Helmareiden EM-karsintojen avausvastustaja löytyy maailmanrankingissa lähes 50 sijaa Suomen alapuolelta – asiantuntija varoittaa silti aliarvioimasta: "Balkanin maat ovat aina vaikeita"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa EM-karsinnat vieraskentällä Albaniaa vastaan. Kello 18 alkavaa ottelua voi jännittää TV2:sta ja Areenasta suorana.

jalkapallo
Anna Signeul , Suomi
Katso tästä Urheiluruudun juttu Helmareista

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa EM-karsinnat maanantaina Albaniaa vastaan.

Albania löytyy Fifa rankingista vasta sijalta 78 – siis lähes 50 sijaa Suomen alapuolelta. Tästä huolimatta Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari muistuttaa, ettei otteluun pidä lähteä takki auki.

– Ensimmäinen karsintapeli on aina erityinen. Hyvä alku tuo aina itseluottamusta ja Balkanin maat ovat aina vaikeita, vaikka Fifa-ranking ei ehkä kovin korkea olisikaan.

– He ovat isokokoisia ja vahvoja sekä taistelevat täydet 90 minuuttia. Näissäkin peleissä on oltava tarkkana.

Suomella on harjoituspeleissä ollut hankaluuksia maalinteon kanssa. Kesän tuplamaaotteluista Islantia vastaan tuloksena oli maaliton tasapeli sekä 0–2-tappio.

Mahdollisuus jopa suoraan paikkaan

Suomen ja Albanian lisäksi lohkossa pelaa Ranskan MM-kisoissa kesällä ensiesiintymisensä tehnyt Skotlanti, Portugali sekä Kypros. Saari pitää Suomen arpaonnea hyvänä.

– Kypros on varmaan selvästi heikoin, mutta Skotlanti ja Portugali ovat täysin voitettavissa. Ne ovat aivan Suomen tasoisia ja Suomi on tottunut voittamaan myös heidät. Tästä lohkosta puuttuvat Euroopan huippumaat, jotka selvisivät pitkälle MM-kisoissa, Saari huomauttaa.

Suomen vahvuudet ovat pitkään olleet puolustuspelissä, mutta Suomen maajoukkueen peräsimessä vuoden 2017 EM-turnauksen jälkeen aloittanut Anna Signeul on tuonut Helmareiden pelaamiseen myös paljon hyvää.

– Nyt on keskitytty vastahyökkäyspeliin ja ehkä vähän korkeampaan prässiin. Uskon, että se toimii myös Skotlantia ja Portugalia vastaan. Heillä on paljon taitavia yksilöitä ja he haluavat pitää palloa, jolloin Suomen puolustuspeli on avainasemassa.

E-lohko pyörähti käyntiin jo perjantaina, jolloin avausottelussa Skotlanti kukisti Kyproksen 8–0.

Suomen lisäksi EM-kisalipusta Englantiin taistelee 46 maata. Kisoihin selviää lohkovoittajien lisäksi kolme parasta lohkokakkosta. Loput lohkokakkoset pelaavat jatkokarsinnoissa kaksiosaiset ottelut, joiden voittajat etenevät mukaan kisoihin.

Saari uskoo, että Suomella on mahdollisuus jopa suoraan jatkopaikkaan.

– Uskon, että Suomella on erittäin vahva mahdollisuus mennä lohkovoittajana suoraan kisoihin. Suora kisapaikka on tärkeä, sillä se tuo hyvän itseluottamuksen kisoihin.

Valoisa tulevaisuus

Myös Suomen naisten maajoukkueen tulevaisuus näyttää Saaren mukaan valoisalta. Viime talvena alle 17-vuotiaat tytöt pelasivat Uruguayssa MM-kisoissa ja vastikään alle 19-vuotiaat tytöt kukistivat Sveitsin 8–0.

– Nuorten tyttöjen maajoukkueet ovat pelanneet äärimmäisen hyvin. Luulen, että näissä karsinnoissa nähdään myös Helmareissa näitä nuoria pelaajia, jotka ovat nousseet naisten maajoukkueeseen. Suomessa tehdään todella hyvää pelaajakehitystyötä, Saari sanoo.

*Suomen EM-karsintaottelua Albaniaa vastaan voi jännittää TV2:sta ja Areenasta suorana. Lähetys alkaa kello 17.57. *

Lue myös:

Evertoniin siirtynyt Tinja-Riikka Korpela valmistautuu EM-karsintoihin elämänsä kunnossa : "Tiedostan, että pelivuosia ei ole hirveästi jäljellä"

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Maajoukkuetoppari Katarina Naumanen kyllästyi laitapuolustajan rooliin Norjassa ja palasi Kuopioon: entinen kilpatanssija viihdyttää pukukopissa ja haaveilee EM-kisoista

Lumilautailun MM-mitalisti Elli Pikkujämsä, 19, on odottanut isoja pelejä jalkapallon parissa – naisten EM-karsinnassa unelma toteutuu: "Olen tottunut jännäämään yksin tiukan paikan tullen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat