Jesse Puljujärvi on vaitonainen vaikeista hetkistään NHL:ssä – Kärpissä hän pääsee pehmeämpään ympäristöön, jossa tulosvastuu on aluksi pieni

Puljujärven on otettava Kärpissä yksi askel taaksepäin, jotta voi ottaa kaksi loikkaa eteenpäin: "Tärkeintä on nauttia taas jääkiekosta".

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi pelasi Edmonton Oilersissa 139 ottelua, joissa syntyi 37 (17+20) tehopistettä.Harry How / Getty Images

OULU. Oulun Kärppien harjoituksiin torstaina aamupäivällä saapuneiden ulkopuolisten katseet kohdistuvat erityisesti yhteen pelaajaan. Kiinnostus Kärppiin palanneen Jesse Puljujärven harjoitusvireeseen ja ylipäänsä mukanaoloon joukkueessa on nähtävissä, vaikka nuoren kohuhyökkääjän sopimus julkistettiinkin kaksi vuorokautta aiemmin.

– Viime päivät ovat olleet aika hässäkkää. Olen pyrkinyt keskittymään vain siihen, mihin pystyn itse vaikuttamaan eli olemaan parhaassa mahdollisessa iskussa, kun pelit alkavat, Jesse Puljujärvi sanoo hyväntuulisena Kärppien harjoituksen jälkeen.

Puljujärvelle annetaan aikaa totuttautua uuteen joukkueeseen. Tarkoitus on löytää takaisin kolmen viime kauden aikana Pohjois-Amerikassa kadonnut pelillinen itseluottamus sekä nautinnon löytäminen jääkiekkoon.

– En halua ottaa sen enempää kantaa kolmeen kauteeni Pohjois-Amerikassa. Ne olivat opettavaisia vuosia ja niihin sisältyi hyviä sekä huonoja hetkiä. Nuo vuodet opettivat minua kuitenkin monella tavoin, hän muotoilee.

Iso kysymys vaativan suomalaisen jääkiekkoväen mielessä on, missä asioissa kolme vaisua kautta Pohjois-Amerikassa vaikuttivat Jesse Puljujärven kehitykseen nuorena pelaajana?

– Vaikea sanoa, missä asioissa oma kehitykseni otti takapakkia Pohjois-Amerikassa. Kaikkia pieniä asioita tapahtui, mutta en osaa sanoa, hän toteaa hieman kaarrellen.

– Nyt mennään kuitenkin eteenpäin ja haluan kehittyä ennen kaikkea paremmaksi pelaajaksi ja paremmaksi ihmiseksi.

Edmonton Oilersin kolmen vuoden takainen ykkösvaraus muistuttaa, että NHL-ajasta jäi sentään jotakin takataskuun.

– Olen pelaajana monipuolisempi ja fysiikka on parantunut kolmen vuoden aikana. Nyt vain pelituntumaa ja hyvää itseluottamusta hakemaan, Puljujärvi sanoo.

Tulos tulee jos on tullakseen

Jesse Puljujärven, 21, puheista aistii, että kaikkein olennaisinta hänelle on paluu tositoimiin Kärpät-paidassa mahdollisimman nopeasti.

– Minulle on nyt tärkeintä, että pääsen taas pelaamaan jääkiekkoa täysipainoisesti ja nauttimaan siitä. Toivon, että pääsen käyttämään jäällä vahvuuksiani ja sitä kautta tulostakin voisi tulla, hän toteaa.

Jesse Puljujärvi
Tämä oli harvinainen näky Edmonton Oilersissa. Jesse Puljujärvellä oli harvoin syytä hymyyn.Andy Devlin / Getty Images

Vaikka Puljujärvelle annetaan kaikki mahdollinen aika löytää oma pelillinen tasonsa tutussa ja turvallisessa Kärpät-yhteisössä, tulee pian eteen se hetki jolloin nuorelta laiturilta odotetaan kovaa hyökkäyspään tulosta. Puljujärven potentiaali on kaikkien jääkiekkoa seuraavien tiedossa.

– Olen pyrkinyt miettimään todella vähän mitään tuollaisia asioita. Lähden tekemään hommia ihan vaihto ja peli kerrallaan. Haluan auttaa joukkuekavereitani ja hekin haluavat auttaa minua. Uskon, että sitä kautta alkaa tapahtua hyviä asioita.

Hymy tekemiseen ja hyvä fiilis takaisin

Kärppien seura- ja valmennusjohto etenee kaikissa asioissa harkitusti ja maltilla, kun Jesse Puljujärven kaltaista nuorta hyökkääjää ohjataan oululaisseurassa takaisin kehityksen polulle.

– Kun katsoo Jesseä jäällä niin hänestä paistaa läpi iloisuus ja rentous senkin takia, että kaikki on nyt selvää pelaamisen suhteen. Hän pystyy tästä eteenpäin keskittymään täysipainoisesti joukkueen arkeen, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho toteaa Yle Urheilulle.

– Uskon, että hän on mennyt pelaajana kuitenkin eteenpäin kolmen viime kauden aikana. Nyt hänen on otettava askel taaksepäin, jotta hän voisi ottaa kaksi isoa askelta eteenpäin, Aho jatkaa.

Jesse Puljujärvi, Kärpät #9 ratkaisee ottelun
Jesse Puljujärvi pelasi edellisen kerran Kärpissä keväällä 2016. Silloin hän oli pudotuspeleissä ratkaisuroolissa.Tomi Hänninen

Oikotietä pelilliseen kehittymiseen ja pelaajana uuteen tulemiseen Kärpissä ei ole.

– Jesse tarvitsee nyt onnistumisia ja sitä kautta lisää itseluottamusta, joka toisi hänelle taas nautintoa pelaajana. Uskon, että Kärpät pystyy tarjoamaan hänelle mahdollisuuden tähän.

Puljujärvi pelaa luonnollisesti heti kauden alussa Kärppien kärkiketjuissa, mutta seurajohto ei odota nuorelta hyökkääjältään mitään ihmetemppuja kaukalossa, kun taistelu SM-liigapisteistä alkaa.

– Emme aseta hänelle alussa mitään tulostavoitteita vaan annamme hänelle aikaa sulautua joukkueeseen ja sitä kautta mahdollisuuden tehdä tulosta jäällä. Uskon, että Jessestä tulee meille merkityksellinen pelaaja, Harri Aho alleviivaa.

Kärppien seura- ja valmennusjohto korostaa koko ajan henkisen kasvamisen ja hyvän fiiliksen palauttamista Puljujärvestä puhuttaessa.

– Meidän on tarjottava hänelle seurana hyvä ja turvallinen ympäristö. Hänen on löydettävä taas nautinto pelaamiseen, sillä sitä Jesse haluaa itsekin, urheilutoimenjohtaja Aho muistuttaa.

– Meidän on seurana autettava hänet siihen samaan hymyyn ja hyvään fiilikseen, mikä hänellä oli juniorinakin, hän painottaa.

Lue myös:

Jättääkö Jesse Puljujärvi Kärpät kesken kauden? Edmonton Oilersin GM kertoo suunnitelmistaan suomalaisen suhteen

Kommentti: Umpikujaan ajautunut Jesse Puljujärvi teki ratkaisun, jossa kaikki voittavat – superlupauksen NHL-ura on kaikkea muuta kuin ohi

Jesse Puljujärvi palaa NHL:stä Kärppien vahvuuteen – "Fysiikka, taidot ja lahjakkuus riittävät varmasti NHL:ään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat