1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lauri Markkasen kolmannella NBA-kaudella pitäisi tulla jo menestystä – amerikkalaistoimittaja avaa, miten Bullsin joukkue on rakennettu suomalaisen ympärille

Chicago Bullsin suomalaistähdeltä odotetaan tulevaisuudessa suuria.

Lauri Markkanen ei ole vielä pelannut NBA:n pudotuspeleissä. Kuva: Etienne Laurent / EPA / AOP

Suomalaiskoripalloilija Lauri Markkasen kaksi ensimmäistä NBA-kautta herättivät kysymyksen. Milloin Markkasen edustama Chicago Bulls on valmis nousemaan NBA:n häntäpäästä takaisin pudotuspelijoukkueeksi?

Chicago Bullsia seuraava NBC Sportsin toimittaja Mark Strotman on sitä mieltä, että Bullsin kurssi saattaa kääntyä jo ensi kaudella. Menestyshaaveet lepäävät pitkälti Markkasen harteilla.

Kahdella viime kaudella 22-vuotias suomalaislahjakkuus on ollut yksi harvoista Bulls-kannattajien ilonaiheista. Parhaimmillaan Markkanen on pystynyt dominoiviin huippuesityksiin sarjan parhaimpia puolustuksia vastaan.

Markkanen on kehittynyt pelaajana kahden vuoden aikana, vaikka väliin on mahtunut vaikeampia jaksoja.

– Markkanen on saavuttanut paljon kahdessa kaudessa, vaikka hän on kärsinyt terveyshuolista ja hänen ympärillään on ollut vain vähän pysyvyyttä. Hänen joukkueellaan on enemmän toivoa ensi kaudella ja sen jälkeen. Huonot vuodet ovat nähtävästi väistymässä, Strotman kirjoittaa NBC Sportsin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Strotmanin mielestä Markkanen on Bullsin tulevaisuuden keulakuva.

Bullsin kaikki hankinnat tukevat Markkasta

Bulls on tehnyt kesällä hankintoja, jotka Strotmanin mukaan tukevat Markkasen pelaamista.

Bulls hankki Washington Wizardista takamies Tomas Satoranskyn ja kiinnitti varaustilaisuudesta samalle tontille Coby Whiten. Indiana Pacersista hankittiin Thaddeus Young, jota on kaavailtu Markkasen vaihtomieheksi.

– Youngin kokemus ja opit Indianassa auttoivat Domantas Sabonisin ehdolle NBA:n arvokkaimman vaihtopelaajan (NBA Sixth Man of the Year) palkinnon saajaksi ja Myles Turnerin USA:n maajoukkueen avausviisikon sentteriksi, Strotman kirjoittaa.

Strotmanin mukaan Youngin hankinta avittaa Markkasta ja sentteri Wendell Carter Jr:ia eteenpäin. Toissa kesänä varattu Wendell Carter Jr. pystyy isona pelaajana vapauttamaan Markkasen hyökkäyspäässä ja auttaamaan suomalaisen puolustuspeliä.

Whiten ja Satoranskyn tehtävä on järjestää pallo riittävän usein Markkaselle.

– Satoransky pystyy löytämään Markkasen useammin kuin Kris Dunn kahdella viime kaudella, Strotman jatkaa.

Chicago Bulls varasi Coby Whiten kesän varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana. Kuva: Jason Szenes / EPA / AOP

Pelaajahankintojen lisäksi myös Bullsin päävalmentaja Jim Boylen on tuonut valmennustiimiinsä Chris Flemingin ja Roy Rogersin, jotka pystyvät tukemaan Markkasta. Fleming tuli Bullsiin Brooklyn Netsistä, joka on ollut kolmen pisteen heitoissa NBA:n viiden parhaan joukkueen joukossa kolmella viime kaudella.

"Jonkun täytyy astua esiin ja nousta tähdeksi"

Strotman muistuttaa, että Markkasella on vielä paljon kehitettävää. Yksi kehityskohde on tasaisuus. Markkanen teki viime kaudella kahdeksassa ottelussa yli 30 pistettä, mutta kahdeksassa ottelussa hän teki vain kymmenen tai vähemmän pistettä.

Toinen iso kysymys on Markkasen terveys. Suomalaislahjakkuus on joutunut kahden kauden aikana sivuun 44 ottelusta vammojen ja ylirasituksen takia.

– Jonkun täytyy astua esiin ja nousta tähdeksi, jotta Bulls olisi jälleen merkityksellinen. Tuntuu, ettei Markkasen potentiaali ole täydessä käytössä huolimatta hänen saavutuksistaan kahdella edelliskaudella.

Bullsin toinen potentiaalinen tähtipelaaja on Zach Lavine, mutta Strotmanin mukaan Bullsia rakennetaan nimenomaan Markkasen ympärille. Nyt on suomalaisen vuoro vastata huutoon.

Se on Markkasenkin tavoite. Kesällä hän sanoi Yle Urheilun haastattelussa haluavansa palauttaa Chicagon pudotuspelijoukkueeksi ja nousta NBA:n supertähdeksi.

– En jaksa enää hävitä, tappioita on tullut tarpeeksi kahden viime kauden aikana. Lähdemme voittamaan jokaista ottelua. Tiedostan sen, että tähdistöotteluun pääseminen on mahdollista vain, jos voitamme pelejä joukkueena. Sieltä se kaikki lähtee, Markkanen sanoi.

NBA-kausi alkaa 22. lokakuuta.

Lue myös:

Lauri Markkanen ei jaksa enää hävitä NBA:ssa – henkistäkin puolta työstänyt suomalaistähti on asettanut kovat tavoitteet: "Jos ei onnistu, olen pettynyt”

Chicago Bulls pisti tuulemaan – Lauri Markkaselle kokenut vaihtopelaaja ja uusi, eurooppalainen pelintekijä

Isä tietää Lauri Markkasen kehityskohteet, mutta ei kerro onko poika jo mennyt ohi joka osa-alueella – "Rima on aina nostettava ylemmäksi"