Lentismiehet lähtevät karmaiseva tappioputki niskassaan EM-kisoihin: "Emme ole olleet vielä valmiita voittamaan"

Miesten lentopallomaajoukkueen brittivalmentaja Joel Banks myöntää, ettei hänen taipaleensa Suomen peräsimessä ole alkanut suunnitellusti. Hänen mukaansa joukkue on valmistautunut hyvin alkaviin EM-kisoihin.

Maajoukkuelentopallo
Joel Banksi
Joel Banks on ollut tyytyväinen joukkueensa kehittymiseen, mutta se ei ole vielä tuonut voittoja.Tomi Hänninen

Kun Joel Banks viime keväänä otti Suomen miesten lentopallomaajoukkueen hoteisiinsa, oli hän varsin mielenkiintoisen, mutta haastavan tehtävän edessä. Suomi oli menestynyt aiempina vuosina hyvin arvokisoissa, mutta joukkueen materiaali oli kapea ja seuraavan sukupolven pelaajia pitäisi ajaa yhä voimakkaammin kokoonpanoon mukaan.

Banksin tärkeimmät tavoitteet löytyivät siis tulevaisuudesta, mutta sitä ennen hänen piti saada joukkue pelaamaan voitokkaasti tärkeässä olympiakarsintaturnauksessa. Tämä epäonnistui täysin, ja luonnollisesti koko joukkue pettyi pahoin.

– Pelasimme parasta peliämme, se oli hienoa nähdä. Emme olleet kuitenkaan tarpeeksi hyviä voittaaksemme ottelua tai kahta, Banks myönsi Yle Urheilulle.

Olympiaturnauksen jälkeen valmennusjohto antoi pelaajille hetken aikaa käsitellä pettymystä, mutta varsin nopeaan tahtiin joukkueen piti jo aloittaa uuteen tavoitteeseen keskittyminen.

– Urheiluun kuuluu ylä- ja alamäkiä, ja silloin täytyy vain keskittyä ja muotoilla tavoitteet uudelleen. Pelaajat hyväksyivät, ettemme saavuttaneet varsin kovaa tavoitettamme, mutta nyt olemme valmistautuneet hyvin EM-kisoja varten, hän vakuutti.

Lauri Kerminen (vas.) ja Urpo Sivula
Libero Lauri Kerminen (vas.) ja yleispelaaja/hakkuri Urpo Sivula kuuluvat Suomen joukkueen konkariosastoon.Tomi Hänninen

Kun todellisuus ja odotukset eivät kohtaa

Olympiakarsinnan lisäksi Suomi kärsi tappioita Kultaisessa liigassa niin, että se putosi ensi kesäksi sarjaporrasta alemmaksi. Yhtä epävirallista maaottelua lukuun ottamatta Suomi on hävinnyt kaikki pelaamansa viralliset maaottelut uuden päävalmentajansa alaisuudessa.

Banks myöntääkin, ettei hänen taipaleensa Suomen peräsimessä ole alkanut kuten oli suunnitellut.

– Mielestäni kyse on paljolti todellisuudesta ja odotuksista. Todellisuus on ollut sitä, että olemme tehneet paljon töitä ja yrittäneet voittaa jokaista otteluamme. Odotuksissa on ollut saada niitä voittoja ja päästä jatkoon turnauksissa, Banks pohti.

– Realistisesti ajatellen me emme ole olleet vielä valmiita voittamaan. Fakta on, että emme voita, ennen kuin suorituksemme paranee.

Kun Suomi pelasi alkukesästä Kultaisen liigan otteluita, ei sillä ollut mukana parasta kokoonpanoaan, sillä osa pelaajista paranteli vammojaan, osa halusi levätä ja osalla ei ollut täyttä motivaatiota olla mukana.

Banks sai mahdollisuuden antaa kokemusta nuorille pelaajille, mutta he eivät olleet vielä vastustajien tasolla. Myös ennen olympiakarsintaturnausta pelatussa Wagner-turnauksessa kyyti oli kylmää, vaikka Suomen kokoonpano oli jo lähes kovin mahdollinen. Banks näki tilanteen enemmänkin haasteena pelaajille.

– Meillä on selkeästi vielä paljon töitä tehtävänä. Joukkue on tällä hetkellä siirtymävaiheessa siitä huippujoukkueesta, joka se on ollut ja jonka ihmiset muistavat saavuttaneen hyviä tuloksia. Nyt on aika katsoa eteenpäin ja rakentaa uusia pelaajia ja uusi joukkue.

Niko Suihkonen, Sauli Sinkkonen, Antti Ronkainen ja Urpo Sivula
Päävalmentaja Joel Banksin mukaan paineet joukkuetta kohtaan ovat nousseet tappioiden myötä.Tomi Hänninen

Banks haluaa elämästään vaikeaa

Banks haluaa, että suomalaisten pelaajien taso ja materiaali on niin leveä, että hänen elämänsä on vaikeaa aina, kun joukkuevalintoja pitää tehdä. Tämän tavoitteen saavuttaminen ottaa kuitenkin oman aikansa, ja Banks toivoo lentopalloihmisiltä kärsivällisyyttä.

Paineet joukkuetta kohtaan ovat kasvaneet tappioiden myötä, eivätkä pelaajat ole Banksin mielestä saaneet palkintoa kovasta työstään. Hän muistuttaa, että Suomi on kesän aikana pelannut seitsemää maailman huippujoukkuetta, ei mitään toisen luokan joukkueita vastaan.

Harjoituksissa Banks on jo nähnyt sitä peliä, jota hän haluaisi nähdä kentälläkin, mutta vielä tämä ei ole onnistunut.

– En ole sen tyyppinen ihminen, joka kaunistelisi asioita. Katson faktoja ja olen rehellinen. Meillä on ollut paljon hyviä asioita peleissä, ja esimerkiksi Argentiinaa vastaan pelasimme loistavalla tasolla. Olin erittäin ylpeä kundeista, mutta tietenkin olimme pettyneitä, kun sillä suorituksella ei saavutettu voittoa, Banks sanoi.

Suomen valmennusjohto valitsi varsin odotetun joukkueen EM-kisoihin. Mielenkiintoisinta kokoonpanossa tosin on se, että joukkueessa on peräti kolme passaria, Eemi Tervaportti, Akseli Lankinen ja Fedor Ivanov, mutta vain yksi libero, Lauri Kerminen.

– Minun listallani motivaatio ja halu pelata maajoukkueessa on korkealla. Pitää olla ylpeä siitä, että pääsee pelaamaan ja ylpeä siitä, että saa kantaa maajoukkueen paitaa. Olemme kutsuneet pelaajia tähän rooliin, ja he ovat hylänneet tarjouksen pelata toisena liberona Lauri Kermisen takana. Se on ollut pettymys, mutta se on tilanne tällä hetkellä, Banks kertoi.

Hänen mukaansa kaikki kolme passaria on hyvin motivoituneita ja heistä jokainen tuo jotain joukkueeseen. Tyhjäksi jäänyt liberon paikka antaa nyt valmennusjohdolle mahdollisuuden rotaatioon, ja se on Banksin mielestä tärkeää.

Kaikki valmista EM-avaukseen

Valmennusjohdon tärkein tehtävä on tällä hetkellä saada lisättyä pelaajien positiivista mielialaa ja itseluottamusta, sillä EM-kisojen avausottelu Pohjois-Makedoniaa vastaan 12. syyskuuta pitäisi voittaa.

Maanantaina Ljubljanaan saapunut joukkue on Banksin mielestä valmis uuteen haasteeseen. Joukkue on puhunut paljon siitä, miten jokainen pelaaja voi auttaa ja kannustaa muita pelaajia, ja se on Banksin mielestä avainasia pitkän turnauksen aikana.

– Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja kilpailuelementti on olemassa. Kundit ovat kunnossa ja motivoituneita. He haluavat voittaa, joten minulla on hyvä fiilis kaikesta siitä työstä, jota olemme tehneet. Kun tuo tunne osuu myös fyysisyyteen ja henkisyyteen, olemme valmiita seuraavaan koitokseen, Banks vakuutti.

– Tavoitteemme on mennä alkulohkosta jatkoon, ja sen jälkeen ovet ovat auki. On tärkeää, että otamme kesästä kaiken positiivisen mukaamme. Meillä on ollut vaikea kesä tulosten varjossa, mutta tekemisessä on ollut suuria edistysaskelia.

Suomi pelaa alkulohkonsa ottelut Ljubljanassa, Sloveniassa. Se saa vastaansa Pohjois-Makedonian, Valko-Venäjän, Venäjän, Slovenian ja Turkin. Muut lohkot pelataan Alankomaissa, Belgiassa ja Ranskassa. EM-kisoja seurataan tiiviisti Ylen kanavilla ja Suomen ottelut on nähtävissä TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

EM-avausta jo odottavat lentismiehet eivät ole saaneet helpotusta tappioputkelleen – "Olemme pystyneet väläyttelemään, mutta vain huipputasollamme voimme odottaa hyvää tulosta"

Kutkuttavaa Suomi-kohtaamista odottava huippuvalmentaja Tuomas Sammelvuo saa venäläispelaajilta hehkutusta: "Kaikki rakastavat vapautta ja demokratiaa"

Maajoukkuekonkari tiivistää lentismiesten kesän: ongelmaa ollut joka puolella ja liikaa nopeita muutoksia – "Emme ole vielä löytäneet identiteettiämme"

Miten käy lentismiesten EM-kisoissa? Poimi tästä talteen Suomen otteluohjelma ja lähetysajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat