Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Kommentti: Nico Rosbergin jymypaukun salaisuus oli lopulta yksinkertainen – Valtteri Bottas yrittää nyt samaa temppua

Valtteri Bottaksen ja Nico Rosbergin tarinoissa on yhtymäkohtia, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Formula 1
Valtteri Bottas
Taistelu maailmanmestaruudesta on seuraava tavoite Valtteri Bottakselle.Dan Mullan / Getty Images

Alkukaudella näytti hetken aikaa todella hyvältä. Formula ykkösten MM-sarjaan oli palannut Valtteri Bottas 2.0 – kiroileva suomalaiskuljettaja, joka antoi suorasukaisia lausuntoja alkoholinkäytöstään.

Bottas oli nollannut edelliskauden pettymyksen vetäytymällä Lappiin ryyppäämään. Alkuvuonna 2019 Lapista kömpi maailmalle röyhkeä ja itsetietoinen versio Bottaksesta.

Kaikki tämä oli osittain show’ta. Bottaksen kohteliaan ja kiltin miehen julkisuuskuvaan haettiin muutosta. “Paha Bottas” pärjäsi myös radalla. Hän aloitti kauden upealla voitolla ja johti MM-sarjaa vielä neljän kilpailun jälkeen.

Hetken aikaa näytti siltä, että Bottas voisi jopa haastaa tallikaverinsa Lewis Hamiltonin taisteluun maailmanmestaruudesta.

Kun kausi eteni pidemmälle, selvisi, ettei Bottaksen kisavauhti vieläkään riitä kamppailussa Hamiltonia vastaan.

Suomalaiskuljettaja jatkaa taistelua. Torstaina kerrottiin, että Bottas ajaa Mercedesillä myös ensi kaudella Hamiltonin tallikaverina.

Se on järkevä ratkaisu, koska Mercedes on tällä hetkellä ylivoimainen F1-sarjassa. Muissa talleissa ei välttämättä pääse edes teoriassa taistelemaan maailmanmestaruudesta ensi kaudella.

Nico Rosbergin tarinassa on opetus

Viisi maailmanmestaruutta voittanut Hamilton on dominoinut viime vuosina Formula ykkösten MM-sarjaa miten tahtoo. Viiden viime vuoden aikana vain Nico Rosberg on pystynyt päihittämään hänet.

Rosberg voitti maailmanmestaruuden kaudella 2016. Bottaksen kannattaa ottaa oppia Rosbergin tarinasta.

Rosberg oli ennen mestaruuskautta jäänyt vuosia muiden varjoon. Hän oli ajanut Hamiltonin lisäksi muun muassa F1-legenda Michael Schumacherin tallikaverina. Saksalais-suomalainen kuljettaja jaksoi siitä huolimatta jatkaa kärsivällistä työtä, vaikka välillä näytti siltä, ettei palkintoa ole koskaan luvassa.

Nico Rosberg juhli maailmanmestaruutta.
Nico Rosberg pystyi lopulta päihittämään Lewis Hamiltonin.AOP

Uuttera ja järjestelmällinen Rosberg teki määrätietoista työtä menestyksen eteen. Hän järjesti yksityiselämänsä niin, että hän on voinut keskittyä vain ja ainoastaan ajamiseen.

Rosbergin henkilökohtainen elämä oli tasapainossa. Perhekeskeinen kuljettaja sai kotona vastapainoa työlleen, mutta toisaalta perhe tuki täysin hänen uraansa F1-kuljettajana.

Samaan aikaan Hamiltonin keskittyminen olennaisesta oli hetkellisesti herpaantunut. Kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut brittikuljettaja viihtyi tavallista enemmän erilaisissa kissanristiäisissä.

Rosberg sai sittenkin palkintonsa.

Bottas saanut elämänsä tasapainoon

Hamilton on sittemmin oppinut virheistään, mutta tämän kauden lopussa häämöttävä uran kuudes maailmanmestaruus saattaa täyttää mahaa.

Bottas on nälkäisempi kuin koskaan. Ensimmäinen kausi Mercedesillä oli uuteen totuttelemista, toisella kaudella iski realismi, kun Hamilton oli selvästi parempi. Kolmannella kaudella Bottas on tehnyt tasaisesti tulosta, mutta jäänyt vielä kakkoskuljettajan asemaan. Luonnollinen seuraava askel olisi taistelu maailmanmestaruudesta.

Bottas on tehnyt samankaltaisia asioita kuin Rosberg muutama vuosi sitten. Hän on pannut henkilökohtaisen elämänsä kuntoon.

Helmikuussa Bottas kertoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) käyneensä työuupumuksen rajoilla. Hän oli kärsinyt rytmihäiriöistä ja ahdistuksesta Formula ykkösten raadollisen arjen seurauksena. Ylikuntoon ajautunut Bottas teki kaksi vuotta töitä saadakseen elämänsä tasapainoon.

Kauden alla nähty "paha Bottas" ei ollut pelkkä julkisuustemppu. Suomalaiskuljettaja uskalsi ensimmäistä kertaa näyttää julkisuuteen sen toisenkin puolen itsestään.

Rosbergia ja Bottasta yhdistää myös suhtautuminen epäonnistumisiin. Molemmat pystyvät käsittelemään pettymykset maltillisesti – toisin kuin Hamilton, joka sortuu välillä kiukutteluun. Bottas ei myöskään jää märehtimään epäonnistumisiaan, vaan nousee nopeasti takaisin tasolleen.

Vaikuttaa siltä, että keskiviikkona 30 vuotta täyttänyt Bottas on päässyt sinuiksi itsensä kanssa. Nyt hän pystyy sulkemaan kaiken ylimääräisen mielestään ja keskittymään vain kilpailemiseen.

Rosbergin esimerkki luo suomalaiselle uskoa. Hamiltonin voittaminen on mahdollista.

Lue myös:

Asiantuntija huomasi piiloviestin Valtteri Bottaksen sopimusuutisessa – kulisseissa tehty päätöksiä ensi kautta pidemmälle?

Tallipomo hehkuttaa Valtteri Bottasta – suomalaistähti iloitsi jatkopestistä sosiaalisessa mediassa: "Hanaa!"

Valtteri Bottaksen jatkopesti varmistui viimein – Mercedes vahvisti jatkosopimuksen

Talli pysäytti huhumyllyn: Kimi Räikkönen pystyy ajamaan viikonloppuna – suomalaiselle oli hälytetty jo tuuraaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat