1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Jukka Jalonen kertoo, miten satumainen menestys avasi mahdottomana pidetyn NHL-sauman – näin lähellä lähtö Leijonista oikeasti on: "Keskustelut käydään keväällä"

Jukka Jalonen on ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan siinä tilanteessa, että NHL-sopimus on realismia.

Kuva: AOP

Mestarivalmentaja Jukka Jalonen jatkaa Leijonissa kevääseen 2022, jos NHL ei vie häntä ennen sitä. Jalosen tuoreessa jatkosopimuksessa on NHL-pykälä, joka syntyi Jääkiekkoliiton aloitteesta.

– Liitto ehdotti sitä ensin. Jos NHL-pykälää ei olisi sopimuksessa, minun olisi pitänyt todella tarkkaan harkita, lähdenkö mukaan Leijoniin vai otanko sen riskin, että olen ilman töitä ja odottelen NHL-pelejä, Jalonen kertoi Yle Urheilulle perjantaina.

Jalonen voi jättää Suomen jääkiekkomaajoukkueen kesken sopimuskauden, jos NHL:stä tarjotaan sopimusta.

Leijonat kahteen maailmanmestaruuteen valmentanut Jalonen, 56, sanoo olevansa siinä iässä, että oikea hetki mahdolliselle NHL-pestille olisi lähivuosina. Jalosen mukaan valmentaminen NHL:ssä on hänelle realistinen tavoite. Kahden miesten MM-kullan lisäksi nuorten maailmanmestaruuden voittaneen Jalosen ansioluettelo on kova.

– Tämä on sellainen hetki omalla valmentajauralla, että ensimmäisen kerran on oikeasti realistinen mahdollisuus NHL:ään. NHL:ssä on 30 joukkuetta ja kaikissa joukkueissa on 4–5 valmentajaa. Yhteensä siellä on melkein parisataa valmentajaa. Voisi olettaa, että joukkoon mahtuisi yksi Euroopastakin.

Eurooppalaisvalmentajat harvassa

NHL:ssä on perinteisesti luotettu pohjoisamerikkalaisiin valmentajiin. Siinä missä parhaat eurooppalaiset pelaajat pelaavat NHL:ssä, parhaat eurooppalaiset valmentajat eivät ole taalaliigaan päässeet.

NHL:ssä on työskennellyt päävalmentajana vain kaksi eurooppalaista valmentajaa. Alpo Suhonen (Chicago Blackhawks) ja Ivan Hlinka (Pittsburgh Penguins) valmensivat NHL:ssä 2000-luvun alussa. Heidän lisäkseen Ukrainassa syntynyt, mutta Kanadassa kasvanut Johnny Gottselig valmensi Chicago Blackhawksia 1940-luvulla. Alkavalla kaudella Buffalo Sabresia valmentava kanadansaksalainen Ralph Krüger on työskennellyt valtaosan valmennusurastaan Euroopassa.

– NHL:ään pääseminen Euroopasta ilman huipputason pelaajauraa ei ole mikään simppeli juttu. Siinä pitää jotain spesiaalia saada aikaan kansainvälisellä tasolla valmentajana, Jalonen sanoo.

Jukka Jalonen johdatti nimettömänä pidetyn Leijonien joukkueen sensaatiomaiseen maailmanmestaruuteen viime keväänä. Kuva: Martin Divisek / AOP

Nykyisistä eurooppalaisvalmentajista lähimpänä NHL-paikkaa lienevät Jalonen ja ruotsalaisvalmentaja Rikard Grönborg, joka valmensi Pohjois-Amerikan yliopisto- ja juniorisarjoissa vuosina 1994–2005.

Ruotsalais-yhdysvaltalaisen Grönborgin NHL-pestiä on usein pidetty todennäköisenä hänen saavutuksiensa ja hyvin suhteidensa takia. Jalonen sanoo, että hänellä on "joitakin kontakteja" Pohjois-Amerikkaan, mutta hän uskoo, että tarpeeksi hyvät kansainväliset työnäytöt tuovat mahdollisuuden valmentaa NHL:ssä.

Jalonen valmis lähtemään myös apuvalmentajaksi

Jalonen korostaa tällä hetkellä keskittyvänsä täysillä Suomen maajoukkueen valmentamiseen. NHL-sopimus ei juuri nyt ole ajankohtainen.

– En ole käynyt NHL-seurojen kanssa vielä mitään keskusteluja. Tulevan kauden valmennustiimit ovat jo valmiit. Keskustelut NHL:n suuntaan käydään selkeästi vasta myöhemmin. Varmaan keväällä.

Suomalaisvalmentaja on valmis lähtemään NHL:ään myös apuvalmentajaksi.

– Se on tapauskohtainen juttu. Minulla ei ole pakkomiellettä olla päävalmentaja. Voi olla, että apuvalmentajan pesti on realistisempi. Farmiliiga AHL:ään en kyllä lähde. Minulla on sen verran valmentajakokemusta komista sarjoista ja kansainvälisistä peleistä, että sinne en lähde.

Lue myös:

Jääkiekkoliitolla ei ole vielä varasuunnitelmaa Jalosen mahdollisen NHL-pestin varalle: "Lähtökohta on se, että hän luotsaa Leijonia 2022 saakka"

Jääkiekkoleijonat sensaatiomaiseen MM-kultaan luotsanneelle Jukka Jaloselle jatkopesti – sopimukseen sisältyy NHL-pykälä

Leijonakuninkaan satumainen menestys tiivistyy neljään sanaan – Jukka Jalonen saa pelaajat tuntemaan, että heistä välitetään: "Voisin uhrata toisen jalkani hänen puolestaan"

Kommentti: MM-kultaleijonat oli jo kolmas myyttejä murskannut ihme tänä vuonna – suomalaisella jääkiekolla menee paremmin kuin koskaan

Leijonat teki sen – Suomi on kolmatta kertaa jääkiekon maailmanmestari!