1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. judo

Syövän selättänyt judoka ylsi historialliseen MM-kultaan – rikkoi hurmoksessa tiukkaa lajietiikkaa ja pisti tanssiksi

Judon MM-kilpailuiden 6. kisapäivänä nähtiin Tokion arvokisojen suurin yllätys, kun Jorge Fonseca pisti vastustajat nippuun yksi toisensa jälkeen.

Judon maailmanmestari Jorge Fonseca Kuva: GETTY iMAGE

Portugalin Jorge Fonseca tunnetaan judopiireissä lahjakkaana, poikkeuksellisen sähäkkänä ottelijana miesten alle 100 kiloisten sarjassa, mutta samalla ikuisena "enintään kakkosena tai kolmosena".

Tokion MM-kisoissa käsiheittojen erikoismies karisti lopulta niskastaan häilyvän maineensa ja eteni kuuden voiton voimin painoluokkansa maailmanmestariksi - ensimmäisenä portugalilaisena kautta aikain.

Fonseca, 26, oli kisannut judon kansainvälisellä huipputasolla jo vuosikausia, mutta oli aiemmin aina jotenkin onnistunut sähläämään jossain vaiheessa turnausta siten, ettei ollut voittanut koskaan aiemmin kansainvälistä IJF:n judoturnausta 44 esiintymisessään.

Ei siis ihme, että Afrikassa syntyneellä, mutta 11-vuotiaana Portugaliin muuttaneella Fonsecalla oli hymy herkässä historiallisen maailmanmestaruuden jälkeen.

MM-kullan ratkettua hän rikkoi tiukkaa lajietikettiä judon pyhimmällä maaperällä esittämällä tatamin reunalla omia tanssikuvioitaan tokiolaisyleisölle, joka näytti protokollarikkeestä huolimatta nauttivan sympaattisen judojässikän show'sta.

Jorge Fonseca (valk) kaatoi MM-finaalissa Venäjän Iljasovin Kuva: Getty Images

– Halusin todella, todella tämän tittelin ja tulla maailmanmestariksi. Puskin vain eteenpäin matsi matsilta. En voi uskoa, mitä olen edes saavuttanut. Tanssi, jota kutsun itse afrolusitanaksi, kumpusi kuin itsestään paineen purkautuessa, selitti ikionnellinen Fonseca.

Neljä vuotta sitten Fonsecalta löydettiin yllättäen syöpä vasemmasta jalasta, kun hän oli polvioperaatiossa nivelkivun takia. Tuolloin 22-vuotias judoka oli maailmanlistalla sijalla 19 jouduttuaan kuukausien pituisiin kemoterapiaan ja sädehoitoon.

Rion olympialaisissa vuonna 2016 hän otteli esimerkiksi puolikuntoisena ja hävisi 1. kierroksella Tshekin Lukas Krpalekille.

"Harjoittelin syövästä huolimatta"

– Nämä kaikki vastoinkäymiset, joita olen kokenut matkan varrella, tekevät maailmanmestaruudesta ihan erityisen. Jouduin harjoittelemaan huolimatta syövästä. Se oli todella raastavaa aikaa henkisesti ja aiheutti paljon turhautumista.

Jorge Fonseca (valkoinen) antoi kyytiä MM-välierissä Azerbaidzhanin Emlar Gasimoville Kuva: Getty Image

– En voinut treenata fysiikkaa tavalla, jolla olisin halunnut. Tein paljon harjoituksissa kompromisseja, koska ei ollut muuta vaihtoehtoa, sankarijudoka kertoi kotimaansa medialle (siirryt toiseen palveluun).

Rion pettymyksen ja vakavan sairauden jäljiltä Fonseca nostaa esille lääkärien lisäksi yhden ihmisen, jota on kiittäminen MM-kullasta.

– Vaikeilla hetkillä valmentajani Pedro Soares jaksoi kannustaa minua ja valoi tärkeää uskoa koko ajan. Ilman hänen panostansa en olisi nyt tällä judotasolla. Tämä mestaruus kuuluu hänelle, ja sille työlle mitä hän on tehnyt taustalla, Fonseca julisti.