 25.8.

Kello 14.20–18.00 Yle TV2 ja Yle Areena

Kello 14.25–18.00 Yle Puhe

Lue myös:

Näin seuraat Ruotsi–Suomi-maaottelua – tästä talteen lähetysajat, aikataulut ja suomalaisosallistujat

Ruotsin seiväsihme Armand Duplantis ylitti kuusi metriä ja villitsi kotiyleisön, voittomarginaali peräti 64 senttiä – "Juoksin ympäriinsä kuin lapsi karkkikaupassa"

Todellista maaotteluhenkeä! Kylkipistos pysäytti suomalaisjuoksijan 5000 metrillä, kapteeni tsemppasi jatkamaan – "Sisua riittää"

Suomi venyi ja taisteli Ruotsi-ottelun avauspäivänä – Duplantis villitsi ruotsalaisyleisön kuuden metrin ylityksellä

Pika-aiturinaisille kelpaa vain kolmoisvoitto, keskinäisillä sijoituksilla ei ole merkitystä – miesten keihäässä täysi pistepotti pitäisi olla selvä, mutta Ruotsilla on vaarallinen haastaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat