Kommentti: Jokerit sai ystäväni pään kääntymään – Jari Kurrin nolot selityksetkin unohtuivat

Helsingin Jokerit näyttää vihdoin lunastaneen ainakin yhden kovista lupauksistaan, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Paasi.

KHL
Helsingin Jokerit Marko Anttila
Marko Anttila on yksi Jokerien seuratuimmista pelaajista. Jussi Nukari / Lehtikuva

– Jokerien KHL-kausi alkaa. Eipä voisi vähempää kiinnostaa.

Noin suorasukaisesti eräs Helsingin Jokereihin intohimoisesti suhtautuva ystäväni tapasi lausua aina elokuun loppupuolella. Sama virsi toistui kolmen vuoden ajan. Venäjän jääkiekkoliiga ei näyttänyt kiinnostavan häntä pätkän vertaa. Jokerit jaksoi innostaa sen ensimmäisen KHL-kautensa (2014-15) ajan, mutta sen jälkeen narripaitojen touhu vaikutti vain hajuttomalta, mauttomalta ja muoviselta.

Nyt on täysin toinen ääni kellossa. Ystäväni odottaa Jokerien kauden alkua malttamattomana. Eikä ihme. Jokerit näyttää pitkästä aikaa monella tavalla suomalaisia kiinnostavalta jääkiekkojoukkueelta.

Selvää kaikille on varmasti se, että Jokerit on jättikokoisen kiitoksen velkaa Leijonille. Suuren yleisön silmissä Jokerien merkittävin pelaaja on tietysti kansallissankari Marko ”Mörkö” Anttila. Lempäälän jätti vetää takuuvarmasti uutta yleisöä areenaan, ainakin syyskaudella, ja pitää mediankin kiinnostuneena. Jos Mörkö lyö sisään, siitä revitään isoja otsikoita.

Mutta vaikka jääkiekkomaajoukkue ei olisi tuonut Slovakiasta keväällä tuliaisina sensaatiomaista kultaa, kirjoittaisin silti tämän kommentin. Jokerit on nimittäin vihdoin lunastanut ainakin yhden kovista lupauksistaan.

Jokerit jaksoi vuosikaudet parkua kovaan ääneen, kuinka sen idän-retki tehdään nimenomaan sinivalkoiseen pelaajamateriaaliin tukeutuen, ja kuinka KHL:ään siirtyminen oli koko suomalaisen jääkiekon etu. Jokerien leirissä uskottiin vakaasti myös siihen, että suomalaiset jääkiekkoilijat kehittyvät merkittävästi KHL:ssä.

Koville puheille ei ole juuri katetta löytynyt. Viime kaudella näytti siltä, että sinivalkoisinta joukkueessa oli lentoyhtiö, jonka siivin Jokerit pelimatkansa lensi. Nyt suomalaisuusaste on sillä tasolla, jolla se pitääkin olla.

Kansallisuus ei voi tietenkään olla nykymaailmassa minkään ammattilaisseuran itseisarvo, sillä tärkeintä menestystä haluavalle joukkueelle on löytää mahdollisimman hyviä pelaajia. Passia ei silloin kysellä. Mutta suomalaisuus on Jokereille elintärkeää erityisesti siksi, että yleisö jaksaisi kiinnostua joukkueesta. KHL:ssä useimmat vastustajat kun ovat jokerifaneille täysin yhdentekeviä ja tuntemattomia seuroja. Oman joukkueen kokoonpanossa on oltava riittävästi tartuntapintaa. Ja nyt sitä on.

Yhden kesän aikana kiinnostus kasvoi hurjasti

Petri Kontiola, Veli-Matti Savinainen, Henrik Haapala, Antti Niemi ja Mikko Lehtonen. Uusista suomalaishankinnoista kaikki lukeutuvat Jokerien avainpelaajiin. Ja mukana on sopivasti vielä tuoreita maailmanmestareita. Kun tuohon lisätään Anttila, Sami Lepistö, Tommi Kivistö, Antti Pihlström, Jesse Joensuu, Mika Niemi ja Teemu Eronen, on joukkueen ydinryhmä juuri sitä, mitä kannattajat haluavat. Tuttuja ja meritoituneita pelaajia.

Sinivalkoisuuslupaus on nyt pelaajien osalta lunastettu, mutta muut villit visiot ja mainoslauseet antavat vielä odottaa toteutumistaan. Jokerien KHL-taival ei ole erityisemmin vienyt suomalaista jääkiekkoa eteenpäin. Vai keksiikö joku, miten? Eikä KHL näytä olevan suomalaispelaajien näkökulmasta se sarja, jossa voisi ottaa uralla merkittäviä askeleita eteenpäin. Jo yksistään järkyttävän pitkät pelimatkat aikavyöhykkeeltä toiselle pitävät huolen siitä, ettei palautumiseen tai harjoitteluun ole kauden mittaan riittävästi aikaa. KHL hehkuttaa itseään paljon laadukkaammaksi kiekkoliigaksi kuin mitä se todellisuudessa on. Mutta se onkin sitten jo toisen kommentin paikka.

Lauri Marjamäki
Lauri Marjamäki tuntee jo KHL:n metkut.Tomi Hänninen

Kunhan kauden kynnyksellä tulleet loukkaantumishuolet hellittävät, on Jokereilla tällä kaudella hyvä mahdollisuus edetä KHL:n pudotuspeleissä aiempaa pidemmälle. Joukkue on laadukkaasti kasattu. Päävalmentaja Lauri Marjamäkikin tuntee jo paremmin KHL:n metkut. Merkittävämpää on nyt kuitenkin se, että kiinnostus Jokereita kohtaan on kasvanut hurjasti yhden kesän aikana. Se on seuralle suorastaan elintärkeää. Ilmalassa meininki näytti viime kaudella katsomon puolella ajoittain jo huolestuttavan aneemiselta, mutta Leijonien menestys ja Jokerien sinivalkoinen suunnanmuutos pelaajapolitiikassa pysäyttivät seuran luisumisen kohti mitäänsanomattomuutta.

Jos Jokerien uudeksi omistajaksi nimitetty Jari Kurri olisi puhunut keväällä totta, eikä selitellyt sekavia, olisi Jokerien lähtökohta tähän kauteen likipitäen täydellinen. Kurri yritti epätoivoisesti värittää mustaa valkoiseksi, kun hän väitti Jokerien olevan jatkossa sataprosenttisesti suomalaisessa omistuksessa. Seurasta 40 prosenttia myytiin kuitenkin venäläiselle jättikonsernille.

Intohimoisesti Jokereita kannattavaa ystävääni Kurrin möläytykset eivät näytä enää haittaavan. Hän vain haluaa palavasti mennä tiistaina katsomaan ”Mörköä”, ”Konnaa”, ”Vellua”, ”Bobia” ja montaa muuta tuttua pelaajaa, jotka saivat hänet taas innostumaan Jokereista.

Lue myös:

Suomalaisten kansallissankari pelaa venäläisten rahoittamassa joukkueessa – mitä Marko Anttila ajattelee Jokerien omistuskuvioista?

MM-kisojen tähtipuolustajaksi noussut Mikko Lehtonen hamuaa menestystä nyt Jokereissa: "On niin nättiä voittaa joukkueena jotakin suurta"

Petri Kontiolalla ei ole hinkua enää Leijoniin, vaan Jokerit on nyt uran tärkein joukkue: "Näyttämisen haluni on todella kovaa tasoa"

Jokerien harjoituskaudelle ikävä päätös, kaksi pelaajaa loukkaantui – sairastuvalla alkaa olla tunkua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat