Asiantuntija huomasi piiloviestin Valtteri Bottaksen sopimusuutisessa – kulisseissa tehty päätöksiä ensi kautta pidemmälle?

Valtteri Bottaksen jatkosopimus on vain vuoden mittainen. Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että Bottas jatkaa Mercedesillä pidempään.

Formula 1
Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen jatkosta on sovittu Mercedesillä aina vuodeksi kerrallaan.Pixathlon/REX/All Over Press

Mercedes kertoi torstaina odotetun uutisen. Suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas jatkaa Mercedesin F1-tallissa myös ensi kaudella.

Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Bottas ansaitsee jatkosopimuksensa. Mildh listasi jo viikonloppuna neljä syytä, miksi Bottas jatkaa Mercedesillä.

Ensimmäinen syy on nopeus. Bottas on tällä kaudella kuronut tallikaverinsa Lewis Hamiltonin eroa umpeen etenkin aika-ajoissa. Molemmilla on tällä kaudella neljä paalupaikkaa. Kisoissa vaaka on kallistunut Hamiltonille.

Toinen syy on kokemus. Bottaksen paikkaa kärkkynyt Esteban Ocon on vasta 22-vuotias kokematon kuljettaja. Bottas on ajanut Formula ykkösissä kokonaisen vuosikymmenen.

Kolmas syy on varautuminen vuoden 2021 sääntömuutoksiin ja neljäs varautuminen aikaan Hamiltonin jälkeen. Hamiltonin sopimus Mercedesin kanssa loppuu kauteen 2020.

Tulevaisuuteen varautuminen on syy, miksi Mildh uskoo, että Bottas jatkaa Mercedesin F1-tallissa pidempään kuin vain ensi kauden.

Pidemmästä yhteistyöstä lienee jo sovittu

Mercedesin tiedotteessa Bottaksen jatkosopimuksesta (siirryt toiseen palveluun) oli nähtävissä piiloviesti. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff sanoi olevansa iloinen suomalaisen kiinnittämisestä "ainakin vuodeksi".

– Uskon, että sopimus on solmittu jo valmiiksi pidemmälle kuin yhdeksi vuodeksi. Sopimuksen oikeasta kestosta ei välttämättä haluta puhua tiedotteessa, Mildh sanoo.

Tiedotusratkaisu saattaa johtua sopimusrakenteesta. Bottaksen vanhassa jatkosopimuksessa oli optio kaudesta 2020. Mercedes tiedotti torstaina käyttäneensä tuon option.

– Kuulostaisi ihmeelliseltä, jos Valtteria ei katsottaisi tästä eteenpäin vähän pidempiaikaiseksi sopimuskumppaniksi ja kuljettajaksi kuin aikaisemmin.

Valtteri Bottas Hockenheimissa 2019.
Valtteri Bottas on voittanut tällä kaudella kaksi kilpailua.Charles Coates / Getty Images

Bottas siirtyi Mercedekselle vuonna 2016, kun Nico Rosberg lopetti yllättäen uransa. Sen jälkeen suomalaisen tulevaisuutta on katsottu aina vuosi kerrallaan. Mildh uskoo, että nyt kulisseissa on jo sovittu vuotta pidemmästä yhteistyöstä.

– Valtteri on tehnyt erittäin hyvää työtä, niin nyt Mercedesillä pystytään katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen. Autot muuttuvat sääntömuutoksien takia ensi kauden jälkeen. Miksi siinä auton muutosvaiheessa vaihdettaisiin myös kuljettajaa? Toinen asia on, että Hamiltonin sopimus loppuu kohta. Mitä jos Hamilton lähtee?

Mercedes ei varmasti halua joutua tilanteeseen, jossa sen molemmat kuljettajat vaihtuvat kauden 2020 jälkeen.

Miksi Bottas halusi jatkaa Hamiltonin varjossa?

Bottas, 30, ajaa Mercedesillä kolmatta kauttaan. Ensimmäisellä kaudellaan hän voitti kolme kilpailua ja ajoi kuljettajien MM-sarjassa kolmanneksi. Toinen kausi oli pettymys, kun Bottas ei voittanut yhtäkään kilpailua. Tälle kaudelle suomalaiskuljettaja tuli nälkäisenä ja voitti kauden alussa kaksi kilpailua. Sen jälkeen Hamilton on kuitenkin dominoinut MM-sarjaa.

Bottas on jäänyt viisinkertaisen maailmanmestarin Hamiltonin, 34, varjoon Mercedesillä. Silti hänen ei kannattanut harkita tässä vaiheessa tallinvaihtoa.

– On ihan selvä asia, että Valtteri haluaa olla Formula ykkösten maailmanmestari. Tällä hetkellä ainoa auto, jolla on pomminvarmasti mahdollista voittaa maailmanmestaruus, on Mercedes.

Onko Bottaksella oikeasti mahdollisuus päihittää Hamilton?

– Valtterin kehityskäyrä on ollut todella hyvä. Hän on aika-ajoissa jo lähellä Hamiltonia. Valtteri on myös osoittanut olevansa vahva toipumaan epäonnistumisista. Hän pystyy suorittamaan epäonnistumisten jälkeen hyvin, eikä jää makaamaan niihin.

– Nyt on käyty tarkasti läpi, mitkä ovat Valtterin heikot kohdat. On puhuttu esimerkiksi renkaiden käytöstä, joka on Bottaksella ja Hamiltonilla erilaista. Siinä on yksi kehityskohde.

Lue myös:

Tallipomo hehkuttaa Valtteri Bottasta – suomalaistähti iloitsi jatkopestistä sosiaalisessa mediassa: "Hanaa!"

Valtteri Bottaksen jatkopesti varmistui viimein – Mercedes vahvisti jatkosopimuksen

Neljä asiaa keikautti vaa'an Bottakselle sopimusneuvotteluissa: Ocon olisi ollut liian suuri riski, Mercedes haluaa turvata menestyksen myös Hamiltonin mahdollisen lähdön jälkeen

Jatkosopimuksesta tullut helpotus voi siivittää Bottaksen huikeaan loppukauteen, joka saisi Hamiltoninkin puntit tutisemaan: "Se on aina mahdollisuus seuraavalle kaudelle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat