Hyppää sisältöön

Huippuaituri Nooralotta Neziri ihmettelee Colemanin laiminlyöntejä olinpaikkatiedoissa: "Jos se on joskus unohtunut, luulisi, että sen muistaa aika tarkkaan seuraavalla kerralla"

Nooralotta Neziri korostaa, että huippu-urheilijan pitää olla huolellinen dopingvalvonta-asioiden kanssa.

Christian Coleman oli ylivoimainen USA:n mestaruuskisoissa. Kuva: Getty Images

Dopintestejä laiminlyönyt pikajuoksija Christian Coleman saa juosta Dohan MM-kisoissa. Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usada perui häntä vastaan nostamansa dopingrikesyytteen sen jälkeen kun Wada antoi tulkintansa tapauksesta. Moninkertainen arvokisamitalisti Coleman oli laiminlyönyt 12 kuukauden aikana kolme kertaa olinpaikkatietojaan, mutta Wadan tulkinnan mukaan kaikki kolme tapausta ei sattunutkaan dopingrikkeeseen johtavalla ajanjaksolla.

Suomen kärkiurheilijoihin kuuluva pika-aituri Nooralotta Neziri ihmettelee Colemanin toimintaa, vaikka ei tunnekaan tapausta tarkemmin.

– Ajattelen niin, että jos Wada näin päättää, siellä on katsottu, että se on oikea ratkaisu. Itse kuitenkin ajattelen, että huippu-urheilijan arkeen kuuluu dopingvalvonnan kanssa työskentely. Sen kanssa pitäisi olla huolellinen.

Nooralotta Nezirin mielestä Usadan tulkinta kuulostaa erikoiselta. Kuva: Tomi Natri / AOP

Urheilija syyllistyy antidopingsääntöjen mukaan dopingrikkomukseen, jos hän laiminlyö olinpaikkailmoitusten tekemisen tai häntä ei tavoiteta testiin kolme kertaa 12 kuukauden aikana.

Usadan mukaan huippujuoksijan laiminlyöntitapaukset sattuivat 6. kesäkuuta 2018, 16. tammikuuta 2019 ja 26. huhtikuuta 2019. Urheilijat antavat olinpaikkatietonsa vuosineljänneksittäin. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste kertoi Yle Urheilulle, että Wadan tulkinnan mukaan Colemanin ensimmäinen laiminlyöntitapaus sattui 1. huhtikuuta 2018, jolloin hän oli ilmoittanut olinpaikkansa. Tämä tulkinta pelasti Colemanin.

– Näkisin sen kyllä niin, että riippumatta siitä, milloin ilmoitus on annettu, aika pitäisi laskea siitä milloin ensimmäinen rike on tullut. Kuulostaa erikoiselta, Neziri toteaa.

Rekisteröityyn testauspooliin kuuluville huippu-urheilijoille olinpaikkatietojen täyttäminen ja yllätyksenä tehtäviin dopingtesteihin osallistuminen on tavanomaista. Usadan tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Colemania testattiin vuosina 2018-2019 20 kertaa.

Neziri kertoo, että Suomessa olinpaikkatietojen ilmoittaminen on selkeää.

– Joka päivälle pitää ilmoittaa yöpymispaikka ja tunnin ajanjakso, jolloin on varmasti tavoitettavissa. Se on selkeä systeemi, mutta täytyyhän se aina muistaa. Ymmärrän, että se voi joskus unohtua, mutta jos se on joskus unohtunut, luulisi, että sen muistaa aika tarkkaan seuraavalla kerralla, Neziri sanoo.

Lue myös:

Asiantuntija selittää, miksi dopingtestejä laiminlyönyt Coleman saa juosta MM-kisoissa – Wadan sääntötulkinta koitui sprintterin pelastukseksi

Coleman vapautui dopingepäilyistä – saa juosta MM-Dohassa

Colemanin dopingsyytökset vetävät IAAF-pomo Sebastian Coen totiseksi: "Erittäin vakavasti otettava osa antidopingtyötä"