Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu

MM-kisojen tähtipuolustajaksi noussut Mikko Lehtonen hamuaa menestystä nyt Jokereissa: "On niin nättiä voittaa joukkueena jotakin suurta"

Jokerit aloittaa KHL-kautensa tiistaina pelattavalla kotiottelulla Omskia vastaan.

KHL
Mikko Lehtonen kuvassa
Mikko Lehtonen kaukalossa KHL-kautta edeltäneessä harjoitusottelussa Tikkurilassa. AOP

Leijonien maailmanmestarijoukkueen johtavaksi puolustajaksi kevään MM-kisoissa noussut Mikko Lehtonen on luonnollisesti Jokereiden KHL -joukkueen seuratuimmista pelaajista alkavalla kaudella. Myös MM-kisojen tähdistöviisikkoon valittu Lehtonen sai kiertää kesällä odotetusti monissa eri MM-kultajuhlissa ennen kuin fokus siirtyi huippukiekkoilijan arkiseen työhön.

– Kesän mittaan oli tietty erilaisia juhlia ja kesästä tuli lyhyempi kuin tavallisesti maailmanmestaruuden tuomien velvoitteiden takia. Sain ajatukset kuitenkin aika nopeasti jo tulevaan kauteen, sillä uusi kausi tulee aina nopeasti eteen, Lehtonen valottaa.

Lehtonen oli yksi Jokereiden ensimmäisistä pelaajakiinnityksistä, kun helsinkiläisseura alkoi rakentaa tulevaa kautta viime kevään pudotuspelifloppauksen jälkeen. Turkulaislähtöinen taitopuolustaja sai liittyä jo ennestään taidokkaaseen joukkueeseen, joka teki viime kaudella KHL:n runkosarjassa hyvää jälkeä ennen pudotuspelien romahdusta.

– Minulla on hyvä käsitys tästä joukkueesta. Meillä on entistä suomalaisempi porukka ja joka päivä on ollut mukava tulla hallille töihin. Joukkue on ollut jäälläkin raikas eli tästä on hyvä lähteä kauteen, Lehtonen sanoo.

– Joukkueessa runko on jäänyt viime kaudesta ja pelaajat tuntevat hyvin toisensa. Minun oli helppo liittyä ryhmään, kun tunnen jo ennestään monia pelaajia sekä päävalmentajankin.

"Joka ilta kaikki peliin"

Lehtonen, 25, sai kokea viime kevään unohtumattomissa MM-kisoissa sen, mistä 2020-luvun menestyvä huippujoukkue rakennetaan, on kyse sitten maajoukkueesta tai seurajoukkueesta.

– Kun joukkueemme on tiivis ja yhtenäinen, niin se on lähtökohtaisesti jo iso asia. Jokereilla on paljon taitavia pelaajia ja jalkeilla on neljä taitavaa kentällistä. Jokerit on laaja kokonaisuus ja sillä on mahdollista mennä pitkälle, hän toteaa.

– Tärkeää on, että pystymme kauden aikana hyökkäämään ja puolustamaan hyvin kaikilla neljällä kentällisellä. Tällä keinoin huippuliigassa pystyy pärjäämään.

Nuoremman polven suomalainen huippupuolustaja loikkaa uransa ensimmäiseen KHL-kauteen Ruotsin kovatasoisesta pääsarjasta. Lehtonen tietää jo tarkkaan KHL:n pelilliset vaatimukset.

- Jokaisen on laitettava joka ilta kaikki peliin, jotta KHL:ssä pystyy menestymään. Siinä liigassa on niin paljon huippupelaajia, että yksilötasolla on onnistuttava joka ilta, jotta joukkuekin pystyy raapimaan sarjapisteitä.

Yhtenäisyys ja osaaminen keskiössä

Mikko Lehtosen rooli Jokereissa on alkavalla kaudella iso. Viime kevään MM-kisoissa vakuuttavia otteita pelistä toiseen esittänyt taitopuolustaja tuo helsinkiläisjoukkueeseen huipputason kiekollista osaamista, mitä Jokereiden puolustuspäässä ei välttämättä ole vähään aikaan nähty.

– Viime kevät antoi minulle valtavasti itseluottamusta. Nälkä on kasvanut syödessä, kun huomasin MM-kisoissa että pystyn pelaamaan hyvällä tasolla huippupelaajia vastaan, hän valottaa.

Lehtonen korostaa kuitenkin sitä, miltä tuntuu olla osa voittavaa kokonaisuutta, kuten viime keväänä Bratislavassa nähtiin.

– Se on niin nättiä voittaa joukkueena jotakin suurta, että sitä haetaan tälläkin kaudella.

Hän saa totutella kauden aikana uuden ja entistä vaativamman liigan käytäntöihin, erityisesti jatkuvan matkustamisen takia.

– Olen itse erittäin kova harjoittelemaan. Minulle olennaista on KHL:n kaltaisessa uudessa liigassa varmastikin se, miten säätelen omaa harjoitteluani, kun matkustetaan paljon. Siinä suhteessa minulla on varmasti opettelemista.

Jokereilla on alkavalla KHL -kaudella paljon todistettavaa. Viime kevään lähes täydellinen murtuminen taas pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella on vielä monien mielessä. Jokereiden laiha pudotuspelimenestys on tullut tähän asti jo vakiintuneeksi tavaksi, joka on tarkoitus nyt muuttaa.

– Olen aina sanonut, että menestyvän joukkueen on oltava yhtenäinen. On oltava paljon osaamista, erityisesti erikoistilanteissa. Kaikille pelaajille joukkueen pelitavan pitää olla selkäytimessä. Näistä menestyvä joukkue koostuu, Mikko Lehtonen painottaa.

Lue lisää:

Petri Kontiolalla ei ole hinkua enää Leijoniin, vaan Jokerit on nyt uran tärkein joukkue: "Näyttämisen haluni on todella kovaa tasoa"

Jokerien harjoituskaudelle ikävä päätös, kaksi pelaajaa loukkaantui – sairastuvalla alkaa olla tunkua

Loukkaantumisista kärsinyt Jokerit vahvistuu Matias Myttysellä: "Tietää, millaiseen paikkaan on tulossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat