Suora

  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Kapteeni Tervaportti valaa uskoa lentismiesten riveihin karvaiden pettymysten jälkeen – "Kaikki, jotka tulevat kentälle, haluavat voittaa"

“Pallo on pyöreä ja ihan mitä tahansa voi sattua” on ollut Suomen lentopallomaajoukkueen kapteenin Eemi Tervaportin käyttämä perusolettamus. Nyt maajoukkue tarvitsisi voittoja EM-kisoissa.

Maajoukkuelentopallo
Eemi Tervaportti
Eemi Tervaportilla on edessään jo uran viidennet EM-kilpailut.Tomi Hänninen

Ykköspassari ja kapteeni Eemi Tervaportti on kuulunut Suomen lentopallomaajoukkueen vakiopelaajiin ikäkausiryhmistä lähtien. Miesten maajoukkueessa heinäkuussa 30 vuotta täyttänyt Tervaportti on pelannut jo yhdeksän vuotta. Yli 220 maaottelua, kahdet MM-kisat ja neljät EM-kisat ja viidennet ovat nyt edessä.

Aiemmin Tervaportti on saanut lähteä maajoukkueen kanssa arvokisoihin erilaisista asetelmista kuin nyt. Joko joukkue on ollut yllättäjä tai sitten kovassa kunnossa, mutta tällä kertaa joukkue on kulkenut koko kesän ajan tappiosta toiseen. Ja takana on vielä epäonnistunut olympiakarsintaturnauskin.

Kapteenin mielestä tilanne ei kuitenkaan ole niin paha, miltä se ulkopuolisista näyttää. Hänen mukaansa tappiot eivät ole syöneet joukkuehenkeä.

– Hyvä henki on porukassa. Kaikki tekevät hommia yhteisen hyvän eteen, hän vakuutti.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pakka levisi melkoisesti viime keväänä, kun edellinen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo siirtyi Venäjän maajoukkueeseen. Uusi päävalmentaja Joel Banks joutui heti kovan paikan eteen sekä Kultaiseen liigassa että Kiina olympiakarsintaturnauksessa.

Tervaportin mielestä tilanne oli kuin uusi alku. Hän sanoo uskovansa, että Suomen joukkueella on aina mahdollisuus voittaa, kun pelataan lentopalloa, sillä “pallo on pyöreä ja ihan mitä tahansa voi sattua”.

Eemi Tervaportti
Eemi Tervaportin mielestä Suomen joukkueella on ollut sekä pelillisiä että psyykkisiä ongelmia.Tomi Hänninen

"Lentopallo on samanlaista kaikille"

Tervaportti kuitenkin myöntää, että Kiinan olympiaturnauksen tappiot olivat iso pettymys, jonka märehtimiseen meni muutama päivä. Sen jälkeen ne siirtyivät menneisiin tapahtumiin, joita ei enää muistella.

– Meillä oli sekä pelillisiä että psyykkisiä ongelmia. Pelin pitää parantua ja se pieni erien lopun kovuus tulee pelaamalla, hän totesi.

Joukkueen peliin onkin nyt tehty pieniä viilauksia, joita on ajettu käytäntöön niin harjoitusotteluissa kuin viimeisellä Kuortaneen leirijaksolla. Tervaportin mukaan kaikki tietävät, mitä pitää tehdä. Jokainen pallo pitää pelata loppuun asti, niin peleissä kuin treeneissäkin. Se ei ole muuttunut Sammelvuon ajasta, vaikka Banks onkin omassa peliagendassaan korostanut torjunta-puolustus-peliä edeltäjäänsä enemmän.

– Edelleen lentopallo on samanlaista kaikille, ei se ole muuttunut, Tervaportti totesi.

– Pieniä viilauksia taktiseen puoleen ja joillekin tekniseen, ei suurempaa.

Niko Suihkonen, Lauri Kerminen, Urpo Sivula, Antti Siltala ja Eemi Tervaportti
Eemi Tervaportin (selin) mielestä Suomen otteet harjoituksissa ovat vaikuttaneet hyvältä, mutta vasta pelit kertovat tuovatko ne tulosta.Tomi Hänninen

Tappioista jopa hyötyä

Tervaportti sanoi “ei kiitos” maajoukkueelle keväällä, kun tiukka kausi Kreikassa päättyi hänen edustamansa Olympiacos Piraeusin kultajuhliin. Hän teki maajoukkueen fysioterapeutin ja lääkärin kanssa suunnitelman, että parantelee ja kuntouttaa pieniä terveydellisiä ongelmiaan Kultaisen liigan ajan ja vahvistaa joukkuetta olympiakarsinnassa.

Tervaportti siirtyi viime kesänä Olympiacosiin Puolan pääsarjasta ja vuosi Kreikassa yllätti hänet positiivisesti. Vaikka sarjan taso oli vaihtelevaa, olivat ottelut kärkipään joukkueita vastaan kovatasoisia. Puhumattakaan otteluiden tunnelmasta.

Fanaattinen yleisö eli kiihkeästi mukana niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissä, ja Tervaportin mukaan finaalitapahtumat olivat suoranaista sirkusta. Kuten myös mestaruusjuhlat. Tosin Tervaportti oli luvannut juhlia ensin maajoukkuelibero Lauri Kermisen Venäjän mestaruutta.

– Saattaa olla, että ne omat mestaruusjuhlat jäivät vielä varastoon, hän naurahti.

Vaikka maajoukkueen konkari ei pelannut Kultaisen liigan pelejä, hän seurasi otteluita varsin tarkasti. Hänen mielestään joukkueen pelissä oli jo tuolloin paljon positiivista, etenkin kun otetaan huomioon päävalmentajamuutokset, valmistautumisaika ja se, että Suomi oli liikkeellä varsin nuorella ja kokemattomalla joukkueella.

Kokonaisuus oli Tervaportin mielestä vielä vähän raaka, mutta paljosta ei jäänyt kiinni, että peli olisi lähtenyt rullaamaan. Hän näkee kuitenkin, että joukkueessa on paljon potentiaalia ja pelaajilla intoa olla mukana, mutta nämä eivät vielä ole muuttuneet tuloksiksi.

Tervaportin mielestä joukkueen tappioista voi olla jopa hyötyä joukkueelle.

– Ne ovat tuoneet nälkää. Kaikki, jotka tulevat kentälle, haluavat voittaa. Minun mielestäni vaikuttaa hyvältä, mutta pelit näyttävät, olemmeko menneet eteenpäin, Tervaportti sanoi.

Ensimmäinen kunnon koitos on edessä torstaina, kun Suomi saa vastaansa Pohjois-Makedonian. Vastassa on ennakkoon Suomea heikompi joukkue, mutta Tervaportti tietää sen vahvuudet.

– Joukkue pelaa paljon hakkurinsa (Nikola Gjorgiev) kautta, hän on heidän henkireikänsä. Saa varmaan 60–70 pinnaa passeista. Meidän pitää keskittyä siihen ja tietenkin pitää oma syöttöpeli kunnossa, sillä saadaan heitä horjutettua.

Suomi pelaa alkulohkonsa ottelut Ljubljanassa, Sloveniassa. Se saa vastaansa Pohjois-Makedonian, Valko-Venäjän, Venäjän, Slovenian ja Turkin. Muut lohkot pelataan Alankomaissa, Belgiassa ja Ranskassa. EM-kisoja seurataan tiiviisti Ylen kanavilla ja Suomen ottelut on nähtävissä TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

EM-avausta jo odottavat lentismiehet eivät ole saaneet helpotusta tappioputkelleen – "Olemme pystyneet väläyttelemään, mutta vain huipputasollamme voimme odottaa hyvää tulosta"

Maajoukkuekonkari tiivistää lentismiesten kesän: ongelmaa ollut joka puolella ja liikaa nopeita muutoksia – "Emme ole vielä löytäneet identiteettiämme"

Kutkuttavaa Suomi-kohtaamista odottava huippuvalmentaja Tuomas Sammelvuo saa venäläispelaajilta hehkutusta: "Kaikki rakastavat vapautta ja demokratiaa"

Miten käy lentismiesten EM-kisoissa? Poimi tästä talteen Suomen otteluohjelma ja lähetysajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat