Suora

 • Miesten 15 km, takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Urheilustudio 19.1.
 • Seiser Alm, Italia
 • Miesten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Urheiluruutu
 • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
 • Urheiluruutu

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen toivoo miesjääkiekkoilijoiden heräävän tasa-arvoiseen bonusten jakoon: "Olen yllättynyt, ellei näin tapahdu ja ellei näin tapahdu, olen myös pettynyt"

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoo, että liitto on yrittänyt vaikuttaa kansainvälisten turnausten palkintorahoihin.

jääkiekko
Naisleijonat rivissä, kuuntelevat USA.n kansallislaulua.
Naisleijonat voitti 2019 MM-hopeaa ja jokainen pelaaja sai siitä 7 000 euron bonuksen. Miehet saivat MM-kullasta 27 000 euroa. Tomi Hänninen

Suomen Palloliitto päätti historiallisesti, että naisten ja miesten A-maajoukkueiden pelaajasopimusten sisältö on sama. Se tarkoittaa, että pelaajien saamat korvaukset otteluiden voitoista tai tasapeleistä ovat euromääräisesti samat. Taustalla oli vuosia kestänyt keskustelu maajoukkuepalkkioiden epätasa-arvosta ja naispelaajien taloudellisesta tilanteesta.

Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen osasi odottaa, että jokin iso urheiluliitto ottaa asiassa Suomessa edelläkävijän roolin.

– Oli upea asia, että Palloliitto näytti, mihin suuntaan yhteiskunta kehittyy ja miten urheiluorganisaatioiden tulee suhtautua näihin palkkioihin. He ottivat ennakoivasti kantaa ja osoittivat muulle yhteiskunnalle, miten he ajattelevat naisurheilijan asemasta, Mustonen kertoo puhelimitse.

Asia koskettaa myös jääkiekkoa, jossa naiset saavat miehiä vähemmän palkintorahaa. Esimerkiksi vuoden 2019 MM-hopeamitalista Naisleijonat saivat Jääkiekkoliitolta kukin 7000 euron bonuksen ja miehet MM-kullasta 27 000 euroa. Naiset saivat poikkeuksellisesti kultabonuksen 5000 euron hopeabonuksen sijaan. Bonukset ovat erityisesti naispelaajille taloudellisesti merkittäviä, koska heistä harva saa elantonsa urheilusta.

– Totta kai me voimme teoriassa päättää rahan jaosta. Mutta me pyrimme vaikuttamaan kansainvälisesti siihen, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF alkaisi maksaa palkintorahoja myös naisten MM-kisoista. Niin kauan, kun näin ei ole, niin me olemme todenneet, että miesten MM-kisojen palkintoraha jakautuu miehille, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoo puhelimitse.

Pasi Mustonen
Päävalmentaja Pasi Mustonen toivoo, että samanlainen menestys arvokisoissa palkitaan samalla summalla sukupuolesta riippumatta.Tomi Hänninen

Samanarvoinen suoritus ansaitsisi saman palkkion

Kuten kansainvälisessä jääkiekossa, myös jalkapallossa miesten arvokisoissa jaetaan selvästi isompia palkintorahoja kuin naisten vastaavissa. Niiden käyttöä eivät rajoita mitkään säännöt, vaan liitto saisi jakaa esimerkiksi miesten jääkiekon MM-kullasta 2019 saadut bonukset haluamallaan tavalla. Esimerkiksi Huuhkajat leikkasivat palkkioitaan viime vuonna naisten hyväksi.

– Olen sitä mieltä, että samanarvoisesta arvokisasuorituksesta pitäisi maksaa sama palkka. Mutta minä en ole se päättäjä, vaan Suomen jääkiekkoliiton hallitus. Olen aika varma, että siellä mietitään näitä asioita ja niihin otetaan kantaa. Uskon, ja tietysti toivon omasta puolestani, että menemme pikkuhiljaa samaan suuntaan, Mustonen toteaa.

Nurmisen mukaan Jääkiekkoliitto on pyrkinyt vaikuttamaan kansainvälisten turnauspalkkioiden tasa-arvoisempaan jakautumiseen. Se on toimitusjohtajan mukaan lähestynyt IIHF:ää muun muassa sähköpostitse ja komiteoissa suomalaisjäsenten kautta.

– Selkeästi maaliin ei olla päästy siinä asiassa, mutta siinä on tietysti parempi kysyä kansainvälisen jääkiekkoliiton mielipidettä, että miksi näin on, Nurminen kertoo.

Suomen joukkue juhlii historiallista välierävoittoaan.
Naisleijonat saavat yhtä isoa päivärahaa ja kulukorvauksia maajoukkue-edustuksistaan kuin miehet. Bonuksissa on kuitenkin vielä iso ero.Tomi Hänninen

Aika alkaa olla kypsä bonusten jakamiselle

Nurmisen mukaan naisten ja miesten jääkiekkomaajoukkueiden pelaajat saavat Suomessa yhtä isot korvaukset turnauksista, kun puhutaan esimerkiksi päivärahoista ja matkakuluista. Hänen mukaansa liitto korvaa naisille enemmän kuin miehille, sillä naispelaajista moni on urheilu-uransa ohella muussa työssä ja saa liitolta turnausten ajalta korvauksen ansiomenetyksistä.

Miehet ovat puolestaan ammattikiekkoilijoita, joiden seuroista saama palkka on naisia merkittävästi suurempi eikä palkanmenetyksiä tule.

Päävalmentaja Mustosen mukaan niin Jääkiekkoliitossa kuin pelaajien keskuudessa tehdään naiskiekkoilussa hyviä asioita. Hän uskoo, että pian ollaan tilanteessa, jossa miesjääkiekkoilijat haluavat jakaa bonuksensa yhtä hyvin arvokisoissa menestyneiden naisten kesken kuten jalkapallossa.

Hän arvelee, että miesten jääkiekkomaajoukkueesta nousee palkkioiden tasa-arvoisen jakamisen puolesta puhuja samaan tapaan kuin jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv on muiden pelaajien tukemana asiaa ajanut.

– Olen yllättynyt, ellei näin tapahdu ja ellei näin tapahdu, olen myös pettynyt. Taloudellisesti heillä on siihen varaa ja olen aika varma, että lätkästä löytyy joku miesten maajoukkueen pelaaja, joka lähtee vetämään tätä samaa ajatusta tulevaisuudessa, Mustonen päättää.

Lue myös:

Naumanen pitää Palloliittoa edelläkävijänä, Huuhkaja-kapteeni Sparv iloitsi naisten tasa-arvoisesta pelaajasopimuksesta: "He ansaitsevat kaiken, mitä saavat"

Historiallinen päätös näkyy Helmareiden kukkarossa – kattojärjestöjen takia miesten ja naisten korvaukset yhä erilaiset lopputurnauksissa

Jääkiekkoliitto päätti maksaa Naisleijonille kultabonukset – palkintosummat silti kaukana miesten vastaavista

Naiset saavat MM-hopeasta pienemmän bonuksen kuin miehet – Jääkiekkoliitto perustelee eroa kisoista saatavilla euroilla: "Toivomme palkintorahoja naisten MM-kisoihin"

Huuhkajien kapteeni avaa joukkueensa tasa-arvotekoa, joka oli rahallisesti yksi huonoimmista sopimuksista vuosikymmeneen – ”Olen todella tyytyväinen ja ylpeä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat