Kommentti: Huuhkajien huippualku huutaa voittoa Kreikasta – karsintataival on vasta puolivälissä

Suomi kohtaa Kreikan otolliseen aikaan yhdessä EM-karsintojen avainotteluista. Voitto toisi erinomaiset asetelmat toiselle puolikkaalle, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Markku Kanerva
Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva.EPA

Tähän mennessä Huuhkajien EM-karsinnat eivät olisi voineet sujua paremmin.

Edellisestä MM-turnauksesta putoamisen jälkeen hurjistunut Italia jyrää odotetusti karsintalohko J:n kärjessä, mutta kakkossijakamppailuun povatut Bosnia ja Hertsegovina sekä Kreikka ovat saaneet raavittua neljästä ottelustaan vain neljä pistettä.

Huuhkajat on tehnyt tarkalleen sen, mitä kakkossijalle eli toiseen lopputurnauspaikkaan vaaditaankin. Napsinut voiton Armeniasta, Bosnia ja Hertsegovinasta sekä Liechtensteinista ja jättänyt ennakkoon kovimmat uhkaajansa jo viiden pisteen päähän.

Voisi odottaa, että laulu maajoukkueen kannattajien kansoittamassa Pohjoiskaarteessa raikuu toiveikkaammin kuin pitkään aikaan.

Karsintalohko J:n tilanne ennen syyskuun maaotteluja

(joukkue, ottelut, voitot, tasapelit, tappiot, maaliero, pisteet)

Italia

4

4

0

0

13–1

12

Suomi

4

3

0

1

6–2

9

Armenia

4

2

0

2

7–6

6

Kreikka

4

1

1

2

6–8

4

Bosnia ja Hertsegovina

4

1

1

2

5–7

4

Liechtenstein

4

0

0

4

0–13

0

Lohkon kaksi parasta jatkaa EM-turnaukseen.

Torstaina Tampereella tulee vastaan ensimmäistä kertaa Kreikka, joka jatkaa kriisiodysseijaansa nyt uuden päävalmentajan, hollantilaisen John van't Schipin alaisuudessa. Joukkueesta on pudotettu muun muassa 65 A-maaottelun ja 17 maalin Kostas Mitroglou, kun hollantilaisvalmentaja pyrkii luotsaamaan helleenit ulos kurimuksestaan.

Joukkueen kokeneista runkopelaajista on pidetty kiinni, mutta ymmärrettävästi van't Schip pyrkii tekemään muutoksia ryhmän uudistamiseksi.

Muutosten iskostamiseen on kuitenkin minimaalisesti aikaa. Kreikka kohtaa Suomen maaottelutauon ensimmäisenä mahdollisena pelipäivänä eli torstaina.

Huuhkajille päävalmentaja Markku Kanervan ajan toimintatavat niin kentällä kuin sen ulkopuolella ovat läpikoitaisin tutut.

Tuoreessa muistissa on Kansojen liigan kohtaaminen Ratinan stadionilla, kun Huuhkajat otti 2-0-voiton Glen Kamaran ja Pyry Soirin maaleilla.

Nyt sama tulos tarkoittaisi, että Huuhkajien ero Kreikkaan olisi torstain ottelun jälkeen jo kahdeksan pistettä. Jos Italia jatkaa voittoisia karsintapelejään Armenian vieraana ja Bosnia ja Hertsegovina kaataa Liechtensteinin, ero kolmossijaankin kasvaa viiteen pisteeseen.

Eli kuohuviini kylmään, "rutiinivoitto" Kreikasta ja torille juhlimaan lähes varmaa paikkaa lopputurnauksessa?

Ilman ihmeitä

Huuhkajat on luonut hurmoksellista tunnelmaa ympärilleen parhaalla mahdollisella tavalla: voittamalla pelejä.

Karsinnoissa ollaan kuitenkin Kreikka-pelin jälkeen vasta puolivälissä. Torstaina voitto ja täydet pisteet antaisi erinomaiset asetelmat toiselle puolikkaalle, joka käynnistyy kotipelillä Italiaa vastaan.

Lokakuussa vastassa on Bosnia ja Hertsegovina vieraskentällä Zenicassa, eikä tuolta reissulta kannata budjetoida kovin lihavaa pistepottia.

Kovin paljon kauemmas ei kannattaisi vielä katsella. Mutta maalaillaan.

Huuhkajat voittaa Kreikan torstaina Ratinassa, ja onnistuu nappaamaan pisteen joko sunnuntaina Tampereella Italiaa vastaan tai vaihtoehtoisesti Zenican kamppailusta.

Karsintojen kahteen viimeiseen kotiotteluun lähdetään lohkokakkosena, vastassa ovat Armenia ja Liechtenstein. Bosnia ja Hertsegovina hengittelee niskaan parin pisteen päässä, mutta se kohtaa seuraavissa peleissään Kreikan ja Italian.

Huuhkajat jyrää kahteen voittoon ja juhlat historiallisesta lopputurnauspaikasta käynnistyvät hyisessä Helsingin illassa 15. marraskuuta. Karsintasarjan päättävällä ottelulla Ateenassa ei ole enää merkitystä kakkossijan kannalta. Italia on karannut lohkovoittoon ja pudottanut Bosnian viimeistä edellisellä kierroksella ratkaisevasti neljän pisteen päähän.

John van't Schip
Kreikan uusi päävalmentaja John van't Schip.AOP

Ja sitten todellisuuteen.

Kreikan maajoukkueen viime aikojen pelit ovat sujuneet murheellisissa merkeissä, mutta 15 vuoden takaisen Euroopan mestarin pelaajistossa on laatua aivan riittämiin.

Uusi valmentaja ei ole tehnyt timanttista uraa jalkapallopyramidin huipulla, mutta yleensä joukkueet vastaavat luotsin vaihdokseen ryhdistäytymällä kentällä.

Suomen pelitapa ja heikkoudet ovat niin Kreikan pelaajistolle kuin valmennuksellekin tässä vaiheessa aivan taatusti tiedossa.

Huuhkajien ei kuitenkaan tarvitse ylittää itseään tai loihtia ihmeitä. Tämä on erinomainen aika kohdata jälleen kerran muutoksen kourissa kärvistelevä Kreikka.

Lue myös:

Teemu Pukki on hurja ase Huuhkajien tärkeisiin karsintapeleihin – Markku Kanerva toivoo Norwichin valmentajalta lepoaikaa tulikuumalle suomalaiskärjelle

Roman Eremenko olisi kelvannut Markku Kanervalle – tällä miehityksellä Huuhkajat kohtaa yhden päävastustajistaan ensi viikolla

Huuhkajat pääsee pelaamaan upouudella nurmella Kreikkaa vastaan – Rammstein maksoi puolet operaatiosta

Huuhkajien luottopelaaja Paulus Arajuuri siirtyy Kyproksen pääsarjaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat