Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Jatkosopimuksesta tullut helpotus voi siivittää Bottaksen huikeaan loppukauteen, joka saisi Hamiltoninkin puntit tutisemaan: "Se on aina mahdollisuus seuraavalle kaudelle"

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että Valtteri Bottaksen piti luvata sopimusneuvotteluissa Mercedekselle esimerkiksi lisää varmuutta kisoissa.

Formula 1
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Valtteri Bottas (oik.) on voittanut tällä kaudella kaksi kilpailua. Noissa GP-kisoissa Lewis Hamilton (vas.) on jäänyt toiseksi.Clive Mason/Getty Images

F1-kuljettaja Valtteri Bottaksen sopimussaaga vaikuttaa päätyneen suomalaisen kannalta onnelliseen päätökseen. Turun Sanomat kertoi sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että Mercedes olisi käyttänyt Bottaksen sopimuksessa olleen sopimuksen ensi kaudesta.

Sopimukseen pääsemisessä kesti pitkään muun muassa siksi, että Mercedeksellä olisi ensi kauden kuljettajaksi tyrkyllä myös nuori Esteban Ocon. Tallin täytyi miettiä tarkkaan, käytetäänkö Bottaksen optio, sillä sopimuksen ollessa katkolla Mercedes olisi saanut mahdollisuuden kuljettajan vaihtamiseen ilman taloudellisia kuluja.

Toisaalta sopimusuutista panttaamalla Mercedes on pitänyt kesätauon ajan fanien ja median kiinnostusta yllä.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että Bottakselta on vaadittu uusia asioita sopimusneuvotteluissa.

– Valtterin pitäisi tuoda vielä nopeutta ja varmuutta lisää. Niin sanottuun kilpailun läpiviemiseen ja suorituskykyyn hänen pitäisi saada uutta pinnistelyä sekä keskittymistä vain ja ainoastaan yhteen asiaan. Valtteri ei ole tehnyt mitään huonosti, vaan nyt hänen tekemisensä taso halutaan yhtä tasoa ylemmäksi.

Bottas on jämähtänyt Mercedeksellä kakkoskuskin rooliin, mutta siitä huolimatta suomalainen haluaa jatkaa tutussa tallissa.

Mildh sanoo, ettei Mercedestä parempaa vaihtoehtoa ole tällä hetkellä tarjolla.

– Ykköskuskin paikka pitää ansaita, pitää saada paras mahdollinen tuki ja paras mahdollinen auto. Mersu pystyy tarjoamaan sen. Mikään muu talli ei pysty tässä vaiheessa tarjoamaan sellaista asemaa, että Valtteri pääsisi ikään kuin hierarkiassa yhden askeleen eteenpäin.

Uuteen lentoon radalla

Bottas aloitti tämän kauden tykittämällä kaksi voittoa ja kolme kakkossijaa. Espanjan GP:ssä kurssi alkoi kuitenkin kääntyä hivenen alavireisemmäksi, kun Bottaksen henkistä kanttia koeteltiin lähdössä tulleen kytkinvian takia.

Espanjan kisan jälkeen Bottas selviytyi palkintokorokkeelle vielä useasti. Kahdessa viime kisassa suomalainen joutui kuitenkin ensin keskeyttämään ja sitten tuloksena oli vasta kahdeksas sija Unkarista.

– Lähtökohtaisesti heikot kisat ovat aiheuttaneet kuljettajalle itselleen vähän epävarman tunteen, kun virheitä on tullut. Hän on tiennyt, että optio on raukeamassa. Silloin kaikki on mahdollista, ja Valtteri on siitä tietoinen, Mildh sanoo.

Parhaillaan meneillään olevan kesätauon jälkeen F1-kautta ajetaan vielä yhdeksän kilpailua.

Mildh uskoo, että sopimukseen pääseminen voi vapauttaa Bottaksen myös radalla.

– Kun yksi asia on pois ajattelusta, vaikuttaa se suorituskykyyn. Ulkopuolisena voi aistia, että epävarmuus on vaikuttanut jollain tavalla ajamiseen ja Valtteri on ruoskinut itseään aika lailla.

Alkukaudesta näytti aidosti siltä, että Bottas taistelee tosissaan maailmanmestaruudesta tallikaveriaan Lewis Hamiltonia vastaan. Nyt eroa on britin hyväksi 62 pistettä. Hallitsevan mestarin otteet ovat olleet läpi kauden niin varmoja, että neljäs perättäinen maailmanmestaruus näyttää todennäköiseltä.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (kuvassa) on hallinnut F1-kautta suvereenisti. Valtteri Bottas voi olla se, joka lyö kiilaa britin menestysputkeen.Dan Mullan/Getty Images

Loppukauden aikana Bottaksen on keskityttävä rakentamaan ensi kautta hyvillä suorituksilla.

– Nyt on tärkeää alkaa jo valmistautua ensi kauteen, mutta edelleen taistella maailmanmestaruudesta ja parhaasta mahdollisesta sijoituksesta. Hamilton on jo aika kaukana, mutta kaikki pitää laittaa vain peliin ja tehdä huippusuorituksia.

Vakuuttavalla loppukaudella voi olla suuria vaikutuksia ensi kauden kamppailuihin.

– Täytyy muistaa, että Hamiltonkin on haavoittuvainen siinä vaiheessa, jos tallikaverin edellinen kausi menee hyvin. Se on aina mahdollisuus seuraavalle kaudelle.

Mercedes ei ole vielä tiedottanut tulevan kauden toista kuljettajaansa. Hamiltonilla on sopimus vielä ensi kaudesta.

Rauhalliset siirtomarkkinat?

Bottaksen mahdollinen sopimus selkeyttää osaltaan F1-tallien kuljettajapalapeliä tulevalle kaudelle, vaikka siirtoruletissa tuskin pyörii kamalan suuria panoksia. Mildhin mukaan ainakin Renault'lla on tapahtumassa muutoksia ennen ensi kautta. Haas taas on kysymysmerkki sen suhteen, miten paljon talli aikoo tulevaisuuteensa satsata.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel on jäänyt MM-sarjassa neljänneksi vastoin ennakko-odotuksia.Lehtikuva / AFP

Kauden aikana on huhuttu, että jo hyvissä ajoin maailmanmestaruustaistosta pudonnut Sebastian Vettel olisi lähtökuopissa Ferrarilta.

– Epäilen, että he jatkavat edelleen vanhaan malliin. Red Bullilla on mielenkiintoinen tilanne. Heidän pitää harkita, kuka Max Verstappenin vieressä ajaa. Mielestäni Alexander Albon on erittäin vahva vaihtoehto siihen, mutta halukkaita sille paikalle on todella paljon.

Mildh sanoo, että Mercedeksen tyyliin sopisi Bottaksen jatkosopimuksen julkaiseminen ensi keskiviikkona, kun suomalainen täyttää 30 vuotta.

Lue myös:

TS: Valtteri Bottas jatkaa Mercedeksellä

Neljä asiaa keikautti vaa'an Bottakselle sopimusneuvotteluissa: Ocon olisi ollut liian suuri riski, Mercedes haluaa turvata menestyksen myös Hamiltonin mahdollisen lähdön jälkeen

Autobild: Bottaksen paikalle kaavailtu Ocon on siirtymässä Renaultille – suomalaiskuskin jatko Mercedeksellä näyttää lupaavalta

Kaksi edellistä kisaa ovat keikauttaneet Valtteri Bottaksen asetelmia uuden sopimuksen suhteen: "Tässä lajissa on paljon lyhytnäköistä porukkaa"

Bottaksen huippupaikan uhkaa viedä asuntovaunussa vuosia elänyt lahjakkuus – suomalaispomo yllättyi entisen kuskinsa noususta ja hehkuttaa perheen valtavia uhrauksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat