Ruotsalainen huippujuoksija totuttelee Dohan maratonolosuhteisiin paloaseman hikisen kuumassa kellarissa – "Palelin ja iho meni kananlihalle"

Viiden vuoden takainen estejuoksun EM-hopeamitalisti tavoittelee tätä nykyä menestystä maratonilla.

yleisurheilu
Charlotta Fougberg
Estejuoksun EM-hopeamitalisti Charlotta Fougberg valmistautuu uransa ensimmäisiin arvokisoihin maratoonarina erikoisissa olosuhteissa.Getty Images

Ruotsalaisjuoksija Charlotta Fougbergin kesä on kulunut hikisissä tunnelmissa. Dohan MM-kisoihin valmistautuva maratoonari totuttelee kosteaan kuumuuteen ruotsalaisen paloaseman kellarissa, jonne on rakennettu arabimaan ilmastoa mukailevat olosuhteet.

Dohan MM-maraton kilpaillaan keskiyöllä, sillä lokakuun keskilämpötila qatarilaiskaupungissa nousee tavallisesti 35 asteeseen. Noin kaksi ja puoli tuntia kestävä suoritus voikin olla jopa vaarallinen kuumuuteen tottumattomalle juoksijalle.

Jos kehon lämpötila nousee liian korkeaksi, juoksija saattaa tuupertua ja joutua keskeyttämään.

– Maratonia ei voi edes verrata muihin matkoihin. Nyt valmistaudutaan johonkin, mille kroppa ei ole koskaan ennen altistunut, Fougberg kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

SVT seurasi 34-vuotiaan juoksijan päivää Göteborgin lähellä Hisingenissä, jossa juoksija harjoitteli 30 asteen lämpötilassa ja 70 prosentin ilmankosteudessa juoksumatolla puolentoista tunnin ajan.

Fougbergin kehon lämpötilaa mitattiin ja tarkkailtiin kymmenen sekunnin välein läpi harjoituksen. Harjoituksen jälkeen Fougberg kertoi, että "Dohan ilmastossa" juokseminen saa hänen kehossaan aikaan aivan uudenlaisia tuntemuksia.

– Tunsin painetta ja pää tuntui aika lämpöiseltä. Sitten palelsi ja iho meni jopa kananlihalle. Kisasta tulee todella rankka rasitus meille kaikille juoksijoille.

Yksi haasteista tulee Dohassa olemaan itselle sopivan nestemäärän nauttiminen ennen suoritusta ja sen aikana. Nesteytys kuuluukin isona osana kokeneen juoksijan, mutta melko kokemattoman maratoonarin harjoitteluun.

Maratonille vasta vuoden ajan keskittynyt Fougberg kellotti uransa ensimmäisellä ja toistaiseksi ainoalla maratonilla helmikuussa kovan ajan 2.29.40.

– En ole juoksijana mikään supertalentti, vaan juoksen nopeasti, koska teen kaiken huolellisesti ja valmistaudun suoritukseen parhaalla mahdollisella tavalla, Fougberg kertoi.

Vielä vuoden 2017 MM-kisoissa Fougberg keskittyi lyhyemmille ratamatkoille, erityisesti estejuoksuun. Suomessa hänet muistetaan erityisesti suomalaistähti Sandra Erikssonin kovana kilpakumppanina.

Fougberg voitti 3000 metrin estejuoksussa EM-hopeaa Zürichissä 2014. Hänen nimissään oleva Ruotsin ennätys 9.23,96 on vajaan sekunnin parempi kuin Erikssonin Suomen ennätys.

Sekä Fougberg että Eriksson tekivät ennätyksensä samassa Glasgow'n Timanttiliigan osakilpailussa heinäkuussa 2014.

Lue myös:

Jamaikalainen nuorten ME-pikajuoksutähti antoi positiivisen dopingnäytteen – Dohan MM-kisat uhattuna

Oliver Helanderin olkapään tilanteesta lisätietoa – jättää väliin Eurooppa–USA-ottelun

Asiantuntija ja valmennusjohtaja selittävät karua löylytystä juoksumateriaalin puutteella: "Ruotsi on meitä yksinkertaisesti parempi yleisurheilussa"

Keihään hallitsevalta maailmanmestarilta myrskyvaroitus – paluukilpailussa väline heti lähes 90-metriseen

Mediat: Maailman nopeinta miestä uhkaa kilpailukielto dopingrikkomuksen vuoksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat