Kommentti: Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen ovat Suomelle arvokkaampia kuin NHL-kiekkoilijat

Tukholman Globenissa päästään kenties ensi vuonna jälleen juhlimaan suomalaisten maailmanmestaruutta.

OG toi The Internationalin kiertopalkinnon Aegis-kilven viideksi päiväksi muiden joukkueiden ulottuville, mutta ei luopunut siitä. Kuva: Lehtikuva

Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen voittivat tänään The International -miljoonaturnauksen mestaruuden jo toisen kerran.

Saavutus on uskomaton. Dota 2 -peliä pelaa kuukausittain yli kymmenen miljoonaa ihmistä, useampi kuin jääkiekkoa, mutta silti suomalaiset nostelivat joukkuekavereidensa kanssa voiton merkiksi ojennettavaa Aegis-kilpeä jo toistamiseen. Yksikään pelaaja ei ollut pystynyt koskaan uusimaan The International -voittoa, mutta suomalaiset onnistuivat siinä jo ensimmäisellä yrittämällään. Taavitsainen vieläpä lähes dominoi finaaliottelua Vainikan avustaessa support-roolissa maanmiestään parhaansa mukaan.

Suosittelen kaikille finaaliottelun nelituntiseen tallenteeseen (siirryt toiseen palveluun) tutustumista. Vaikka et pelistä mitään ymmärtäisikään, antaa selostuskaksikon Arttu HämäläinenBenjamin Läärä äänentason ja intonaation nouseminen hyvää osviittaa siitä, kuinka merkittäviä tapahtumia ruudulla nähdään.

14 miljoonaa euroa jakoon joukkueen kesken

Voitollaan suomalaiset nousivat kaikkien aikojen eniten tienanneiden e-urheilijoiden (siirryt toiseen palveluun) listauksessa sijoille 2 ja 5.

Taavitsaisen äkillinen vaurastuminen on huima. Miehen palkintosummalaskuri näytti vielä päivälleen 12 kuukautta sitten alle neljää tuhatta euroa, kun nyt voittoeuroja on kertynyt reilut 4,8 miljoonaa. Vainikka on maanmiestään vielä miljoona dollaria edellä.

Suomen e-urheilun supertähtien vuosiansioita voi verrata NHL-kiekkoilijoihin tai MM-sarjan rallikuljettajiin.

Kiekkoilija riskeeraa joka kerta kentälle astuessaan purukalustonsa ja aivojensa hyvinvoinnin, ralliautoilija taas laittaa henkensä alttiiksi auton ratissa. E-urheilijan terveys on vaakalaudalla liian istumisen vuoksi, ainakin mikäli uutistoimisto AFP (siirryt toiseen palveluun):ta on uskominen.

Vainikassa ja Taavitsaisessa on kuitenkin yksi merkittävä ero NHL-kiekkoilijoihin (ja joihinkin ralliautoilijoihin): he maksavat veronsa Suomeen.

Molemmat maksoivat viime vuonna ulkomailla hankkimistaan tuloista veroja Suomeen karkeasti arvioiden noin puoli miljoonaa euroa: summan, jolla pyörittää 60 oppilaan kyläkoulua vuoden ajan.

OG:n voitto oli jälleen aivan uskomaton temppu

OG:n nousu viime vuoden turnauksessa ennakkosuosikkien ulkopuolelta voittoon on yksi e-urheiluhistorian suurimpia menestystarinoita. Tämän vuoden turnaustaival jää myös historiaan, sillä OG pystyi jälleen yllättämään suuren yleisön nousemalla turnauksen aikana uskomattomaan liitoon.

Joukkueen carry-pelaaja Anathan "ana" Pham jättäytyi viime vuoden TI-voiton jälkeen määräämättömän mittaiselle tauolle. Joukkue kokeili Phamin tilalla useampaa uutta pelaajaa, mutta ei löytänyt sopivaa korvaajaa australialaiselle. OG ei palannut turnausvoittojen tielle edes, kun Pham palasi joukkueen pelaavaan kokoonpanoon maaliskuussa.

Lasse "Matumbaman" Urpalainen muotoili OG:n tilanteen osuvasti ennen The Internationalin alkua.

– OG on todellinen villi kortti. Joukkue on täynnä hyviä pelaajia ja heillä on hyviä strategioita, mutta silti OG:n mahdollisuuksia on mahdoton arvioida ennakkoon. Sijoitus voi olla mitä vain kuudennentoista ja ykköstilan väliltä, Urpalainen sanoi Yle e-urheilun haastattelussa.

Joukkue löysi kuitenkin lopulta pelinsä turnauksen edetessä. OG menestyi lohkovaiheessa, voitti oman alkulohkonsa ja aloitti pudotuspelit ylemmän pudotuspelikaavion puolelta.

Pudotuspeleissä parempaa joukkuetta ei löytynyt.

Den glider in i mål igen

Ensi vuonna The International pelataan Tukholman Globenissa.

Kukaan tuskin uskaltaa veikata OG:n voittavan myös ensi vuonna. Toisaalta OG:n edellisvuosien esitysten perusteella joukkue voisi myös viettää seuraavat 10 kuukautta rantatuolissa mojitoja lipittäen, eikä kukaan silti uskaltaisi sulkea joukkuetta pois mahdollisten menestyjien listalta. The International on täysin erilainen turnaus – henkisesti vahvimmat voittavat, kun muut sulavat paineen alla.

Ehkä Globenissa päästään jälleen juhlimaan suomalaisten maailmanmestaruutta. Itse aion olla paikalla.

Kirjoittaja on Ylen e-urheilutoimittaja.