Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Leijonien kaaosmainen syksy johti Raimo Summasen ja Erkka Westerlundin välirikkoon vuonna 2004 – Kalervo Kummolalta poikkeuksellinen puhelu juuri ennen ottelua

Tapahtuneesta on jo 15 vuotta, mutta entisen työparin välit eivät ole palautuneet ennalleen.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Raimo Summanen ja Erkka Westerlund helmikuu 2004
Erkka Westerlundin (oik.) ja Raimo Summasen välit rakoilivat jo helmikuun 2004 EHT-turnauksessa.Tor Wennström / Lehtikuva

Yksi suomalaisen jääkiekkohistorian ikimuistoisimmista, ja samalla erikoisimmista, turnauksista on vuoden 2004 World Cup. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ylsi World Cupissa sensaatiomaisesti hopealle, vaikka turnauksen aikana Leijonissa oli ennennäkemätön kriisi.

Puolustaja Janne Niinimaa jätti joukkueen kesken turnauksen. Julkisuudessa ei vieläkään ole tarkalleen kerrottu, miksi Niinimaa lähti World Cupista kotiin. Sen verran kuitenkin tiedetään, että päätöksen taustalla oli päävalmentaja Raimo Summasen henkilökohtaisuuksiin mennyt palaute alkusarjan Ruotsi-ottelussa.

Suomen maajoukkueen apuvalmentajana tuolloin työskennellyt Erkka Westerlund palaa syksyn 2004 tapahtumiin uudessa kirjassaan Erkka – Elämän peliä (Fitra).

Westerlund kirjoittaa World Cupista luvussa, joka on nimetty osuvasti Kaaos-otsikon alle. Leijonissa oli jonkinlainen kaaos koko syksyn 2004 ajan.

Suomi oli voittanut World Cupin alkulohkossa Tshekin ja Saksan. Päätöspelissä vastaan tuli Ruotsi, joka tasoitti ottelun vain 11 sekuntia ennen loppua. Summanen oli ottanut yhdeksi päävalmentajakautensa teemaksi tällaisten loppuhetkien sulamisten välttämisen. Päävalmentaja ei ollut tyytyväinen, vaikka tulos riitti Leijonille lohkovoittoon.

Ottelun jälkeen Summanen otti silmätikukseen Niinimaan, jonka suoritukseen tiukassa paikassa hän ei ollut tyytyväinen. Seuraavana päivänä Janne Niinimaa jätti Leijonat.

Se oli jotain poikkeuksellista. En tunne aiemmin tapauksia, joissa pelaaja olisi jättänyt Leijona-joukkueen omasta halustaan kesken arvoturnauksen ilman selkeää syytä.

Erkka Westerlund kirjassaan Erkka – Elämän peliä

Kummola oli valmis kovaan ratkaisuun

Westerlund korostaa kirjassaan, ettei itsekään tiedä kaikkia tapauksen yksityiskohtia. Joukkueen kriisipalaverissa pelaajat asettuivat Niinimaan tueksi, mutta seuraavana päivänä fokus oli puolivälieräottelussa Saksaa vastaan.

Pinnan alla kupli. Niinimaan lähtöpäätös oli poikkeuksellinen, mikä nakersi Summasen asemaa päävalmentajana.

Janne Niinimaa
Ruotsi-ottelu alkusarjassa jäi Janne Niinimaan viimeiseksi syksyn 2004 World Cupissa.Getty Images

Westerlund kertoo kirjassaan Jääkiekkoliiton silloisen puheenjohtajan Kalervo “Kale” Kummolan puhelusta pari tuntia ennen Saksa-puolivälierää.

Hän pyysi minua olemaan valmiina pelin aikana, jos Rami ei pysty kontrolloimaan käytöstään joukkueen edessä. Kale oli valmis reagoimaan kesken pelin, jos siihen oli tarvetta.

Erkka Westerlund kirjassaan Erkka – Elämän peliä

Summanen sai kuitenkin jatkaa tehtävässään turnauksen loppuun asti. Joukkue pystyi myrskyn jälkeen keskittymään olennaiseen, ja Suomi eteni loppuotteluun asti. Finaalissa Kanada oli vahvempi maalein 3–2.

Pahin myräkkä oli vasta edessä.

Välit menivät, kun Westerlund nousi päävalmentajaksi

Kaiken tapahtuneen jälkeen Summanen pohti asemaansa maajoukkueen päävalmentajana. Hän ei ollut täysin vakuuttunut Jääkiekkoliiton tuesta. Jääkiekkoliitossa taas pohdittiin Summasen räjähdysherkkää persoonaa.

Jääkiekkoliitto teki päätöksen juuri ennen syksyn 2004 Helsingin EHT-turnausta. Summasen kanssa ei haluttu jatkaa. Westerlundille tarjottiin Leijonien päävalmentajan paikkaa.

Rami tulistui, kielsi ehdottomasti ja vetosi sopimukseen, jonka olimme tehneet Ramin päävalmentajakauden alussa.

Erkka Westerlund kirjassaan Erkka – Elämän peliä.

Valmentajat olivat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan koko valmennusryhmä eroaisi, jos päävalmentaja erotetaan. Sopimuksessa oli kuitenkin pykälä, että päävalmentajan potkujen syynä pitäisi olla urheilullinen menestymättömyys.

Raimo Summanen 2004 World Cup
World Cup jäi Raimo Summasen viimeiseksi turnaukseksi maajoukkueen päävalmentajana.Getty Images

Westerlund otti maajoukkueen päävalmentajan työn vastaan. Päätöksestä seurasi välirikko Summasen kanssa.

Se oli raskas paikka Westerlundille, joka oli tehnyt läheistä valmennusyhteistyötä Summasen kanssa kahdeksan vuoden ajan. Heistä oli tullut myös läheisiä ystäviä.

– Tein koko syksyn töitä sen eteen, että Rami olisi jatkanut ja me olisimme saaneet tehdä maajoukkueen kanssa pidempään töitä yhdessä. Me emme ehtineet tehdä maajoukkueessa töitä kuin vuoden. Silloin oli todella vahva draivi päällä, Westerlund sanoi Yle Urheilun haastattelussa keskiviikkona.

Westerlundin välit Summaseen olivat tulehtuneet jo maajoukkuetaipaleen alkuvaiheessa. Helmikuun 2004 Ruotsin EHT-turnauksessa Summanen raivostui Westerlundille, kun puolustajien miesvartiointi petti. Summasen mielestä Westerlund ei osannut peluuttaa puolustajia ja hän hyllytti pitkäaikaisen työparinsa katsomovalmentajaksi.

Rami oli nyt päävalmentaja ja osoitti, että hän ei luota minuun ja teki tarvittavan toimenpiteen. Se oli itselleni voimakas sisäinen signaali. Ihmisen luottamuksen voi menettää vain kerran.

Erkka Westerlund kirjassaan Erkka – Elämän peliä

Westerlund ja Summanen ovat nykyään puheväleissä

Välirikko vaivasi Westerlundia vielä seuraavana vuonna, kun hän valmistautui maajoukkueen päävalmentajana Torinon olympiaprojektiin. Westerlund lensi Saksaan tavatakseen henkiseen valmennukseen erikoistuneen Thomas Hertleinin, jonka yhden päivän terapia sai Westerlundin unohtamaan menneet ja suuntaamaan katseet eteenpäin.

Jyväskylän potkujen jälkeen olin taistellut itseni kanssa seitsemän vuotta päästäkseni jaloilleni. Nyt hyvän ammattiauttajan kanssa olin saanut asiani järjestykseen seitsemässä tunnissa.

Erkka Westerlund kirjassaan Erkka – Elämän peliä
Erkka Westerlund Raimo Summanen KHL
Erkka Westerlundin ja Raimo Summasen tiet ovat kohdanneet valmentajina muun muassa KHL:ssä.AOP

Westerlund saavutti World Cupia seuraavalla kaudella maajoukkueen päävalmentajana olympiahopeaa ja MM-pronssia. Hänellä on Leijonien päävalmentajana yhteensä viisi arvokisamitalia.

Välit Summaseen eivät ole vielä 15 vuoden jälkeenkään palautuneet ennalleen.

– Olemme me olleet yhteydessä ja keskustelleet, Westerlund sanoi keskiviikkona.

Oletteko purkaneet yhdessä syksyn 2004 tapahtumia?

– Emme ole sitä käyneet niin tarkkaan läpi. Siitä piti aika nopeasti päästä silloin eteenpäin.

Lue myös:

Erkka Westerlund liittyy TPS:n taustavoimaksi – "Maailmanluokan osaamista"

Erkka Westerlundilta todella kovaa puhetta MM-kultaa voittaneesta Leijonista – vertaa kaikkien aikojen kiekkoihmeeseen: "Kyllä tämä on ihan vastaava"

JYPin ja muiden liigaseurojen on turha haikailla Erkka Westerlundin perään: "Olen SM-liigan nähnyt"

Kommentti: Suomi-kiekon pääideologi ilman töitä – onko Erkka Westerlund sanonut sittenkään vielä viimeistä sanaansa huippuvalmentajana?

Maajoukkuesentteri Daniela Westerlund muutti kotoa jo 15-vuotiaana salibandyn perässä – isä Erkka Westerlundin tuki oli korvaamatonta, kun ura pysähtyi hetkeksi seinään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat