1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. judo

Uskomaton tarina tämän päivän maailmasta – Valtio painosti ja uhkasi maailmanmestaria sekä hänen perhettään jopa kesken MM-kisojen!

Kansainvälinen judoliitto IJF on ottanut henkensä puolesta pelkäävän iranilaisen maailmanmestarin siipiensä suojaan.

Saeid Mollaei (valk.) Kuva: Getty Images

Iranilainen judon alle 81-kiloisten maailmanmestari Saeid Mollaei ei uskalla palata enää kotimaahansa Tokiossa päättyneiden MM-kisojen jälkeen. Kansainvälisen judoliiton ylin johto on lupautunut pitävänsä huolen yhdestä lajin johtotähdestä, joka asettuu asumaan näillä näkymin Saksaan olosuhteiden pakosta.

Kansainvälinen judoliitto IJF paljastaa samalla suoraan nettisivustollaan karun ja julman tarinan tämän päivän huippu-urheilumaailmasta sekä politiikan inhottavista lonkeroista.

Viime vuonna maailmanmestaruuden voittanutta Saeid Mollaeita painostettiin Tokiossa viime viikolla käydyissä MM-kisoissa. Iranin valtion urheilupäättäjät ilmoittivat, että mestarin tulee jättää arvomittelöt kokonaan väliin. Tähän viimeisen päälle viritetty huippu-urheilija ei suostunut.

Kun hyvässä iskussa ollut iranilainen judoka oli edennyt välieriin ja oli voittanut matkalla mm. Rion olympiavoittajan ja olympiapronssimiehen, niin valtion otteet kovenivat. Asetelmaan vaikutti poliittinen näkökulma, eli se, että toiselta puolelta kaaviota Israelin Sagi Muki oli raivannut tiensä myös välieriin.

Saeid Mollaei (valkoinen) voitti Tokion MM-kisoissa hallitsevan olympiavoittajan Khasan Khalmurzaevin.

Poliittinen katastrofi oli viittä vaille valmis, tai ainakin Iranin valtion mielestä. Maan urheilija kun ei saa kohdata israelilaista urheilijaa, eikä varsinkaan hävitä tälle. IJF kertoo, että Iranin suurlähetystön väkeä ilmestyi kisapaikan lämmittelytatamille - ilman akkreditointia - ennen välieriä, jonne olivat edenneet eri puolilta kaaviota Saeid Mollaei ja Sagi Muki.

Tatamilla itseään viritellyt Saeid Mollaei sai kuulla ennen välierä- ja mitalisessiota puhelimella omin korvinsa, kuinka Iranin pelätty salaisen palvelun osasto oli saapunut hänen perheensä luokse. Kansainvälisen judoliiton edustajan mukaan hallitseva mestari murtui kyyneliin ja romahti täydellisesti vakavassa tilanteessa.

Mollaei ei voinut kohdata Israelin Sagi Mukia - ei missään olosuhteissa, eikä myöskään seistä palkintokorokkeella "maan vihollisen" kanssa. Iranilaisen maailma mureni, hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hävitä välierä ja sitä seuraava pronssiottelu välttääkseen poliittisen skandaalin ja turvatakseen ennen muuta perheensä hyvinvoinnin.

Judomestari, maailmanlistan kakkonen joutui käymään jopa kesken otteluiden henkilökohtaisia keskusteluja muun muassa IJF:n puheenjohtaja Marius Vizerin kanssa turvatakseen sen, että hän voi jatkaa rakkaan lajinsa harjoittelua ja suunnata katseet suuren unelmansa, olympiakullan eteen. Mollaei sai vakuudet siitä, että hän saa tarvittaessa kisata Tokion vuoden 2020 olympialaisissa IJF:n pakolaisjoukkueen lipun alla.

Saeid Mollaei (valk.) Kuva: Getty Images

Kansainväliselle judoliitolle antamassaan haastattelussa Saeid Mollaei paljasti koko juonen.

– Olisin voinut olla maailmanmestari, sillä olin harjoitellut todella hyvin ja fiilis oli kunnossa. Voitin kovia kavereita MM-kisoissa ja kaikki sujui tatamilla hyvin. Haaveilin jopa kesken kisojen maailmanmestaruudesta, mutta se (toinen perättäinen MM-kulta) ei ollut tällä kertaa minun kohtaloni. En voinut kisata (lue voittaa) maani lakien vuoksi, paljasti Mollaei asian suoraan.

Mahtavan aamupäivän tatamilla huhkinut Mollaei hävisi poikkeuksellisen aneemisen mitaliesitysten jäljiltä ensin välieränsä ja sitten sitä seuranneen pronssiottelun. Syy vaisuuteen selvisi miehen kertomana. Israelin Sagi Muki nousi lopulta 81-kiloisten voittajakorokkeelle.

– Olen urheilija ja haluan kilpailla aina, kun se on mahdollista. Asun valtiossa, jonka lait eivät sovi minulle. Kotimaassani ei ole vaihtoehtoja, kaikkien urheilijoiden täytyy sopeutua käskyihin ja määräyksiin. Tarvitsen apua. Olkoonkin, että maani viranomaiset ovat nyt sanoneet, että voin palata kotiin. Minä kuitenkin pelkään itseni ja perheeni puolesta, toteaa judopiireissä pidetty iranilainen kansainväliselle liitolle.