Suora

 • Freestylen MC: Thaiwoo, kumpareet
 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Suomi - Ruotsi
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 2. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Sprintit, Davos
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Miesten joukkuemäki, Klingenthal

KalPan jääkiekkonaiset keräsivät talkoilla omenia, jotta pelaaminen ei maksaisi niin paljon – kokopäiväinen valmentaja on kuitenkin iso parannus

KalPan naisten joukkuetta valmentaa Marjo Voutilainen, joka on tehnyt valmennustyötä edelliset kolme kautta oman työn ohessa.

KalPa (Jääkiekon Naisten Liiga)
KalPan naisten jääkiekkojoukkueen päävalmentaja Marjo Voutilainen
Marjo Voutilainen valmentaa tällä kaudella tuttua joukkuetta. Sami Takkinen / Yle

Kuopiolaisen KalPan naisten jääkiekkoliigakausi alkaa joukkueen kannalta ainutlaatuisessa tilanteessa. Ensimmäistä kertaa joukkueella on pelkästään valmennukseen keskittyvä päävalmentaja.

Hän on joukkuetta jo kolme edellistä kautta työnsä ohella valmentanut Marjo Voutilainen, KalPassa pelaajauransa aloittanut konkari.

– Onhan se todella iso juttu. Olen elänyt ja hengittänyt jääkiekkoa jo pikkutytöstä asti ja tämä on ollut aina elämäntapa, Voutilainen kertoo.

Voutilainen suorittaa parhaillaan liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoa Itä-Suomen liikuntaopistossa Joensuussa.

Hän aikoo käyttää päätoimisen pestin myötä tulleen lisäajan panostamalla joukkueen pelaajien kehittymiseen.

Naiset maksavat pelaamisesta edelleen

Naisten jääkiekko oli kaikkien huulilla huhtikuun puolessa välissä, kun MM-kotikisoissa jännitettiin Suomi–USA-loppuottelua ja eduskuntavaalien lopputulosta.

Voutilainen uskoo, että menneet kotikisat vaikuttavat naiskiekon arvostukseen myös pitkällä aikavälillä, mutta edessä on vielä paljon työtä.

– Ensimmäisenä pitäisi saada aikaan sellaiset olosuhteet, ettei pelaajien tarvitsisi maksaa pelaamisestaan vaan heille maksettaisiin.

Maksamalla palkkaa pelaajille saataisiin pidettyä kiinni parhaista pelaajista. Esimerkiksi maajoukkueessa pelaava KalPan hyökkääjä Elisa Holopaisesta ollaan kiinnostuneita ulkomailla.

– Palkka nostaisi myös koko liigan tasoa. Taso vaikuttaa puolestaan suoraan naisten liigan markkinointiin ja näkyvyyteen.

Kuluja katetaan talkoilla

KalPan naisten joukkueen 80 000 euron budjettiin tarvitaan jokainen euro. Valmentajan palkka ei kuulu summaan. Sitä varten joukkue saa myös palkkatukea Jääkiekkoliiton kautta.

Budjetin kuluja katetaan yhteistyökumppanien varoilla, yhdessä tehtävillä talkoilla ja tällä kaudella ensimmäistä kertaa kotipelien lipputuloilla. Lopun maksavat lähes kokonaan pelaajat itse. Siitä paljonko kukin maksaa pelaamisestaan ei yleensä puhuta.

– Asia on tavallaan tabu, Voutilainen kertoo.

Talkoot tarkoittavat muun muassa sitä, että vielä pari viikkoa ennen kauden alkua naiset keräsivät omenoita lähitilalla. Mitä pitäisi tehdä, ettei tarvitse kerätä omenoita?

Voutilainen sanoo, että kysymys on iso. Kuopiossa naisten liigajoukkue on Juniori-KalPan alaisuudessa, jossa jokainen joukkue vastaa omasta varainhankinnastaan.

Voisivatko KalPan miehet tukea naisia?

Viime aikoina naiskiekkoilijoiden keskuudessa on on puhuttu paljon Helsingin IFK:n tilanteesta.

HIFK:n pelaajien ei ole tarvinnut maksaa kaudesta senttiäkään, koska HIFK-Hockey ojensi kätensä naisten joukkueen suuntaan. Yhtiö on järjestänyt muun muassa yhteisiä tapahtumia miesten ja naisten joukkueille.

Voutilainen kertoo, että keskustelua on viritelty vähän myös KalPassa.

– Katsotaan, milloin aika on sille kypsä ja keksitään lääke myös siihen, että naisten joukkue ei olisi pelkkä menoerä.

KalPan naisten päävalmentaja Marjo Voutilainen pelaajien keskellä.
Kaikesta huolimatta Marjo Voutilainen uskoo, että keväällä pelatut MM-kotikisat vaikuttavat naisten jääkiekon arvostukseen positiivisesti tulevaisuudessa.Sami Takkinen / Yle

Voutilainen uskoo, että menestyvä naisten liigajoukkue hyödyttäisi myös KalPan miesten joukkuetta. Jos miehet tukisivat näkyvästi naisten joukkuetta, se nostaisi miesten joukkueen imagoa tänä aikana jolloin naisurheilu on nousussa.

Vuosittaisen budjetin ero naisten ja miesten joukkueiden välillä on valtava. KalPan miesten joukkueen pelaajabudjetti on tälle kaudelle 2,2 miljoonaa euroa. Eikö miesten rahoista liikenisi euroja myös naisille?

– No niinhän sitä ajattelisi, mutta pitkälti se on naisten urheilussa siitä kiinni, mikä on joukkueen näkyvyys erityisesti televisiossa ja se määrittää joukkueen markkina-arvon.

Naisten liigan markkinointi näkyisi myös maajoukkueessa

Voutilainen on myös sitä mieltä, että kotimainen sarja kaipaa kehitystä. Jääkiekkoliiton pitäisi markkinoida enemmän naisten liigaa muun muassa siksi, että siellä pelaa urheilijoita, jotka taistelevat pääsystä olympialaisiin. Satsauksen kuuluisi olla sen mukainen.

– Annettaisiin pelaajille se mahdollisuus, että he pystyisivät elämään kuten olympiaurheilijat.

Voutilaisen mukaan on hienoa, kun niin moni naisurheilija saa jo tukea olympiakomitealta. Joka joukkueesta löytyy kuitenkin myös peruspohja, joka tarvitsee taloudellista tukea. Samalla nostettaisiin maajoukkueen tasoa.

– Uskon, että sillä pystyttäisiin ottamaan Kanada ja USA kiinni. Kisat eivät olisi enää sitä, että yksi peli voitetaan silloin tällöin vaan voittamisesta tulisi arkirutiinia.

Arvokisoissa naisten jääkiekon arvostuksen puute korostuu.

– Aina, kun naiset edustavat Suomea odotukset ovat korkealla. Välillä tuntuu sille, että satsaukset ja odotukset eivät kohtaa toisiaan.

Kauden aloitusturnaus pelataan Kuopiossa

Naisten liigakausi alkaa perinteisesti turnauksella, joka pelataan tänä vuonna Kuopiossa.

Tällä kaudella tavoitteena on entistä aktiivisempi, mutta myös hyvää puolustuspeliä pelaava joukkue.

Aikomus on palauttaa seura mitalikantaan. Edellinen mitali on pronssi keväältä 2017

– Joukkueessa on hyviä pelaajia, siitä se ei jää kiinni, Voutilainen sanoo.

Kaikkiaan joukkueessa on hyvä meininki ja iloinen ilmapiiri, päävalmentaja summaa.

Lue lisää:

Naisten Liigaa tähdittävät tulevalla kaudella useat Naisleijonien MM-hopeamitalistit ja maajoukkueen tulevat vastuunkantajat – seuraa heitä

Naisleijonien MM-sensaatio kilisi ainakin liigatulokas HIFK:n kassaan – Helsingissä halutaan nousta Suomi-kiekon huipulle

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen toivoo miesjääkiekkoilijoiden heräävän tasa-arvoiseen bonusten jakoon: "Olen yllättynyt, ellei näin tapahdu ja ellei näin tapahdu, olen myös pettynyt"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat