Teemu Pukki räjäyttää tilastot tehokkuudellaan – Yle Urheilu selvitti, miten tulikuuman Valioliiga-kärjen maalit syntyvät

Norwichin ja Huuhkajien ykköskärjen tehokkuus on ollut Englannissa omaa luokkaansa. Tilastot osoittavat, miten Pukki onnistuu ohittamaan vastustajan maalivahdin kerta toisensa jälkeen.

Teemu Pukki
Norwichin Teemu Pukki ihmeissään.
Stephen Pond/Getty Images

Anfield Road, Liverpool. Jalkapallon Englannin Valioliigan kauden avausottelussa kohtaavat Liverpool ja Norwich City. Pelikellossa on 63 minuuttia, kun Teemu Pukki tekee tutun pystyjuoksun vastustajan puolustuslinjan selustaan, ottaa pallon haltuunsa ja laukoo toisella kosketuksella tarkasti pallon vasempaan alanurkkaan.

Maali on Pukille varsin tyypillinen ja kuvaa kotkalaisen vahvuuksia kentällä. Täsmällinen liike ja millintarkka viimeistely on toistunut uran varrella kymmeniä kertoja.

Anfieldillä osumalla ei ollut pelin lopputulokselle suurta merkitystä, sillä Liverpool höykytti Norwichia 4–1. Henkilökohtaisesti Pukki sai heti tärkeän onnistumisen, jotka ovat vain seuranneet toisiaan. Onnistumisten kierre on toki ollut käynnissä jo pidempään. Daniel Farken valmentaman Norwichin pelitapa tukee suomalaisen vahvuuksia täydellisesti.

Tyypillinen Pukin maali, Liverpool 4 – 1 Norwich.
Juha Rissanen / Yle

Teemu Pukin nimi on ollut Valioliigan alkukaudella koko jalkapallomaailman huulilla. Viisi maalia ensimmäisessä kolmessa Valioliiga-ottelussa hiljensivät kaikkien epäilijöiden suut. Pelaajayhdistyksen äänestyksessä kuukauden pelaajaksi valittu Pukki on osoittanut, ettei 29 maalin kausi Englannin Mestaruussarjassa ollut sattumaa.

Miksi Pukki takoo nyt 29-vuotiaana maaleja Norwichin paidassa kenties maailman kovimmassa liigassa? Minkälaisista maaleista on kyse? Päätimme ottaa siitä selvää tilastoyhtiö Statsbombin (siirryt toiseen palveluun)datan avulla.

Maalien anatomia

Mestaruussarjassa Pukki onnistui maalinteossa joka 132. minuutti. Valioliigassa tahti on ollut huima, sillä verkko on heilunut joka 72. minuutti. Pukki on pelannut Norwichissa yhteensä 50 kilpailullista ottelua ja tehnyt niissä 35 maalia. Kaikki pelit mukaan luettuna Norwichin kannattajat ovat päässeet juhlimaan Pukin maalia joka 120. minuutti.

Vahvimmillaan Pukki on ollut otteluiden loppuhetkillä. Yhteensä 12 maalia 35:stä on syntynyt otteluiden viimeisten varttien aikana.

pukki maalit per minuutti.png
Juha Rissanen / Yle

Pukki operoi maalipaikoissaan pääasiassa rangaistusalueen sisäpuolella. Vain yksi osuma syntyi viime kaudella Mestaruussarjassa kuudentoista alueen ulkopuolelta ja siis peräti 28 rangaistusalueen sisäpuolelta, kuten myös kaikki Valioliigassa tähän mennessä syntyneet viisi osumaa.

pukki championship.png
Lähde: Statsbomb.Juha Rissanen / Yle

Suomalainen tekee täsmällisesti ajoitetut liikkeensä usein pienellä säteellä rangaistusalueen tuntumassa. Kun Pukki saa pallon puolustuslinjan taakse liikkeeseen, on jälki usein murhaavaa vain yhden tai kahden kosketuksen jälkeen.

Pukin monipuolisia liikkeitä on vaikea ennakoida, ja siksi puolustajat ovat syöttöhetkellä usein jo myöhässä. Oiva esimerkki tästä on juuri Liverpoolia vastaan syntynyt osuma.

Norwichin lyhyisiin syöttöihin perustuvassa pelitavassa tarjoilu on toiminut varsinkin Emiliano Buendian jalasta.

Paikkansa Teemu Pukki käyttää hyväkseen erinomaisella tarkkuudella ja Valioliigassa hän on vain parantanut.

Pukki laukoi viime kaudella Mestaruussarjassa 144 kertaa, eli noin joka viides laukaus upposi verkon perukoille. Valioliigassa Pukki on neljän ottelun jälkeen tehnyt osumansa vain 14 laukauksella, joten useampi kuin joka kolmas on tuottanut maalin.

Mistä Pukin maalit ovat syntyneet kaudella 2019–2020, Valioliiga.
Lähde: Statsbomb.Juha Rissanen / Yle

Etenkin alanurkat suomalainen löytää äärimmäisen tehokkaalla tavalla: peräti 40 prosenttia Pukin maaleista Norwichissa on osunut oikeaan alanurkkaan, jos maali jaetaan kuuteen yhtä suureen osaan.

Jos Pukin maaleja tarkastellaan pidemmältä ajalta, sama kaava toistuu. Vuodesta 2011 lähtien Pukki on takonut alanurkkiin seurajoukkueidensa ja Huuhkajien paidassa kilpailullisissa otteluissa lähes 90 osumaa.

pukki maalit kartalla.png
Juha Rissanen / Yle

Tilastoja tehokkaampaa viimeistelyä

Norwichin hyökkäyspelaaminen tuotti laadukkaita paikkoja jo Mestaruussarjassa, ja lisäksi Pukki iski tehokkaammin kuin oikeastaan edes pitäisi. Valioliigan alkutaipaleella suomalaiskärki on vain parantanut viimeistelyään.

Tämänkin todistaa tilasto, nimittäin maaliodottama tai tuttavallisemmin xG-lukema. Maaliodottama kertoo, millä todennäköisyydellä maalipaikasta syntyy maali.

Tilastoyhtiö Statsbombin (siirryt toiseen palveluun) dataan perustuvan mallin tärkeimmät tekijät maaliodottamille ovat laukauksen lähtöpaikka, kulma maaliin nähden ja ruumiinosa, jolla maalintekoa on yritetty.

Lisäksi odottamaan vaikuttaa monia muitakin tekijöitä: esimerkiksi puolustajien ja maalivahdin sijoittuminen tilanteessa tai se, onko paikka tullut keskityksestä tai läpisyötöstä.

Maaliodottamia lasketaan yksittäisille pelaajille ja sitä kautta kokonaisille joukkueille. Lue lisää ja katso video maaliodottamasta tästä jutusta.

Pukin koko viime kauden sarjapelien maaliodottama oli 23,69. Suomalainen ylitti 29 maalillaan maaliodottaman selvästi. Pukin xG-lukema per 90 minuuttia oli viime kaudella mainio 0,52.

Valioliigassa Pukki on tehnyt peräti viisi maalia, vaikka maaliodottama on ollut neljässä ottelussa vain 1,98. Jokaista pelaamansa 90 minuuttia kohden Pukin maaliodottama on Valioliigassa ollut siis 0,47. Nykyisellä tahdillaan Pukki osuisi Valioliiga-kauden 38 ottelussa noin 18 kertaa.

Mestaruussarjan 2018–2019 top 4 -maalintekijöiden maaliodottamat.
Lähde: Statsbomb.Juha Rissanen / Yle

Oheisessa taulukossa on vertailtu Mestaruussarjan viime kauden parhaiden maalintekijöiden maaliodottamia. Statsbombin maaliodottamatilastossa rangaistuspotkuja ei ole laskettu mukaan.

Koko nelikko pelaa nyt Valioliigassa: Pukki ja Sheffield Unitedin Billy Sharp nousivat Valioliigaan seurojensa mukana. Tammy Abraham palasi Aston Villasta Chelseaan, Neal Maupay siirtyi Brentfordista puolestaan Brightoniin. Kaikki neljä ovat jo avanneet maalitilinsä tämän kauden Valioliigassa.

Tilastot tukevat puheita Pukin täsmällisestä liikkumisesta pallottomana ja samalla Norwichin tehokkaasta hyökkäyspelaamisesta. Pukki pääsi siis usein korkean maaliodottaman tekopaikkoihin ja käytti niitä hyödykseen todennäköisyyksiä tehokkaammin.

Töitä molempiin suuntiin

Pukkia on kehuttu paljon maalivainun lisäksi myös arvokkaasta puolustustyöskentelystä. Tilastot paljastavat, että muihin Mestaruussarjan maalipörssin voitosta taistelleisiin pelaajiin verrattuna Pukki todella oli viime kaudella aktiivisin puolustussuuntaan.

Tilastoyhtiö Statsbomb tarkastelee pelaajien puolustusaktiivisuutta muun muassa mallilla, jossa lasketaan niin sanottuja prässisuorituksia (pressure action). Prässisuoritus alkaa, kun palloton pelaaja antaa pallolliselle painetta enintään noin neljän ja puolen metrin päästä. Prässisuoritus loppuu, kun pallollinen pelaaja luopuu pelivälineestä.

Mitä lähempänä puolustavan joukkueen maalia ollaan, sitä suuremmaksi tilastoitavien prässisuoritusten etäisyys kasvaa. Etäisyyden kasvamisen Statsbomb perustelee sillä, että esimerkiksi maalivahdin virhe pallollisena johtaa todennäköisemmin maaliin kuin pallonmenetys keskikentällä.

Pukille kirjattiin Mestaruussarjassa viime kaudella yhteensä 894 prässisuoritusta eli 19,61 jokaista pelaamaansa 90 minuuttia kohden. Lukema on maalipörssin kärkinimistä korkein.

Mestaruussarjan 2018–2019 top 4 -maalintekijöiden prässisuoritukset.
Lähde: Statsbomb.Juha Rissanen / Yle

Valioliigan alkukauden neljässä ottelussa Pukki on tehnyt keskimäärin 21,4 prässisuoritusta.

Maalijyvä maajoukkueessa on vasta löytynyt

Suomalaisten katseet kääntyvät luonnollisesti Pukkiin, kun Huuhkajat kohtaa tällä viikolla tärkeissä EM-karsinnan kotiotteluissa Kreikan ja Italian. Myös maajoukkueessa Pukki on ollut viimeisen vuoden aikana huimassa vireessä. Kansojen liigassa ja EM-karsinnoissa kotkalaisen jalasta on syntynyt kuusi maalia kymmenessä ottelussa.

Pukki muistetaan maajoukkueessa erityisesti Gijonin ihmeen taanneesta tasoitusmaalista Espanjaa vastaan MM-karsinnoissa maaliskuussa 2013. Harva muistaa, että osuma oli tuolloin 22-vuotiaalle Pukille ensimmäinen maajoukkueen kilpailullisissa otteluissa.

Maalijyvä Huuhkaja-paidassa on löytynyt kunnolla vasta Markku Kanervan alaisuudessa ja Norwich-siirron jälkeen. Ennen Kansojen liigan alkua viime syksynä Pukki oli onnistunut karsintapeleissä maalinteossa vain neljästi.

Teemu Pukki on elämänsä vireessä Suomen maajoukkueen historian kenties tärkeimmän tuplamaaottelun kynnyksellä. Loppuunmyyty Ratinan stadion kuhisee tällä viikolla kahdesti ja janoaa uuden Valioliiga-tähden maaleja. Maalit avittaisivat Huuhkajat entistä lähemmäksi historiallista paikkaa ensi kesän EM-lopputurnauksessa.

Lue myös:

Teemu Pukkia hehkutetaan ympäri maailmaa, jopa ruotsalaislehti lähetti toimittajansa Pukin perässä Norwichiin: "Hattutempun jälkeen vaimo lähti ulos syömään ja minulle jäi lastenhoitovuoro"

Ilmiömäinen Teemu Pukki sai brittitoimittajan matkustamaan Suomeen – oivalsi, miksi Pukki loistaa Valioliigassa: "Monet asiat tuntuvat nyt selviltä"

Kommentti: Selkäsaunasta viis, Teemu Pukki hiljensi epäilijät heti – symboliikkaa huokunut kaksinkamppailu kuvastaa suomalaisen nousua jalkapallomaailman eliittiin

"Tämä tuoppi maksoi enemmän kuin Teemu Pukki, uskomatonta!" Satumaisen kauden pelannut suomalaistähti villitsee englantilaisfanit maaleillaan ja suomalaisilla piirteillään

Tulikuuma Teemu Pukki kertoo avoimesti takavuosien herkuttelusta ja laiskottelusta Yle Urheilun laajassa haastattelussa – saksalaisvalmentajan kova koulu sai hänet tajuamaan, mitä menestys oikeasti vaatii

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat