Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Asiantuntija ja valmennusjohtaja selittävät karua löylytystä juoksumateriaalin puutteella: "Ruotsi on meitä yksinkertaisesti parempi yleisurheilussa"

Oliver Helanderin olkapäävamma huolestuttaa SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolaa. Suomen keihäänheiton tilanteessa on kuitenkin hopeareunus.

yleisurheilu
Erik Martinsson
Erik Martinsson voitti Ruotsi-ottelussa 800 metriä ja pinkoi kovaa 4x400 metrin viestin kakkososuudella. Kuva viime vuoden ottelusta, jossa hän voitti 400 metriä.Mika Kylmäniemi / Photomotion /AOP

Suomen keihäänheittäjien piti onnistua perinteisessä yleisurheilumaaottelussa ainakin miesten keihäänheitossa, mutta Ruotsin Kim Amb pani kapuloita rattaisiin. Hän kiskaisi kepin ennätyslukemiinsa 85,89 ja vei voiton suomalaisten Lassi Etelätalon, Oliver Helanderin ja Toni Kuuselan nenien edestä.

Kisan paras suomalainen, Lassi Etelätalo, heitti viimeisellään 82,15 ja ylsi toiseksi. Vaikka ruotsalaisheittäjä veti pisimmän korren, saattoi Etelätalo parhaana suomalaisena hieman hymyillä. Suomen mestari on vielä vailla valintaa MM-kisajoukkueeseen, mutta tämän viikonlopun jälkeen tuskin mikään voisi Dohan kisamatkaa Oliver Helanderin ja Antti Ruuskasen seurana enää estää.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi Nikkola kertoi maaottelun jälkeen Yle Urheilulle, että Etelätalon valintaa ei ole vielä virallisesti päätetty, sillä siitä vastaa erillinen elin liiton sisällä. Valinta on kuitenkin hänen mukaansa jo selvä.

– Tilanne on tietysti sikäli hyvä, että vaikka täällä tuo kolmannen heittäjän paikka viimeistään ratkesi Lassin eduksi, meillä on Toni Kuusela vielä neljäntenä miehenä olemassa. Ei tarvitse missään tapauksessa tyhjin käsin lähteä Dohaan, Niemi-Nikkola sanoi.

Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela
Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela joutuivat toteamaan Ruotsin Kim Ambin paremmakseen.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Varamieheksi jäävälle Toni Kuuselalle saattaa käydä kutsu Dohan MM-areenalle, mikäli Oliver Helanderin olkapäävamma estää osallistumisen. Vain kolme kierrosta sunnuntaina heittänyt Suomen ykkösheittäjä kertoi, että vaikka olkapään tilanne on huono, hän uskoo kuitenkin pystyvänsä kilpailemaan kauden loppuun asti.

Niemi-Nikkola myönsi, että Helanderin tilanteessa vain kuukausi ennen MM-kisoja pelkkä lepo ja palautuminen eivät riitä.

– Oliverin kohdalla täytyy nyt kääntää kaikki kivet. Puhuin hänen valmentajansa kanssa puhelimitse ja totesimme, että nyt rauhoitutaan kuitenkin vähän ja katsotaan, mitä on tekemättä sellaista mitä voisi vielä tehdä.

Länsinaapuri karkasi kolmoisvoitoilla

Rumat tappiolukemat miesten (228–181) ja naisten (217,5 – 192,5) otteluissa sai valmennusjohtaja Niemi-Nikkolan pohtimaan, mistä noin karut numerot johtuvat. Vielä ensimmäisen päivän jälkeen Suomi oli vain neljän pisteen takaa-ajoasemassa naisissa ja kuusi pistettä Ruotsia perässä miehissä.

Vielä toisen päivän ensimmäisten lajien jälkeen Suomi ja Ruotsi kamppailivat pisteistä melko tasaisesti. Mitä sen jälkeen oikein tapahtui?

– Miehillä oli se 30 pinnaa tänäänkin tilastojen valossa kirittävänä, ja meille vahvoissakin lajeissa, kuten juuri miesten keihäässä, Ruotsi käänsi sitä vipua meille hankalaan suuntaan. Sitä ei pystytty kuromaan enää umpeen, Niemi-Nikkola mietti.

Sekä naisten että miesten 200 metrillä Ruotsi lakaisi kolmoisvoitoillaan pistepöydän. Hankalaa oli muillakin juoksumatkoilla ja esimerkiksi miesten kiekonheitossa.

– Olimme eilen hyviä, parempia kuin tilastot antoivat ymmärtää. Tänään taas Ruotsi oli erittäin hyvä ja jopa parempi kuin tilastoissa, Niemi-Nikkola sanoi.

Armand Duplantis
Suomella ei Armand Duplantisin kaltaisia supertähtiä ole.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ruotsilla on kovempi kärki ja laajempi materiaali

Niemi-Nikkola kertoo, ettei ole pettynyt, koska näki suomalaisten kovan taistelutahdon kentällä. Ruotsi oli kuitenkin kokonaisuudessaan kovempi.

– Meidän heikkoutemme kolmihenkisissä maaotteluissa on tuo syvyyden ja vahvuuden puute juoksupuolella. Pitää vainpyrkiä katsomaan, mitä he tekevät paremmin kuin me. Samat eväät ja edellytykset meillä on kiriä se ero umpeen.

Samoilla linjoilla on Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni, joka sanoi suoraan, että Ruotsi on tällä hetkellä selvästi Suomea edellä.

– Ruotsi on meitä yksinkertaisesti parempi yleisurheilussa. Heillä on meitä kovempi kärki, laajempi materiaali sekä paljon mitali- ja pistesijaehdokkaita Dohaan, Finni totesi.

Suomen tappio oli sinällään odotettavissa niin tilastojen valossa kuin kahden viikon takaisessa EM-joukkuekilpailun Superliigan perusteella. Ruotsi oli Euroopan parhaiden maiden joukossa yhdeksäs ja Suomi 11:s.

Erona Ruotsi-otteluun on kenraaliharjoituksessa toki se, että Superliigassa kuhunkin lajiin osallistui jokaisesta maasta vain yksi edustaja, eikä samanlaista Suomi–Ruotsi-vastakkainasettelua syntynyt.

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri ja Annimari Korte
Pika-aiturit Reetta Hurske, Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ottivat toisen Suomen kahdesta kolmoisvoitosta Ruotsi-ottelussa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Jarkko Finnin mukaan Ruotsi on erinomainen vertailukohta Suomen yleisurheilulle, sillä molemmissa maissa yleisurheilua harrastetaan varsin monipuolisesti. Ilahduttavimpia suorituksia nähtiin kenttälajeissa muiden muassa miesten moukarissa, josta tuli Suomelle kolmoisvoitto.

– Tiedettiin jo ennalta, että meillä on isoja haasteita juoksupuolella, sekä pika- että kestävyysmatkoilla ja erityisesti miesten puolella. Ruotsilla on hyviä keskimatkan juoksijoita, mutta myös hyviä pikajuoksijoita etenkin 100 että 200 metrillä, Finni listasi.

Kolmoisvoitto Suomeen tuli miesten moukarin lisäksi naisten 100 metrin aitajuoksussa, jossa Suomessa riittää syvyyttä ja kovaa kotimaista kilpailua. Vaikka yksittäisiä lajivoittoja suomalaiset ottivat muissakin lajeissa, ei taso riitä kolmoisvoittoihin. Kaksoisvoittojakin tuli vain kaksi: naisten keihäässä ja 3000 metrin esteissä avauspäivänä.

Lue myös:

Sinikeltaista ylivoimaa! Ruotsin miehet murskasivat Suomen lähes 50 pisteellä, Ruotsin naisetkin jyräsivät Suomen

Oliver Helander paljasti huolestuttavan tilanteensa – "Olkapääni aika huonossa kunnossa"

Jälleen yli kahdeksan metriä! Pulli näytti arvostelijoille, että hyppy kulkee muuallakin kuin vain korkealla vuoristossa

Odotettu kolmoisvoitto! Annimari Korte tykitti huippuajan 100 metrin aidoissa – katso, kuinka ruotsalaiset jäivät telineisiin

Seurasimme Ruotsi-ottelun tapahtumia hetki hetkeltä – kolmoisvoittoja napsinut Ruotsi repi lopulta selkeän maaotteluvoiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat