1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Maailmanmestari Liisa Lilja kävi lähellä kuolemaa, kun rattijuoppo ajoi päälle kesken pyörälenkin: "Se oli niin pelottava hetki, ettei elämä ole enää yhtään pelottavaa"

Viime vuoden loukkaantumisten takia Liisa Lilja uskoo yltävänsä korkeintaan pronssiin paratriathlonin MM-kisoissa viikonloppuna.

Liisa Lilja esitteli kultamitaliaan Helsingissä syyskuussa 2017. Kuva: Heidi Koivunen / AOP

Harva ymmärtää, kuinka kovaan temppuun Liisa Lilja pystyi toissa vuonna. Lilja voitti maailmanmestaruuden ja kukisti samalla paratriathlonin PTS 2 -luokkaa vuosia dominoineen Allysa Seelyn.

Yhdysvaltalainen Seely, 30, on neljän viime vuoden aikana jätetty toiseksi vain yhdessä kilpailussa – vuoden 2017 MM-kisoissa Rotterdamissa.

Lilja päihitti vaativalla pyöräilyosuudella Seelyn selvästi ja ohitti juoksuosuudella Britannian Fran Brownin. Suomalainen paraurheilija palkittiin historiallisella MM-kultamitalilla.

Sunnuntaina Lilja, 27, taistelee jälleen mitalista paratriathlonin MM-kilpailuissa Sveitsissä. Tällä kertaa hän tavoittelee pronssimitalia, koska Seely ja Brown lähtevät kilpailuun huippuiskussa.

Lilja ei koe olevansa samanlaisessa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten. Siihen on kaksi syytä, joista toisesta hän saa syyttää osittain myös itseään. Toiselle hän ei voinut yhtään mitään.

Vuoden 2017 maailmanmestaruuden jälkeen Lilja on kohdannut pahoja vastoinkäymisiä. Viimeisimmän niistä aiheutti humalainen autoilija.

Vaikea kausi jalkaleikkauksen jälkeen

Talvella 2018 Liisa Lilja seurasi Pyeongchangin talviolympialaisia ja paralympialaisia toipilaana. Liljan vammaton jalka oli leikattu, ja edessä oli pitkä kuntoutus.

– Jalka leikattiin ja avattiin faskiat eli periaatteessa kyseessä oli penikkatauti. Siinä jalassa oli niin kova paine, että se oli pakko leikata, Lilja kertoo Yle Urheilulle puhelimitse

Jalka oli joutunut harjoittelussa kovalle kuormitukselle, mutta varsinaista syytä vammalle ei koskaan löytynyt.

Liisa Lilja on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon kaikissa kisoissaan tällä kaudella. Kuva: Liisa Liljan kotialbumi

Liljan viime kausi meni osittain pilalle leikkauksen takia. Hän kilpaili ensimmäisen kerran vasta elokuussa Lausannessa, jossa tuli voitto.

Syyskuun MM-kilpailut tulivat kuitenkin liian nopeasti vastaan. Mestaruutta puolustanut Lilja jäi neljänneksi.

– Olin ollut koko kauden loukkaantuneena, joten neljäs sija oli maksimisuoritus siihen kohtaan.

Myöskään Gold Coastin MM-reitti Australiassa ei sopinut Liljalle. Pyöräilyosuus oli pelkkää tasamaata, jossa Lilja ei ole vahvimmillaan.

Toisin on Lausannessa, jossa Lilja voitti paluukilpailunsa viime kesänä. Lausannen pyöräilyosuudella on paljon mäkiä, jotka sopivat Liljalle.

Suomalainen on siis tyytyväinen, että tämän vuoden MM-kilpailut käydään Lausannessa. Reitti on hänelle optimaalinen.

– Kilpailemme paljon kaupunkien keskustoissa, jolloin pyöräilyosuus on joko kortteliajoa tai rantatietä edestakaisin. Tämä on mukavaa vaihtelua.

MM-kisoissa panoksena on mitalien lisäksi rankingpisteet Tokion paralympialaisiin. Rankingpisteitä on voinut kerätä kesäkuun lopussa käydystä Montrealin kilpailusta lähtien. Rankingiin lasketaan kunkin urheilijan kolme parasta kilpailua vuoden ajalta.

Tokion paralympialaisiin pääsee ensi vuoden kesäkuussa sulkeutuvan rankingin kymmenen parasta urheilijaa.

– MM-kisoissa on suurin pistepotti jaossa eli jos siellä menestyy, on aika varmasti Tokion koneessa.

Liisa Lilja kävi tutustumassa Tokion paralympiamaisemiin elokuussa. Hän sijoittui kisassa kolmanneksi. Kuva: Liisa Liljan kotialbumi

Tällä hetkellä Lilja on luokkansa paralympiarankingissa toisena ja maailmanrankingissa kuudentena. Jos kaikki sujuu odotetusti, hänellä on erinomaiset mahdollisuudet päästä ensi vuoden elo-syyskuussa järjestettäviin paralympialaisiin.

– Onhan se todennäköistä, mutta viime kausi opetti sen, että mikään ei ole ikinä varmaa. Jos joutuu kolariin tai vastaavaa, voi sanoa Tokiolle hei hei.

Hengenlähtö oli lähellä

Liisa Lilja joutui kolariin Espanjassa viime marraskuussa. Hän oli Torreviejassa pyörälenkillä, kun yhtäkkiä vastaan tuli auto, jota hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia väistää.

Lilja kertoo ajaneensa pyörällä 60 kilometrin tuntivauhtia alamäkeen. Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottunut britannialainen autoilija kääntyi vahingossa väärälle kaistalle. Yhteentörmäys oli väistämätön.

Lilja tajusi heti, että kolari noin kovassa vauhdissa voisi olla kohtalokas.

– Se oli sellainen kolari, että siinä olisi voinut henki lähteä. Muistan sen hetken, kun osuin autoon. Ajattelin, että tässä se oli, Lilja kertoo.

– Vaikka se tapahtui sekunneissa, siinä ehti ajatella paljonkin. Se hetki tuntui pitkältä.

Päähän kovan iskun saaneen Liljan muistikuvat tilanteesta ovat hatarat. Hän muistaa, kuinka autoa ajanut kuljettaja oli hysteerinen. Poliisit tulivat paikalle, Lilja vietiin nopeasti sairaalaan ambulanssilla.

Muistan sen hetken, kun osuin autoon. Ajattelin, että tässä se oli.

Liisa Lilja

Pyöränsä Lilja haki myöhemmin poliisilaitokselta. Siellä hänelle kerrottiin, että autoa ajanut brittikuljettaja korvaa Liljan hoitokulut ja välinevahingot, koska kuljettaja oli aiheuttanut kolarin.

Kuljettaja ei ottanut tapahtuneen jälkeen yhteyttä Liljaan.

– Sen tiedän, että hänellä oli alkoholia veressä. Oli sitten ajanut kännissä.

Lilja kertoo, että muutama tuttu paikallinen pyöräilijä jäi onnettomuuspaikalle selvittämään tilannetta, kun häntä vietiin jo sairaalaan.

Paikalliset pyöräilijät kertoivat myöhemmin Liljalle, että autoa ajanut nainen oli ollut humalassa. Pyöräilijät ovat Liljalle tuttuja harjoituskavereita Torreviejasta. Lilja ei tiedä, onko brittikuljettajalle aiheutunut kolarista seuraamuksia.

Lilja kokee, että hänellä oli tilanteessa onnea. Häneltä murtui kaksi luuta ja hän joutui olemaan kaksi kuukautta juoksematta.

Lilja ei myöskään vaikuta katkeralta. Oikeastaan onnettomuus vahvisti häntä.

Liisa Lilja
Katso Liisa Liljasta kolme vuotta sitten tehty henkilökuva

Huippukunnon rakentaminen vaikeaa

Lilja on puhelinhaastattelun aikaan Kuopiossa, jossa hän on nauttinut itselleen harvinaisesta herkusta. Viime viikonloppu oli Liljan laskujen mukaan hänen neljäs viikonloppunsa kotona tämän vuoden aikana. Paratriathlonistin arki on tien päällä.

Talvet hän harjoittelee Espanjassa, koska Suomessa ei ole mahdollisuuksia harjoitella pyöräilyä ja juoksua ulkona.

Huhtikuussa alkanut kilpailukausi on pitänyt Liljan tiiviisti ulkomailla.

– Suomen luontoa alkaa arvostaa vasta, kun on ollut riittävän paljon pois täältä, Lilja sanoo.

– On luksusta, että saa vaatteet vaatekaappiin, eikä tarvitse koko ajan pakata pyörää sekä juoksujousta ja raahata 50 kilon kantamuksia perässään.

Tällä kaudella Lilja on kilpaillut viisi kertaa. Tuloksena on neljä kolmossijaa ja yksi voitto.

– Olen tehnyt aika tasaista jälkeä, mutta sellainen iso voitto tai kunnon onnistuminen vielä puuttuu. Tarvitsisin kuntoon yhden pykälän lisää.

Lilja voitti kesäkuussa maailmancupin kilpailun Ranskan Besanconissa, mutta hän ei laske sitä isoksi voitoksi, koska maailman kärkinimet, kuten Seely, Brown tai Yhdysvaltojen Hailey Danz eivät olleet kilpailussa mukana.

Viidenkymmenen kilon pakaasit ovat pakattuina taas, kun Lilja matkustaa keskiviikkoiltana kohti Lausannea.

– MM-kisoissa sijat 3–5 ovat minulle realistinen tavoite, Lilja sanoo.

Liisa Lilja on saavuttanut urallaan maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden. Rion paralympialaisissa hän sijoittui neljänneksi. Kuva: Triathlon.fi

Torreviejassa sattunut kolari on osasyy siihen, ettei Lilja ole vieläkään päässyt takaisin sellaiseen huippukuntoon, jossa hän haluaisi olla.

Kolarin jälkeen marras- joulu- ja tammikuu menivät niin, ettei Lilja pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti. Nämä ovat tärkeitä kuukausia, koska kunnon peruspohja rakennetaan siihen aikaan. Harjoittelun pitäisi näiden kuukausien aikana olla määrällisesti suurinta.

– Yleensä tavoitteena on nousujohteinen kausi. Huomaan, etten ole saanut nostettua kuntoa siihen, mihin haluaisin. Se johtuu yleensä siitä, ettei peruspohja ole tarpeeksi vahva.

Samalla pitää kuitenkin muistaa, että Liljan kuntoutuminen talven 2018 jalkaoperaatiosta kesti tavallista pidempään, suunnilleen vuoden. Siitä hän saa ainakin osittain syyttää itseään.

– Olen sellainen himotreenaaja. En ottanut kuntoutusta maltilla, minkä vuoksi jalka ei päässyt paranemaan.

Kriisistä voi ammentaa voimaa

Tällä hetkellä Lilja on kuitenkin terve, tai kuten hän sanoo, hänen vamma-asteensa on hänelle normaali.

Viime marraskuun kolari tuntuu enää henkisesti.

Loukkaantuminen on aina raadollista urheilijalle, kun kehitys ottaa takapakkia. Vakavasta onnettomuudesta voi takaraivoon jäädä myös pelko.

– Kun nousin ensimmäisen kerran kolarin jälkeen pyörän selkään, jännitin enemmän kuin tavallisesti. Toisaalta aina sanotaan, että kun pyöräilijä kaatuu ensimmäisen kerran, sellainen tyhmä uhkarohkeus katoaa.

Tällainen on Liisa Liljan tapa kohdata elämän tarjoamat vastoinkäymiset. Hän tiedostaa ikävät asiat, mutta yrittää löytää tilanteista aina jotain positiivista.

– Elämän isot kriisit, kuten minulla vammautuminen, vahvistavat omia arvoja. Kriisin keskellä tietää, mikä on itselle tärkeää.

Liljalle paratriathlon ja ylipäänsä liikkuminen on tärkeää. Kolarin jälkeen hän ei lamaantunut, vaan keskittyi uimaharjoitteluun. Missään vaiheessa hän ei ajatellut jättävänsä paratriathlonia. Pikemminkin hän tajusi haluavansa tehdä juuri sitä, mitä tekee.

Kun käy lähellä rajaa, ihmisestä tulee rohkea elämään.

Liisa Lilja

Lilja on oppinut käsittelemään isoja vastoinkäymisiä. Hän sairastui kahdeksanvuotiaana luusyöpään ja menetti sairaalabakteerin takia toisen jalkansa.

Viime marraskuussa hän kävi lähellä kuolemaa. Siitäkin kokemuksesta voi ammentaa jotain hyvää.

– Kun käy lähellä rajaa, ihmisestä tulee rohkea elämään. Se oli niin pelottava hetki, ettei elämä ole sen jälkeen enää yhtään pelottavaa.

Liisa Liljan urheilu-uraa tasapainottavat sosiaalityön opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Liljan mielestä Suomen luonto on kauneimmillaan Itä-Suomessa. Kuva: Liisa Liljan kotialbumi

Lue myös:

Liisa Lilja sairastui syöpään, menetti jalkansa ja on nyt huippu-urheilija

Liisa Lilja ei häkeltynyt kisajärjestäjien farssimaisesta sekoilusta – päätti kautensa ylivoimaiseen voittoon

Paratriathlonisti Liisa Lilja joutui tyytymään neljänteen sijaan MM-kisoissa – Aasiassa riehuva taifuuni sotki paluumatkan suunnitelmat