Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

MM-koripallon ylivoimaisin pelaaja ei olisi jättänyt kisoja väliin mistään hinnasta – kreikkalainen ihmepoika ponnahti rihkamakauppiaasta NBA:n kuumimmaksi nimeksi

Kreikan tähti Giannis Antetokounmpo on parhaimmillaan hämmästyttävän dominoiva pelaaja.

Maajoukkuekoripallo
Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo on koripallomaailman kirkkaimpia tähtiä.Getty Images

Koripallon MM-kisojen vaikeinta sukunimeä saa tavata tänä vuonna harvinaisen monta kertaa.

An-te-to-kounm-po toistuu Kreikan kisajoukkueessa nimittäin kolmesti. Kolme veljestä ovat kulkeneet pitkän matkan ja pääsevät nyt edustamaan synnyinmaataan yhdessä.

Heistä yksi on tällä hetkellä lajin kirkkaimpia tähtiä, NBA:ssa viime kaudella loistanut Giannis Antetokounmpo.

– Uskomatonta, että lähdemme kaikki kolme yhdessä. Olemme tehneet todella paljon töitä päästäksemme tähän. Siksi tiedän, että äitimme on ylpeä, ja varmasti myös isämme katsellessaan meitä taivaasta, Antetokounmpo avasi tunteitaan Kansainvälisen koripalloliiton verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Asema kansakunnan toivoina oli mahdottoman kaukainen ajatus muutamia vuosia sitten. Ajanjakso, jolloin perhe muutti toistuvasti eikä pystynyt aina edes maksamaan vuokraansa, on välttämätön osa tarinaa ryysyistä rikkauksiin. Silloin poikien nigerialaistaustaisilla vanhemmilla oli töitä vaihtelevasti, mutta usein ansiot eivät riittäneet ison perheen elättämiseen.

Siksi myös Giannis kauppasi rihkamaa Ateenan kaduilla auttaakseen perhettään.

Muutamassa vuodessa tilanne kääntyi päälaelleen, kun Antetokounmpo oli 21-vuotiaana lajin supertähti ja teki neljän vuoden jatkosopimuksen Milwaukee Bucksin kanssa. Kokonaisarvoltaan sopimus oli noin sata miljoonaa dollaria.

Jos moisia summia voi hyvällä omatunnolla maksaa jollekin, niin Antetokounmpoista lahjakkaimmalle. Giannis pystyy tarjoamaan kentällä kookkaana, vahvana ja taitavana pelaajana jatkuvasti ällistyttäviä suorituksia.

Giannis Antetokounmpo
NBA:n arvokkaimman pelaajan palkinto sai Antetokounmpon kyyneliin.Getty Images

Vuonna 2017 hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin ulkomaalaispelaaja NBA:n tähdistöottelun aloitusviisikossa. Vuotta myöhemmin hän sai tähdistöottelun äänestyksessä LeBron Jamesin jälkeen toiseksi eniten ääniä.

Viime kaudella hän oli jo Itäisen konferenssin joukkueen kapteeni ja kasvot. Talvi oli muutenkin uskomaton ja sisälsi muun muassa ennätyksellisen 52 pisteen ottelun.

Pelien päätyttyä Antetokounmpo pokkasi arvokkaimman pelaajan palkinnon.

– Vaihtaisin sen kultamitaliin Kiinassa, hän uhosi FIBA:n sivuilla.

Lausunnon arvoa korostaa se, mitä kunnianosoitus merkitsi nuorelle pelaajalle. Palkintoa vastaanottaessaan Antetokounmpo alkoi itkeä kiittäessään läheisiään.

– Aloitimme perheenä tyhjästä. Tulemme myös olemaan kaikissa mahdollisissa vaiheissa perhe, hän sanoi CBS:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hän on myös Kreikan joukkueen selkäranka, joka saa MM-kisoissa rinnalleen kaksi veljeään. Yhdessä, mutta selvästi Giannisin johdolla, he toivovat voivansa johdattaa Kreikan kamppailemaan mitaleista.

Useimmat NBA-tähdet jättävät turnauksen väliin, mutta Antetokounmpolle se ei ollut edes vaihtoehto.

– Turnauksen alku ja kansallislaulu ovat sanoinkuvaamattomia tunteita. Kokemus on upea, ja olen joka kerta yhtä ylpeä kuin ensimmäisellä kerralla. Maajoukkueessa voittaminen tuntuu uskomattomalta. Olen ennenkin sanonut, että jos olen terve, olen aina osa tätä joukkuetta.

Paras vasta tulossa?

Antetokounmpojen vanhemmat saapuivat Kreikkaan vuonna 1991. Nigeriassa töitä ei ollut edes nimeksi, joten uutta alkua haettiin Ateenan alueelta.

Perheessä oli tuolloin vasta yksi lapsi, joka jäi Nigeriaan isovanhempien hoiviin. Francis Antetokounmpolla on koripallotausta, mutta hänestä tuli myöhemmin jalkapalloammattilainen.

Thanasis Antetokounmpo syntyi vuonna 1992 ja eteni ammattilaiseksi asti kreikkalaisessa Filathlitikosissa. Vuonna 2014 New York Knicks varasi hänet NBA:han. Siellä hän pääsi maistamaan maailman parhaan sarjan tunnelmaa, mutta ei saanut jatkosopimusta. Tällä hetkellä hän on Milwaukee Bucksin pelaaja, kuten yksi veljistään, pelattuaan kaksi edellistä vuotta Panathinaikosissa.

Kostas Antetokounmpo on 21-vuotias Philadelphia 76ersin varaus. Philadelphiasta ei avautunut paikkaa, joten matka jatkui Dallas Mavericksiin. Tällä hetkellä hänen oikeutensa omistaa Los Angeles Lakers.

Giannis Antetokounmpo Instagramissa (siirryt toiseen palveluun)

Joukon nuorin on Alex Antetokounmpo. Hän on vasta 17-vuotias, mutta monien kiikareissa. Giannis on kuvaillut pikkuveljeään jopa itseään lahjakkaammaksi pelaajaksi, mikä on viime vuosien suoritukset huomioiden varsin rohkea lausunto.

Giannis on se, joka todella nosti perheensä nimen koripallokartalle. Hänen läpimurtonsa lähteet ovat katukentillä, missä 13-vuotias Antetokounmpo teki vaikutuksen uusia kykyjä etsineeseen juniorivalmentajaan.

Spiros Velliniatis halusi Antetokounmpon joukkueeseensa mittaamaan tasoaan ja kehittymään kunnollisessa valmennuksessa. Samalla hän oli valmis auttamaan tämän vanhempia löytämään työpaikat, joista saisi ainakin riittävän ja vakaan kuukausipalkan.

Velliniatisin löytö osoittautui kaikkien kannalta käänteentekeväksi.

Giannis oli rahan puutteessa pelannut samoilla koripallokengillä isoveljensä kanssa, mutta erottautui silti poikkeuksellisella urheilullisuudellaan. Korkeushyppytaustaisen äidin ja palloilutaustaisen isän poika oli kookas, liikkuva ja kunnianhimoinen.

Vuosien mittaan varteen lisättäisiin vielä kilokaupalla lihasta, ja yhdistelmä olisi ylivertainen.

Pikkuseurasta NBA-parketille

Filathlitikos on nykyisin yksi Kreikan kuuluisimmista koripalloseuroista, vaikka onkin hyvin kaukana menestyneimmistä. Alasarjaseura kasvatti kaikki neljä nuorinta Antetokounmpoa.

Kreikan toisella sarjatasolla ei yleensä nähdä NBA:n kykyjenetsijöiden ja jopa seurajohtajien tulvaa, mutta Giannis Antetokounmpon nousukiito sai aikoinaan heidätkin uteliaina paikalle. Usein pelit olivat loppuunmyytyjä.

Parissa vuodessa hän antoi niin vakuuttavia näyttöjä, että pikkuseuran teinitähti alkoi näyttää jopa ensimmäisen kierroksen varaukselta. Milwaukee myös tarrasi kiinni kreikkalaiseen numerolla 15.

Vielä siinä vaiheessa yleinen oletus tosin oli, että Antetokounmpon kulmia pitäisi hioa vielä jokunen vuosi.

Giannis Antetokounmpo
Kreikkalaistähti on Kiinassa turnauksen seuratuimpia miehiä.Getty Images

Matkalla Pohjois-Amerikkaan Antetokounmpon agentti kysyi suojatiltaan, minkä värisessä puvussa tämä menisi varaustilaisuuteen - vain kuullakseen, ettei tämä ollut osannut edes ajatella sellaisen hankkimista. Se oli herättelevä muistutus vaatimattomista taustoista.

Varaustilaisuuden lähestyessä Antetokounmpolla ei ollut edes passia. Hän oli ollut vuosien ajan lapsi ilman virallista kansallisuutta. Nimikin on väännös alkuperäisestä Ioannis Adetokunbosta, siten kuin se Kreikassa joskus päädyttiin kirjaamaan.

Identiteetiltään hän oli täysin kreikkalainen, mutta paperittoman maahanmuuttajaperheen poika ilman oikeutta edustaa maajoukkuetta tai edes matkustaa ulkomaille.

Byrokratiataistelun jälkeen Antetokounmposta tuli virallisesti Kreikan kansalainen vasta vuoden 2013 toukokuun alussa, vajaat kaksi kuukautta ennen New Yorkissa järjestettyä varaustilaisuutta.

Hänellä oli mahdollisuus valita, kumpaa maata edustaisi jatkossa; itselleen tutuinta Kreikkaa vai perheelle tärkeää Nigeriaa. Tulos oli päivänselvä, vaikka ei kelvannutkaan kaikille.

Pakolaiskriisin kanssa painiskelleessa maassa nuoresta koripalloilijasta tehtiin jopa poliittinen kiistankappale.

– Monesti olin Kreikassa ja ihmiset sanoivat, etten ole kreikkalainen, vaan ihonvärini vuoksi nigerialainen. Välillä taas se meni toisinpäin. En kuitenkaan välitä siitä. Syvällä sisimmässäni tiedän itse, kuka olen ja mistä tulen. Vain sillä on merkitystä, Antetokounmpo on sanonut The Undefeatedin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Myöhemmin hän hankki myös Nigerian passin ja ilmoitti aikovansa päästä paremmin kosketuksiin juuriensa kanssa.

"Hänelle ei ole mitään rajoja"

Tämän kesän MM-kisat ovat Antetokounmpon toiset. Hän oli mukana jo vuonna 2014, nykyistä huomattavasti kehittymättömämpänä pelaajana. Tuolloin Kreikan pelit päättyivät ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, mutta Antetokounmpo näytti voimiaan muun muassa ilmavalla donkilla Puerto Ricoa vastaan.

Sittemmin vastaavista tilanteista on tullut arkipäivää. Antetokounmpo on NBA:ssa usein lähes pysäyttämätön, kun 211-senttinen jätti vyöryy pallon kanssa kohti koria. Puolustus jää joko katselemaan sivusta tai jää alle, kun kreikkalainen kirjaimellisesti paiskaa pallon sukkaan tukirakenteita koettelevalla raivolla.

Juuri silloin Antetokounmpo esittelee suvereeniuttaan, niitä ominaisuuksia, joiden myötä hän on tällä hetkellä varteenotettava vaihtoehto planeetan parhaaksi koripalloilijaksi.

Giannis Antetokounmpo
Milwaukee-ässä on ollut paikoin mahdoton pysäytettävä.Getty Images

Pistekeskiarvo on vain kasvanut jokaisella NBA-kaudella. Kolmena viime vuonna ollaan oltu jo yli 20 pisteen, tähänastisena huippuna viime kauden 27,7 pistettä ottelua kohden, mikä oli kolmanneksi eniten koko sarjassa. Yli 30 pisteen otteluita oli viime talvena peräti 31, yli 40 pisteen otteluita kuusi.

Sports Illustrated perehtyi Antetokounmpon taustoihin ja kuuli joukkuetovereilta tarinoita kurista ja intohimosta. Kreikkalaisen tiedetään menneen otteluiden jälkeen harjoitushalliin hiomaan pieleen menneitä heittoja purkaakseen pettymystään ja tullakseen paremmaksi, välillä jopa vaatteita vaihtamatta.

– Hän janoaa kehitystä ja tietoa. Hän todella uskoo jokaisen askeleen tarpeellisuuteen. Hän haluaa olla paras pelaaja tässä sarjassa ja koko maailmassa, Milwaukeen päävalmentaja Mike Budenholzer kertoi lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Yhden ottelun aikana Antetokounmpo jopa seikkaili keskellä kenttää puoliajalla rap-artisti Ja Rulen esiintyessä, täysin omissa maailmoissaan. Se oli osa hänen tarkkaa rutiiniaan, jolla yhtäkään yksityiskohtaa ei jätettäisi turhaan sattuman varaan.

Tänä kesänä Antetokounmpo haluttiin koripalloelokuva Space Jamin jatko-osaan, mutta ESPN:n mukaan hän kieltäytyi, koska ei halunnut uhrata kahta kokonaista harjoitteluviikkoa elokuvan vaatimien treenien vuoksi.

Juuri siksi Antetokounmpo on niin poikkeuksellinen.

Vasta 23-vuotiaana hänelle on jo tyypillistä loksauttaa katsojien leuat auki ratkaisuillaan. Malcolm Brogdonin mukaan entinen joukkuetoveri tekee niin paljon ällistyttäviä suorituksia, että joukkueen jäseneiden on enää vaikea enää edes hämmästyä.

Niitä kun tuli jatkuvasti.

– Se osoittaa, miten loistava hän on ja voi olla. Hänet nähdään yhä nuorena ja kasvavana kykynä, mutta hän on jo nyt NBA:n viiden parhaan pelaajan joukossa. Hänelle ei ole mitään rajoja. Hän on poikkeuksellinen lahjakkuus, Brogdon ylisti SB Nationin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Lue myös:

Kuin viini! Tyylikkäästi harmaantunut Luis Scola, 39, koulutti Nigeriaa MM-koripallossa ja nousi kaikkien aikojen pistekakkoseksi

Serbialainen syöttökone kauhistutti elintavoillaan, mutta hurmasi peliälyllään – kolme litraa limsaa päivässä juonut Nikola Jokic on nyt maailman parhaita koripallotähtiä

Pystyykö Serbia murtamaan Yhdysvaltojen herruuden koripallossa? Näin seuraat koripallon MM-kisoja Ylen kanavilla

Lähteet: FIBA, The Undefeated, Sports Illustrated, CBS, New York Times, ESPN, SB Nation

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat