1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Pronssia tavoitellut Liisa Lilja jäi viidenneksi – "Oli kyllä urani huonoin kisasuoritus"

Viime vuosien vastoinkäymiset ovat verottaneet Liisa Liljan vauhtia.

Liisa Lilja jäi MM-pronssimitalista neljän minuutin päähän. Kuva: Liisa Liljan kotialbumi

Terävimmälle huipulle paluuta tekevä Liisa Lilja sijoittui sunnuntaina viidenneksi paratriathlonin MM-kisoissa Lausannessa. Toissa vuonna PTS 2 -luokan maailmanmestaruutta juhlinut suomalainen jäi Sveitsissä reilun kuuden minuutin päähän voittoajasta.

Kilpailun voitti Britannian Fran Brown ajalla 1.24.23. Hopea ja pronssi menivät Yhdysvaltoihin, kun Allysa Seely (+0.56) oli toinen ja Hailey Danz (+2.03) kolmas. Lilja jäi pronssista reilun neljän minuutin päähän.

Lilja lähti tavoittelemaan kilpailusta MM-pronssia, koska hän tiesi, että Seely ja Brown ovat huippuiskussa. Lisäksi Lilja oli kohdannut vuoden 2017 maailmanmestaruuden jälkeen pahoja vastoinkäymisiä.

– Oli kyllä urani huonoin kisasuoritus. En oikein tiedä, onko harjoittelu ja kokonaisrasitus mennyt sitten yli, kun jaksamista kyllä on, mutta vauhti puuttuu. En saanut itsestä oikeastaan mitään irti. Yleensä olen maalissa aivan ”taju kankaalla” -tilassa, mutta tänään oli olo, kuin ei olisi kisannut oikein kunnolla, Lilja puntaroi suoritustaan Paralympiakomitean nettisivuilla.

Jo 750 metrin uintiosuudella Lilja jäi poikkeuksellisen paljon kärkinaisista, nousten vedestä seitsemäntenä. Erittäin vaativa pyöräilyosuus sujui aavistuksen verran paremmin ja Lilja nosti sijoituksensa viidenneksi.

Juoksuosuudella Liljan ainoa tavoite oli saavuttaa erittäin vahvan pyöräilyosuuden suorittanut Italian Veronica Plebani ja samalla nousta neljännelle sijalle, mutta ero oli liian suuri kiinni kurottavaksi. Poikkeuksellisen pitkät vaihtoalueet, yhdellä jalalla pomppimisineen, eivät myöskään olleet Liljalle eduksi, mutta nekään eivät olleet syyt vaisuhkoon esitykseen.

– Täytyy varmaan pari päivää ottaa vapaata koko urheiluhommasta ja sen jälkeen suunnata ajatus ja katse kohti parin viikon päästä olevaa Valencian EM-kilpailua. Lähden tästä suoraan Espanjaan, joten ainakin olosuhteisiin pitäisi kahdessa viikossa elimistön tottua.

– Toivon todella vireen kääntyvän siinä kisassa ja saisin positiivisen maun kauden päätöksestä. Ei tätä kannata liian pitkään murehtia ja vuosi on nyt aikaa Tokion paralympialaisiin. Tästä pitää vain ottaa oppia ja saada kone taas ns. kiertämään. Pettymyshän tämä oli, mutta nekin kuuluvat urheiluun. Pettymysten kautta uuteen nousuun

Pahoja vastoinkäymisiä

Talvella 2018 Lilja seurasi Pyeongchangin talviolympialaisia ja paralympialaisia toipilaana. Liljan vammaton jalka oli leikattu, ja edessä oli pitkä kuntoutus. Liljan viime kausi meni osittain pilalle leikkauksen takia.

Viime marraskuussa Lilja joutui kolariin pyörälenkillä Espanjassa, kun humalainen autoilija törmäsi häneen. Häneltä murtui kaksi luuta ja hän joutui olemaan kaksi kuukautta juoksematta.

Tokion paralympialaisiin pääsee ensi vuoden kesäkuussa sulkeutuvan rankingin kymmenen parasta urheilijaa. Ennen sunnuntain MM-suoritusta Lilja oli luokkansa paralympiarankingissa toisena ja maailmanrankingissa kuudentena.

Lue myös:

Maailmanmestari Liisa Lilja kävi lähellä kuolemaa, kun rattijuoppo ajoi päälle kesken pyörälenkin: "Se oli niin pelottava hetki, ettei elämä ole enää yhtään pelottavaa"