MLS-liigassa maalinteossa rymistellyt Lassi Lappalainen tietää, miten Kreikka kaatuu – siirtää viimeistelypaineet tutuille harteille

Lassi Lappalainen seurasi Zlatan Ibrahimovicin jalan jälkiä MLS-liigassa, kun hänet valittiin viikon pelaajaksi heti ensimmäisen ottelunsa jälkeen. Nyt Lappalainen antaa näyttöjä Bolognaa varten Suomi-paidassa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Lassi Lappalainen
Lassi Lappalainen on pelannut ennen Kreikka-peliä viisi A-maaottelua.AOP / imago sportfotodienst

Lassi Lappalaisen viimeiset kuukaudet ovat olleet melkoista menoa ja meininkiä. Runsas viikko sitten 21 vuotta täyttänyt laitahyökkääjä allekirjoitti heinäkuussa sopimuksen Serie A.ssa pelaavan Bolognan kanssa, mutta kävi Italiassa vain allekirjoittamassa sopimuksen.

Lappalainen matkasi kuitenkin saman tien Atlantin toiselle puolelle ja aloitti pelit lainapelaajana MLS-liigan Montreal Impactissa.

Uudessa seurassaan Lappalainen teki heti lähtemättömän vaikutuksen: hän täräytti heti ensimmäisessä ottelussaan kaksi maalia Philadelphia Unionin maaliin. Tällä suorituksella hän sai myös viikon pelaajan -tittelin haltuunsa.

Eikä Lappalaisen maalivainu ole tämänkään jälkeen ole hyytynyt, sillä hän onnistui myös FC Dallasia vastaan kahdesti neljä kierrosta myöhemmin. Neljä maalia seitsemässä pelissä. Ei ihmekään, että Lappalainen myhäilee tyytyväisenä muistellessaan MLS-taipaleensa alkua Huuhkajien mediatapaamisessa. “On ollut hyvä kuukausi” -toteamus on suorastaan aliarviointia.

– Sain mahtavan lähdön sinne. Se auttoi pääsemään jengiin sisään. Sain fanit ja koko Montrealin futisfanit puolelleni, Lappalainen kertoi Yle Urheilulle.

– En odottanut tuollaista alkua, enkä ajatellut paljoa ensimmäisessä pelissä. En edes tiennyt pääsenkö avaukseenkaan. Mutta hehän halusivat minut sinne pelaamaan, joten näytin, että pärjään siellä.

Lappalainen myöntää, että häntä hieman jännitti, miten hän pärjäisi Kanadassa ja miten joukkue ottaisi hänet vastaan, mutta nämä huolet ovat olleet turhia. Vaikka englannin puhuminen on ollut välillä vähän nihkeääkin, on tilannetta helpottanut Lappalaisen joukkuekaveri Jukka Raitala, jonka kanssa asioita on voinut pohtia suomeksi.

Lassi Lappalainen
Lassi Lappalainen on edustanut Suomea jo alle 16-vuotiaiden joukkueesta asti.AOP / imago sportfotodienst

Kovempi tempo kuin Veikkausliigassa

Lappalaisen itseluottamus on kasvanut maalien myötä ja ottelu ottelulta. Hän laskee pelanneensa vain yhden vähän huonomman ottelun, mutta on omasta mielestään pystynyt luomaan hyvin paikkoja joka pelissä.

Lappalainen on tottunut reilun kuukauden aikana myös MLS-liigan tempoon, joka on hänen mielestään kovempi kuin Veikkausliigassa. HJK:ssa ja RoPS:ssa yhteensä 70 liigaottelua pelannut Lappalainen huomasi sen heti ensimmäisissä peleissään, kun spurtteja joutui tekemään enemmän kuin kotimaan peleissä.

– En sano, että Veikkausliigassa olisi helppo pelata 90 minuuttia, mutta siellä alkaa hapottaa jo siinä 60-70 minuutilla, hän kertoi, mutta vakuutti, että mitä kauemmin MLS:ssä on pelannut, sitä helpommaksi se täysi 90 minuuttia on tullut.

Toisaalta MLS:ssä panostetaan Lappalaisen mukaan huomattavasti enemmän hyökkäämiseen kuin puolustamiseen. Kollektiivista puolustamista ei ole, sillä yleisölle halutaan tarjota maaleja.

– Siellä on usein toisella puoliajalla aika paljon tilaa hyökkäyksessä, ja se sopii minulle, hän virnisti.

Lappalaiselle Montrealissa ja MLS-liigassa pelaaminen sopii hyvin, mutta hänen tavoitteensa on kuitenkin ensisijaisesti Serie A:ssa ja Bolognassa. Hän tiesi jo silloin, kun Bologna osoitti kiinnostuksensa, ettei hän ole vielä valmis Italian pääsarjaan.

– Serie A olisi ollut vähän liian kova askel, että olisin siirtynyt sinne Veikkausliigasta suoraan.

Lappalainen mietti agenttinsa kanssa, että myös Serie B olisi ollut hyvä vaihtoehto, mutta Montreal oli vieläkin parempi. Hän uskoo kehittyvänsä nyt tarpeeksi ja olevansa valmis Serie A -debyyttinsä viimeistään kahden vuoden päästä.

– Tein viiden vuoden diilin, joten tässä on onneksi aikaa. Hekin luottivat siihen, että viidessä vuodessa minusta tulee varmaan kokonaisvaltaisempi pelaaja.

Lassi Lappalainen (oik.) ja Bosnia ja Herzegovinan Ermin Bicakcic (vas.)
Lassi Lappalainen (oik.) ja Ermin Bicakcic (vas.) Suomen ja Bosnia ja Herzegovinan välisessä EM-karsintaottelussa, jonka Suomi voitti 2–0.AOP / European Pressphoto Agency EPA

Kunnia päästä Huuhkajiin

Bolognan seurajohto seuraa Lappalaisen tekemisiä MLS:ssä, mutta myös maajoukkueessa. Päävalmentaja Markku Kanerva valitsi tammikuussa aikuisten maajoukkuedebyyttinsä tehneen Lappalaisen myös Kreikka- ja Italia-otteluihin.

Lappalainen on edustanut Suomea kaikissa poikamaajoukkueissa ja on nyt ylpeä päästessään Huuhkajiin.

– Mielestäni on aina tosi "makeeta" pelata maajoukkueessa. Kovin moni ei junnumaajoukkueista pääse tänne, joten on suuri kunnia olla se, joka on päässyt A-maajoukkueeseen pelaamaan. Ehkä uran suurin juttu on aina olla maajoukkueessa. Nyt kun on vielä huikea vuosi menossa, Lappalainen sanoi viitaten loistavasti alkaneisiin EM-karsintoihin.

Suomi on pelannut J-lohkossa neljä ottelua, joista se on voittanut kolme ja hävinnyt ainoastaan lohkoa johtavalle Italialle. Huuhkajat ovat pitäneet niin Armenian, Bosnia-Hertsegovinan kuin Liechtensteininkin nollilla.

Nyt torstaina on edessä peli Kreikkaa vastaan, joka on voittanut neljästä pelistä ainoastaan yhden. Lappalaisella on mielessään jo selvä taktiikka, millä Kreikka kaatuu:

– Pidetään nollat, niin kuin ollaan pidetty tosi pitkään ja “Teme” (Teemu Pukki) käy painamassa muutaman, niin eiköhän se ole siinä, Lappalainen sanoi hymyillen.

Lassi Lappalaista haastatteli Christian Vuojärvi.

Suomen ja Kreikan välistä EM-karsintaottelua voi kuunnella Yle Puheelta 5. syyskuuta kello 21.30 alkaen.

Lue myös:

Roman Eremenko olisi kelvannut Markku Kanervalle – tällä miehityksellä Huuhkajat kohtaa yhden päävastustajistaan ensi viikolla

Huuhkaja-pelaajat säteilevät maailmalla: Lappalaisella taas kahden maalin ilta Pohjois-Amerikassa

Lassi Lappalainen Zlatanin jalanjäljillä: valittiin heti MLS:n viikon pelaajaksi

Lassi Lappalaisella väkevä aloitus MLS-sarjassa – mätti heti kaksi maalia konferenssikärkeä vastaan!

Lassi Lappalainen käy Italiassa vain allekirjoittamassa sopimuksen – siirtyy heti lainalle Montrealiin: "Olen todella tyytyväinen"

HJK vahvisti huippusiirron – Lassi Lappalainen siirtyy Serie A:han: "Menee taloudellisesti seurahistorian top seitsemään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat