Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu

Lentopallonaisilla ailahteleva mutta maailman paras pelitapa – "Peliään nopeuttanut Ranska pelaa samantyyppistä peliä kuin Suomi"

Suomen lentopallonaiset kohtaavat EM-kilpailuissa suurten panosten ottelussa Ranskan tiistaina.

Maajoukkuelentopallo
Tapio Kangasniemi
CEV

Valmentaja Tapio Kangasniemen ilme on muuttunut aiempaa hieman mietteliäämmäksi kahden niukan Turkki- ja Kreikka-tappion jäljiltä. Tiistaina Ranskaa vastaan kelpaa enää voitto. Ranska taipui kovalle Serbialle maanantaina erin 1–3 (19-25, 13-25, 25-17, 23-25).

– Ei tässä enää taikatemppuja voi tehdä. Ranska-peliin pitää saada fyysinen elementti niin tikkiin kuin vain voi. Ehkä vielä tärkeämpänä asiana on sitten henkinen juttu. Lähdetään puhtaalta pöydältä, 0–0-tilanteesta ja pidetään ne hyvät asiat mukana, mitkä ovat täällä toimineet, linjaa luotsi.

Kangasniemi kehuu, että joukkue on hyvä reagoimaan pieniin muutoksiin, joita pitää tehdä aina ottelun aikana tai sen jälkeen. Suomen valmennusjohto onkin huhkinut tällaisten asioiden kanssa maanantaina videohuoneessa.

– Ratkaisutilanteissa pää pitää pysyä kylmänä sekä pelata seuraava tilanne ja sen jälkeen taas seuraava tilanne normaalisti. Urheilun hienous onkin siinä, että paine sen kun kasvaa ja kaikki tietävät, että tämä on se tärkeä peli. Ja silti pitäisi pystyä tekemään ihan perusjuttuja. Valitettavasti sellainen päivä ei ollut sunnuntaina Kreikkaa vastaan.

"Emme halua olla joukkue, joka pelaa silmät kiinni"

Suomalaisten pitää muuttaa hieman pikkuasioita ja olla kentällä entistä fiksumpia sekä pelata järkevästi tilanteiden mukaan.

– Täytyy myöntää, että viimeisinä vuosina meillä ovat pallot hyvin pyörineet ratkaisupaikoissa. Tilanteita pitää aina harjoitella ja tunnistaa paikat. Vääriä valintoja tulee välillä, ennen kuin se polku on käyty kunnolla.

– Emme halua, että meidän joukkue on sellainen, joka pelaa silmät kiinni. Siinä pelissä me häviämme käytännössä aina tämän tasoisia vastustajia vastaan, opastaa Kangasniemi.

Kolme tappiota yhtä monessa turnausottelussa on luonnollisesti pettymys. Suomi ei ole pystynyt raapimaan tarpeeksi plusmerkkisiä elementtejä omasta, haasteellisesta pelitavastaan.

- Kolme tappiota on huono summa. Pelin taso on silti ollut ihan ok. Meidän pelityylillä tarvitsemme kuitenkin koko ajan hyvän syötön ja vastaanoton sekä hyökkäyspelissä oikeita valintoja, joita näimme paljon Turkki-ottelussa. Kreikkaa vastaan taas hieman vähemmän.

– Pelitapamme on ailahteleva mutta kun se onnistuu, niin se on maailman paras pelitapa - ja nimenomaan joukkueelle ja myös valmentajalle. Siinä kelkassa on sitten hieno olla mukana ja seurata sitä vaikka televisiosta. Siinä paiskitaan hommia joukkueena, eikä kukaan ole kuningas kentällä, hehkuttaa Kangasniemi.

"Uskon jatkopaikkaan kuin vuoreen"

Millaiset jatkopaikkahaaveet Suomella on neljän parhaan sakkiin, Budapestiin?

– Se on jonkun muun arvioitavissa. Minä itse uskon siihen kuin vuoreen. Ja se tulee asioilla, joista äsken mainitsin. Eli sillä, että pystymme pelaamaan lähellä sitä omaa, parasta lentopallotasoamme.

– Kuten olemme nähneet, niin Bulgarialla (jonka Suomi kohtaa lohkon päätöspelissä to 29.8.) peli menee ihan ylös alas, riippuen tähtipelaajien syttymisestä tai onko heillä jotain kolotusta tai kränää.

Lähtökohtaisesti Suomen ja Ranskan hyökkäyspeli on koko lailla tasan. Se luo mielenkiintoisen odotusarvon tiistain koitokseen, josta ei panoksia puutu. Ranskalla on yksi voitto pelaamastaan kolmesta mittelöstä.

– Ranska on hyvä joukkue, joka on päivittänyt pelitapaa uuden valmentajansa johdolla. Se on samantyyppistä, mitä me pelaamme. He ovat nopeuttaneet pelityyliään. Siitä matsista tulee hieno vääntö. Niin kuin olemme täällä nähneet, niin harva joukkue luottaa enää siihen, että laitetaan isoa tolppaa laitaan ja sitten vaan lyödään, Kangasniemi toteaa.

tiistai 27.8. Suomi - Ranska TV2 klo 16.40

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat