Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Maajoukkuetoppari Katarina Naumanen kyllästyi laitapuolustajan rooliin Norjassa ja palasi Kuopioon: entinen kilpatanssija viihdyttää pukukopissa ja haaveilee EM-kisoista

Naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Katarina Naumanen nauttii Kuopiossa jälleen jalkapallosta. Katso kuvaa klikkaamalla Urheiluruudun juttu Naumasesta!

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Urheiluruutu
Urheiluruutu

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Katarina Naumanen on kentällä luontainen johtaja.

Naumanen siirtyi talvella HJK:sta Norjan liigan Stabäkiin, mutta palasi takaisin Suomeen elokuun alussa. Kokemus oli opettavainen ja Naumanen viihtyi Norjassa hyvin, mutta laitapuolustajan rooli ei 24-vuotiasta pelaajaa tyydyttänyt.

– Koen, ettei se tukenut vahvuuksiani pelaajana. Minun roolini on enemmän puolustuslinjan organisoinnissa ja johtamisessa. Pystyn pelaamaan laitapakkina ja haluan säilyttää sen moninaisuuden, Naumanen kertoo.

– He eivät halunneet nähdä minua topparina ollenkaan. Tulin tilanteeseen, etten nauttinut pelaamisesta niin paljoa. Se vaikuttaa kaikkeen muuhun hyvinvointiin elämässä.

Naumanen teki kovan päätöksen ja palasi Kuopioon. Hän edusti kaupungissa Pallokissoja vuosina 2012–2015. Pallokissojen ja KuPSin edustusjoukkueet yhdistyivät viime syksynä.

– Paluu tänne on ollut aivan ihana. Valmentaja on tuttu edellisiltä pelivuosilta. Pystyn olemaan hänelle rehellinen tilanteesta. Odotan kyllä, että pääsen kalakukkofanien ympäröimäksi kentälle, Naumanen sanoi lauantain TiPS-ottelun alla.

TiPS kaatui Naisten liigan runkosarjan viimeisellä kierroksella 1–0, ja Naumanen luuti paluunsa jälkeen ensimmäisessä kotiottelussa täydet minuutit omalla paikallaan topparina.

– Voin olla avoin ja sanoa, että futiksesta oli vaikea nauttia, kun tein päätöksen paluusta Suomeen. Haluan vain pelaamaan ja löytää sen innon ja intohimon takaisin. Nyt kun olen päässyt tänne ja saanut oikean roolin itselleni, on taas ihan eri fiilis lähteä katsomaan vaihtoehtoja ensi kaudelle, Naumanen toteaa.

Katarina Naumanen (vas.) pelasi HJK:ssa kaudella 2018.
Katarina Naumanen (vas.) pelasi HJK:ssa kaudella 2018.Matti Raivio/AOP

Joukkuekavereiden viihdyttäjä

Naumanen on kentällä vaativa joukkuekavereilleen, mutta ennen kaikkea itselleen. Nurmeksessa syntynyt pelaaja kertoo syttyvänsä etenkin yksi vastaan yksi -tilanteista.

– Olen tässä vuosien varrella oppinut, että aika paljon annan rapaa itselleni niin harjoituksissa kuin peleissä. Välillä voisi oppia pään sisällä puhumaan vähän nätimmin, Naumanen naurahtaa.

Nuorempana Naumanen on ollut huipputason kilpatanssija. Hän nostaa jalkapallouran kannalta suurimmiksi tanssista saaduiksi hyödyiksi yleisliikunnalliset taidot ja työmoraalin.

– Ainakin voin viihdyttää joukkuekavereita kopissa ja keventää tunnelmaa! Yksilö- tai parilajissa on pienestä pitäen karumpaa, miten treenataan ja otetaan palautetta vastaan. Kyllä se on aika kovan koulun näyttänyt.

Naumanen viihdyttä joukkuekavereitaan seuraavaksi maajoukkueen pukukopissa sillä, Suomi kohtaa maanantaina EM-karsinnan avausottelussa Albanian vieraskentällä. Naumanen pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa jo vuonna 2014, mutta vastuu on toistaiseksi ollut vähäistä. KuPSin pelaajalla on vyöllään 18 A-maaottelua.

– Edellisissä EM-karsinnoissa olin selkeästi nuori pelaaja, joka haisteli tunnelmaa aikuisten arvokisoihin pääsemisestä. Nyt koen, että pystyn auttamaan joukkuetta ja omat valmiuteni ovat ihan erilaiset lähteä näihin karsintoihin, Naumanen tuumii.

Pallokissat_Katarina_Naumanen_1.JPG
Katarina Naumanen kipparoimassa Kuopion Pallokissoja vuonna 2015.Yle / Keijo Salokangas

"Loistava mahdollisuus"

Norjan liigan peliä Naumanen kuvaa juoksuvoimaiseksi, jossa tilanteenvaihdot ovat avainasemassa. Kokemus vuonomaassa on valmistanut myös EM-karsintoihin, sillä Naumasen mielestä Euroopan huipputasolla tilanteenvaihdoilla ratkaistaan pelejä yhä enemmän ja enemmän.

– Pelit ja tasoerot ovat todella tiukkoja. Enää ei ole huonoja vastustajia tai helppoja voittoja. Tarvitsemme tarkkuutta niin hyökkäys- kuin puolustussuunassa, Naumanen miettii.

Päävalmentaja Anna Signeulin valitsemassa karsintaryhmässä pelaa Naumasen lisäksi kolme kotimaan sarjassa pelaavaa pelaajaa: FC Hongan Elli Pikkujämsä sekä Åland Unitedia edustavat Anna Tamminen ja Anna Westerlund. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Albanian lisäksi Skotlanti, Portugali ja Kypros.

– Kaikki pelaajat ovat kokeneempia, ja sattui hyvä lohko. Mielestäni ei ole mitään seliteltävää enempää kuin se, että haluamme jatkoon ja EM-kisat ovat päätavoite. Tosi positiivinen olo lähteä kohti Albaniaa, Naumanen sanoo.

Naumanen korostaa maajoukkuepelaajien roolia kaikkien tyttöpelaajien keulakuvana. Edellisissä EM-kisoissa Suomi ei ollut mukana, joten nyt vaihtoehtoja ei Naumasen mielestä ole: kisoihin on päästävä.

– Ehkä ylpeys ja innokkuus korostuvat nyt vielä enemmän. Meillä on käynyt sukupolvenvaihdos, ja nyt meillä on aivan loistava mahdollisuus ottaa kisapaikka. EM-kisoihin karsiutuminen ja maajoukkueen tukeminen omalla panoksella ovat tällä hetkellä ne kirkkaimmat tavoitteet.

Katarina Naumasta haastatteli Kuopiossa Kari Salmela.

Lue myös:

Lumilautailun MM-mitalisti Elli Pikkujämsä, 19, on odottanut isoja pelejä jalkapallon parissa – naisten EM-karsinnassa unelma toteutuu: "Olen tottunut jännäämään yksin tiukan paikan tullen"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue näkyy vahvasti Ylen kanavilla – Helmareiden EM-karsintojen kotipelit välitetään suorana

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat