Kaisa Alanko tunnetaan mukavasta luonteestaan, mutta tarvittaessa hänestä löytyy pohjalaista luonnetta – "Ei tarvitse olla huutava ja räyhäävä, mutta voi silti olla timanttinen lentopalloilija"

Passari Kaisa Alanko on Suomen lentopallomaajoukkueen pelin aivot ja johtaja.

Maajoukkuelentopallo
Kaisa Alanko
Passari Kaisa Alanko on johtanut Suomen peliä käytännössä koko EM-projektin ajan.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Passari Kaisa Alanko on Suomen 2010-luvun menestyneimpiä lentopalloilijoita. Viime keväänä vaasalainen johdatti Nantesin Ranskan liigan finaaliin, ja kuusi vuotta ulkomailla ammattilaisena pelanneen Alangon palkintokaapista löytyy myös Saksan mestaruus ja kaksi pronssimitalia.

26-vuotias passari on kenties tärkein yksittäinen pelaaja Suomen paluussa EM-kisoihin 30 vuoden tauon jälkeen. Hän on johtanut Suomen peliä viisi vuotta – käytännössä koko päävalmentaja Tapio Kangasniemen vetämän EM-projektin ajan. Tiistain Ranska-pelissä Alanko rikkoo jo 100 maaottelun rajapyykin.

– On aika yllättävää, että tulee jo 100 peliä, mutta onhan tässä muutama vuosi tahkottu, Alanko naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

– Keväällä aina odottaa, että pääsee maajoukkueen matkaan.

Peli ja pallo kerrallaan

Pääsy kaveriporukan kanssa arvokisoihin oli Alangolle unelmien täyttymys, mutta tavoitteet EM-kisoissa ovat silti korkealla. Suomen joukkue hamuaa jatkopaikkaa, mikä vaatisi kahden alkulohko-ottelun voittamista.

Kaksi ensimmäistä peliä olivat A-lohkon kovimpia maita vastaan, kun vastaan asettui hallitseva maailmanmestari Serbia sekä EM-pronssia puolustava Turkki. Suomi osoitti molemmissa otteluissa taistelutahtoaan ja pakotti Turkin viiden erän trilleriin. Alangon mukaan Suomella oli näissä otteluissa ainoastaan voitettavaa.

Sunnuntaina Suomi kärsi kirvelevän tappion Kreikalle, sillä vastustaja oli rankingin perusteella Suomea heikompi ja Suomella oli peli hyvin hallussa. Joukkue kadotti kuitenkin pelihurmoksensa ja Kreikka otti yllättäen jo turnauksen toisen voittonsa kukistamalla Suomen 3–1. Mahdollisuuksia jatkopaikkaan kuitenkin on, mutta se vaatisi sekä Ranskan että Bulgarian voittamista.

Alanko ei ole etukäteen miettinyt pelikaaviota kovinkaan pitkälle, mutta tietää sen, että ensimmäinen jatkopeli tietäisi matkustusta Turkista Unkariin.

– En koe, että meillä olisi mitään menestyspaineita. Tavoitteenamme on jatkopaikka, joten voittoihin on nälkää, mutta meidän pitää pelata ylärajoillamme. Peli ja pallo kerrallaan mennään.

Omanlaisensa johtaja

Alanko voi itse auttaa joukkuetta pelaamaan taitojensa ylärajoilla omilla passeillaan ja johtamisellaan. Päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan Alanko ei ole perinteinen johtaja, mutta hän johtaa omalla esimerkillään ja suorituksillaan.

– Hän tykkää, että hänelle käsikirjoitetaan peliä. Hän mukautuu erilaisiin pelityyleihin hyvin ja on luottopelaajia, Kangasniemi arvioi.

Suomen ykköspassari tunnetaan mukavasta luonteestaan. Nantesin päävalmentaja Cyril Ongin mukaan Alanko voisi olla jopa kovempiotteisempi ja ilkeämpi johtaja. Kangasniemi on aivan eri mieltä.

– Kaisan pitää olla sellainen kuin Kaisa on. Silloin kun pelataan pisteistä, hän ei ole liian kiltti. Silloin hänestä tulee esiin tiettyä pohjalaisuutta. Kaisa on hyvä esimerkki ja siirtää sitä ajatusta nuoremmillekin, ettei tarvitse olla huutava ja räyhäävä, mutta voi silti olla timanttinen lentopalloilija.

Alanko itse nauroi seuravalmentajansa kommentille ja totesi, ettei hänestä ainakaan ole tullut ilkeämpää Ranskassa.

– Ehkä olen vuoden verran kokeneempi ja sinä aikana on vähän kehittynyt, hän kuittasi

Mestarien liiga houkuttaa

Alangon taidoista ei ole epäselvyyttä. Mitalisade Saksassa ja altavastaaja Nantesin johdattaminen hopealle puhuvat puolestaan. Vaikka kakkossija kirpaisi keväällä tuoreeltaan, on Alangon mukaan mitali kirkastunut kesän aikana.

Kehitys jatkuu, ja Alangon unelmana on pelata Italiassa. Ensi kaudella vaasalainen päätti kuitenkin jatkaa Ranskassa ja yrittää kirkastaa hopean mestaruudeksi. Hänen päätökseensä jäädä Nantesiin vaikuttivat Mestarien liigapaikka sekä se, että hän viihtyy kaupungissa.

– Olen kehittynyt ja saanut itseluottamusta lisää. Ehkä ensimmäisenä vuonna oli sellainen olo, että pitää näyttää. Nyt voin vain pyörittää omaa peliäni ja luottaa omaan osaamiseeni.

Lue myös:

Tunnistatko lentopallon termit? Naisten ja miesten EM-kisat ovat jo ovella

Kisakuumetta ilmassa – pelkkä mukanaolo EM-kisoissa ei riitä lentopallonaisille

Lentopallonaisilla äärettömän kova EM-tavoite – näin seuraat Suomen otteluita Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat