Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali

Tommi Mäkinen selittää kummallisen pitkäksi venyneitä sopimusneuvotteluita – yhden miehen päätös käynnistää dominoefektin

Koko rallimaailma tuntuu odottavan Ott Tänakin päätöstä ensi kaudesta.

ralliautoilu
Tommi Mäkinen Jyväskylässä 2019.
Tomi Hänninen

Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.

Rallin MM-sarjan puheenaihe viime viikkoina on ollut pitkäksi venyneet sopimusneuvottelut. Yleensä jatkosopimuksista on kerrottu tähän aikaan vuodesta, mutta nyt on hiljaista.

Esimerkiksi Tommi Mäkisen johtama Toyota ei ole julkaissut vielä ensi kauden kuljettajiaan. Spekulaatiot pyörivät MM-sarjaa johtavan Ott Tänakin ympärillä.

– Meillä ei ole jatkosopimuksen suhteen mitään sellaista tarkkaa päivämäärää asetettu. Uskon, että se tulee lähiaikoina kuitenkin, Mäkinen kertoi Yle Urheilulle Saksassa.

Toyota ajoi sunnuntaina päättyneessä Saksan MM-rallissa kolmoisvoiton. Ykkönen oli Tänak, joka kasvatti johtoaan MM-sarjassa yli 30 pisteeseen.

Ott Tänak
Ott Tänak johtaa rallin MM-sarjaa.Tomi Hänninen

Virolaiskuljettajan on kerrottu neuvotelleen myös muiden tallien kanssa. Mediatietojen mukaan neuvotteluja on käyty ainakin Citroënin ja M-Sportin Fordin kanssa.

– Minua se ei huolestuta, Mäkinen sanoi.

Toyotan suomalainen tallipäällikkö uskoo, että Tänak haluaa jäädä japanilaistalliin.

– Jos hyppää muualle, on epävarmempaa lähteä kauteen kuin meidän kanssa.

Mäkinen nostaa esimerkin omalta kuljettajauraltaan.

– Pärjäsin Mitshubishillä aikanaan hyvin. Minulla oli joka kerta sopimusneuvotteluissa muitakin vaihtoehtoja, mutta vaakakupissa painoi, kuinka luottavainen olo oli lähteä tutussa tallissa seuraavaan kauteen.

Mäkinen voitti Mitshubishillä neljä maailmanmestaruutta vuosina 1996–99. Hän siirtyi Subarulle vuonna 2002.

Tänak ajaa Toyotalla vasta toista kauttaan. Viime kaudella hän sijoittui MM-sarjassa kolmanneksi, mutta nyt hän on todella lähellä maailmanmestaruutta.

Mikä on Jari-Matti Latvalan tilanne?

Jos Tänak jatkaa Toyotalla, vapaaksi jää kaksi tallipaikkaa. Voi olla, että Kris Meeke tai Jari-Matti Latvala joutuu lähtemään tallista.

Sunnuntaina päättyneessä Saksan MM-rallissa toiseksi sijoittunut Meeke oli runsaat 15 sekuntia nopeampi kuin Latvala.

– En usko, että sillä on niin suurta merkitystä, onko toinen vai kolmas, jos ajallisesti ollaan pienen eron sisällä, Latvala sanoi Yle Urheilulle lauantaina.

– Sillä on suuri merkitys, jos voittaa kisoja. Sopimusasioihin auttaa se, jos tulee varmasti kolmen joukkoon.

Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala on vielä ilman jatkosopimusta.AOP

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko arvioi ennen Saksan MM-rallia, että Latvalalla on Toyotalla hieman parempi asema kuin Meekellä.

– Meeken asema on heikko typerien ja toistuvien virheiden takia, ja se on vahvistanut Latvalan tilannetta. Jari-Matti tiedetään hyvänä auton kehittäjänä, ja se vuosien kokemus eri huipputalleista on kiistatta auttanut Toyotaa eteenpäin, Tahko sanoi.

Latvalan ja Meeken sopimuksia aletaan miettiä tarkemmin todennäköisesti vasta sitten, kun Tänak tekee päätöksensä ensi kaudesta. Mäkinen myöntää, että Tänakin päätös käynnistää dominoefektin.

– Sen jälkeen nähdään lopullinen tilanne ja tehdään suunnitelmat, Mäkinen sanoi.

Rallin MM-sarja jatkuu syyskuun puolivälissä Turkissa.

Ott Tänak Saksan ralli
Rallin MM, Saksa, Power Stage

Lue myös:

Tommi Mäkisen johtama Toyota nappasi historiallisen kolmoisvoiton! Latvala nousee toista kertaa peräkkäin palkintokorokkeelle

Jari-Matti Latvala voi jäädä ilman tallipaikkaa ensi kaudelle – avautuu nyt epävarmasta tilanteestaan Saksan MM-rallin alla: "Tilanne on nyt tämä"

Kalle Rovanperä menee lokakuussa armeijaan: "Toivottavasti ne päästävät minut ajamaan"

Katso Saksan MM-rallin tulokset, huippuhetket ja parhaat videot tästä jutusta: Toyota kolmoisvoittoon – kisakooste TV2:ssa klo 21.30

Tommi Mäkinen puuttui Jari-Matti Latvalan ajamiseen kesken päivän: "Tommi soitti meille autoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat