Kommentti: Umpikujaan ajautunut Jesse Puljujärvi teki ratkaisun, jossa kaikki voittavat – superlupauksen NHL-ura on kaikkea muuta kuin ohi

Kärpät ja SM-liiga saa valovoimaisen tähtipelaajan ja Jesse Puljujärvi parhaan mahdollisen ympäristön kehittyä huippupelaajaksi, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi jäi sivurooliin Edmontonissa.AOP

Palataan hetkeksi vuoteen 2016. Vasta 17-vuotias superlahjakkuus Jesse Puljujärvi dominoi Sebastian Ahon ja Patrik Laineen kanssa alle 20-vuotiaiden MM-turnausta. Suomi juhli kotiyleisön edessä maailmanmestaruutta. Puljujärvi voitti pistepörssin, kun hän teki seitsemässä ottelussa tehot 5+12=17. Aho ja Laine seurasivat perässä.

Kolmikon ura on kulkenut MM-kullan jälkeen kovin erilaisiin suuntiin. Aho ja Laine ovat pelanneet yli 200 NHL-ottelua ja tehneet kumpikin lähes 200 tehopistettä maailman parhaassa jääkiekkosarjassa. He ovat NHL-tähtiä, kun 139 NHL-ottelua vaatimattomin tehoin pelannut Puljujärvi on yhä lupaus. Joidenkin mielestä menetetty sellainen.

Tiistaina kerrottiin, että Puljujärvi palaa SM-liigaan kolmen Pohjois-Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen. Puljujärvi on tehnyt Oulun Kärppien kanssa yksivuotisen sopimuksen, joka mahdollistaa hänen siirtymisensä takaisin NHL:ään ennen 1. joulukuuta.

Puljujärven ratkaisu palata Kärppiin on oikea. NHL:ssä Puljujärven ura oli ajautunut umpikujaan.

NHL:ään lähti kielitaidoton raakile

Edmonton Oilers valitsi Puljujärven NHL:n varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana kesällä 2016. Tulokassopimus solmittiin samana kesänä, ja suomalaishyökkääjä lähti suurin odotuksin Pohjois-Amerikkaan.

NHL-ura alkoi loistavasti, kun Puljujärvi teki maalin heti debyyttiottelussaan. Sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Nopeasti selvisi, että NHL:ään oli lähtenyt pelaaja, joka oli raakile henkisesti, fyysisesti ja pelillisesti.

Puljujärvi lähti Pohjois-Amerikkaan ilman kunnollista englannin kielen taitoa. Vielä vuoden 2016 nuorten MM-kisoissa häntä haastateltiin tulkin välityksellä. Sopeutuminen uuteen ympäristöön oli puutteellisen kielitaidon vuoksi aluksi hankalaa.

Polvivamma oli haitannut Puljujärven fysiikkaharjoittelua. Pelillisesti nuori hyökkääjä ei ollut valmis NHL:n suoraviivaiseen ja nopeatempoiseen jääkiekkoon. Pelityyliin sisältyi turhaa kaartelua, johon NHL:ssä ei ollut aikaa.

Ottelu 08.05.2017
Jesse Puljujärvi ei pystynyt tekemään läpimurtoa miesten A-maajoukkueessa keväällä 2017.Aleksi Alku / AOP

Puljujärven heikkoudet eivät voineet tulla Oilersille yllätyksenä. Silti ulospäin vaikutti siltä, ettei Oilersin organisaatiossa osattu päättää, miten Puljujärveä kehitetään. Välillä hänen paikkansa oli farmiliiga AHL:ssä, välillä häntä pompoteltiin ykkösketjusta nelosketjuun. Toisaalta suomalaishyökkääjä ei ollut riittävän valmis mukauttamaan pelityyliään NHL:ään sopivaksi.

Puljujärvi vietti Edmonton Oilersissa yhteensä kolme kautta. Missään vaiheessa hän ei löytänyt paikkaansa sekavassa tilassa olevasta organisaatiosta.

Tänä kesänä Puljujärvi kohautti. Hän pyysi siirtoa pois Edmontonista, koska koki tarvitsevansa uuden alun kolmen vaikean vuoden jälkeen. Kesän aikana Edmonton ei kaupannut Puljujärven oikeuksia muualle, joten suomalaishyökkääjä päätti palata Kärppiin.

Tarpeellinen askel taaksepäin

Kärpissä Puljujärvi saa tarvitsemansa uuden alun. Puljujärvi palaa tuttuun ympäristöön, josta hän lähti kolme vuotta sitten Pohjois-Amerikkaan.

Joskus askel taaksepäin voi myöhemmin tarkoittaa kahta askelta eteenpäin. Katsokaa vaikka Teemu Pukkia, joka otti vauhtia Tanskan pääsarjasta ja on nyt yksi Euroopan puhutuimmista jalkapalloilijoista.

Puljujärvi muutti pois kotoa 13-vuotiaana, kun jääkiekon perässä oli lähdettävä Torniosta Ouluun. 18-vuotiaana tuli lähtö Oulusta Kanadaan. Suuret elämänmuutokset nuorella iällä olivat vaikeita. Puljujärvi kertoi Yle Urheilun haastatteluussa keväällä 2017, kuinka Pohjois-Amerikassa tuli äitiä ikävä.

Puljujärvi tarvitsee nyt oikeanlaisen roolin, laadukasta valmennusta, kokeneempien pelaajien tukea ja itseluottamusta. Kärpissä näitä kaikkia on tarjolla.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner, jos joku, ymmärtää, että Puljujärven vaikeassa tilanteessa on paljolti kyse henkisistä lukoista. Manner hallitsee modernin jääkiekon pelitaktiset salat, mutta moderni hän on myös ihmisjohtajana. Manner osaa vaatia, mutta hänessä on pehmeämpikin puoli. Jussi Jokisen ja Lasse Kukkosen kaltaiset kokeneet pelaajat ohjaavat Mannerin kanssa Puljujärveä oikealle tielle.

Jesse Puljujärvi, Kärpät #9, Sebastian Aho, Kärpät #16
Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho ihastuttivat Kärpissä keväällä 2016.Tomi Hänninen

Puljujärvi teki ratkaisun, jossa kaikki voittavat.

Kärpät saa laadukkaan ja kiinnostavan pelaajan, jonka nimellä myydään takuuvarmasti lippuja. SM-liiga saa valovoimaisen tähden, jonka nimi on tuttu jokaisella liigapaikkakunnalla. Puljujärvi pääsee parhaaseen mahdolliseen ympäristöön, joka auttaa häntä saavuttamaan lunastamattoman potentiaalinsa.

Nyt kaikki on Puljujärvestä itsestään kiinni. Himoharjoittelijana tunnettu Puljujärvi ei ole varmasti antanut tasoitusta treenimäärissä. Onko hän tehnyt muilla osa-alueilla kaiken mahdollisen urheilu-uransa eteen?

Sen Manner, Jokinen, Kukkonen ja kumppanit auttavat selvittämään. Jos Puljujärvi vastaa huutoon, hänen NHL-uransa on kaikkea muuta kuin ohi.

Lue myös:

Jesse Puljujärvi palaa NHL:stä Kärppien vahvuuteen – "Fysiikka, taidot ja lahjakkuus riittävät varmasti NHL:ään"

Puljujärvi pyytänyt siirtoa, pelaaja-agentti: ”Ei järkeä palata vanhaan”

Kiekkosivusto: Jesse Puljujärven kausi ohi NHL:ssä

Puljujärvi vähäsanaisena vammastaan – Oilers hakee vielä toisen spesialistin lausuntoa tilanteeseen

Äitiä tuli ikävä, kun poika lähti suureen maailmaan – Jesse Puljujärven hymy hyytyi Pohjois-Amerikassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat