Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Urheiluruutu
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Urheiluruutu

Berliinin majorin järjestäjät tiukkana – kiista lähetysoikeuksista ajoi suomalaiset selostajat vetämään "rallienglanniksi"

CS:GOn major-turnausjärjestäjän yllättävät linjaukset lähetysoikeuksista ovat aiheuttaneet sekaannusta niin maailmalla kuin Suomessa.

e-urheilu
ENCE
Suomalainen ENCE jahtaa menestystä Berliinin major-turnauksesta.Kirsi Ranta / Yle

Vuoden toinen CS:GO-pelin major-turnaus käynnistyi viime viikolla Saksan Berliinissä. Pelillisten tapahtumien ohella puheenaiheeksi ovat nousseet turnauksen lähetysoikeudet ja otteluita omin päin striimanneiden Twitch-kanavien yllättävät sulkemiset.

Aiempia CS:GO:n major-turnauksia on pelin kehittäneen Valven siunauksella saatu lähettää vapaasti verkossa pelin sisäisen katselutoiminnon kautta. Lähetysoikeuksia ostaneet mediayhtiöt ovat käytännössä maksaneet turnausjärjestäjille kansainvälisestä kuvasignaalista ja oikeudesta hyödyntää turnausta kaupallisesti.

Valven aikaisempi käytäntö on samalla mahdollistanut "virallisten" lähetysten kanssa kilpailevien striimien tekemisen. Kilpailuasetelma ei ole ollut kaikkien turnausjärjestäjien mieleen, mutta Starladder on ensimmäinen turnausjärjestäjä, joka on ryhtynyt toimiin kilpailevien lähetysten kitkemiseksi.

Suomalaiset selostajat vaihtoivat rallienglantiin

Berliinin major-turnauksen suomenkieliset lähetysoikeudet ovat teleoperaattori Telialla, joka näyttää otteluita maksutta Twitch.tv-palvelussa sekä oman, maksullisen Telia TV -palvelunsa kautta.

Turnausjärjestäjä Starladderin kielto lähettää turnausta suomeksi selostettuna tuli yllätyksenä suomalaiselle Pelaajat.comille, jonka Twitch-kanava suljettiin Starladderin pyynnöstä ilman ennakkovaroitusta viime viikon perjantaina. Twitch palautti kanavan takaisin palveluun seuraavana päivänä, minkä jälkeen Starladder ilmoitti sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) omistavansa oikeudet kaikkeen turnaussisältöön.

Starladderin ilmoitus turnauksen kaikkien oikeuksien hallitsemisesta tuli yllätyksenä, sillä pelin kehittänyt Valve on aiemmin vastaavanlaisessa tapauksessa ilmoittanut omistavansa oikeudet pelisisältöön ja kannustanut peliyhteisöä (siirryt toiseen palveluun) omien lähetysten tekemiseen.

Esimerkiksi keväällä pelattua Katowicen major-turnausta saattoi Suomessa seurata niin ikään kahdelta kanavalta, kun sekä Yle että Pelaajat.com esittivät otteluita.

ENCEn faneja.

Nyt Valve ei ole kommentoinut asiaa lainkaan.

Pelaajat.comin selostajat eivät kuitenkaan tyytyneet turnausjärjestäjän kieltoon, vaan pyysivät Starladderilta lupaa tehdä lähetystä suomen sijaan englanniksi. Lupa heltisi pikavauhtia, minkä jälkeen selostuskieli vaihtui englannin ja suomen sekoitukseen finglishiin eli rallienglantiin.

Kilpailevan lähetyksen taustalla kiista Telian kanssa

Kahta, keskenään kilpailevaa suomalaista lähetystä turnauksesta ei pitänyt alun perin ollakaan.

Pelaajat.comin omistajiin lukeutuva maajoukkuelentopalloilija Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu kertoo yhtiön viritelleen lähes turnauksen alkuun asti yhteistyötä Telian kanssa turnauksen näyttämisestä.

– Aikomuksena oli, että olisimme näyttäneet Telian "kakkoskanavana" päällekkäisistä otteluista ne, jotka eivät näy päälähetyksessä. Emme siis olisi kilpailleet heidän lähetyksensä kanssa, Ojansivu sanoo.

Lopulta osapuolten välille ei kuitenkaan syntynyt yhteisymmärrystä. Ojansivu sanoo ratkaisun turnauksen näyttämisestä syntyneen vasta viime viikon alussa.

– Suunnitelmat kariutuivat vain muutamaa päivää ennen turnauksen alkua. Teimme sitten pikaisen ratkaisun turnauksen striimaamisesta pelin sisäisen katselutoiminnon kautta.

Ojansivu kertoo turnauslähetyksen olevan kannattamatonta, koska turnausjärjestäjä kieltää mainosten myymisen lähetyksiin. Lähetys on kuitenkin noussut sosiaalisen median huomion kautta Twitchissä Telian "virallista" lähetystä suositummaksi.

– Ei tässä taloudellisesti mitään järkeä ole. Toisaalta tämä on hyvää markkinointia kanavallemme, ja yleisö vaikuttaa tykkäävän lähetyksistä.

– Selostajat tekevät kovaa duunia. Itselläni menisi huonot housuun, jos joutuisin vieraalla kielellä selostamaan.

Telia on tyytyväinen omaan lähetykseensä

Telian e-urheilun liiketoimintajohtaja Niklas Segercrantz pitää turnausjärjestäjä Starladderin aiheuttamaa tilannetta valitettavana. Yhtiö ei Segercrantzin mukaan ollut tietoinen Starladderin suunnitelmista sulkea muut suomenkieliset lähetykset.

– On tämä tietenkin ikävä tilanne, etenkin kun meidät yhdistetään helposti tässä tapauksessa turnausjärjestäjän toimintaan. Telia ei kuitenkaan ole ollut asiassa osallinen, vaan tämä on turnausjärjestäjän ja peliyhtiön välinen asia.

Segercrantz sanoo kuitenkin ymmärtävänsä StarLadderin ratkaisut Berliinin turnauksen kohdalla.

– Lähetysoikeuksien ostajan näkökulmasta olisi ongelmallista, jos kuka tahansa voisi kilpailla samalla sisällöllä ilman oikeuksiakin. Turnausjärjestäjät kuitenkin rahoittavat osittain suurturnausten järjestämistä oikeuksia myymällä samalla tavalla kuin perinteisessäkin urheilussa.

Segercrantz varoo vertailemasta Telian lähetystä Pelaajat.comin striimiin. Telian turnauslähetys on täyttänyt sille asetetut odotukset, Segercrantz sanoo.

– Meille oli oikeuksia hankittaessa tärkeintä tarjota laadukas lähetys suomenkieliselle yleisölle. Katsojille tarjoiltava tuote on kunnossa.

Lue myös:

Shokkisiirto! Kaikkien aikojen menestynein suomalainen CS:GO-kokoonpano on historiaa – ENCE penkittää Aleksi "aleksib" Virolaisen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat