Isä joutui maksamaan vuokran, kun 26-vuotiaan huippu-urheilijan tuki katosi: "Olin se loukkaantunut urheilija, jonka ei enää uskottu palaavan"

Viime vuonna Camilla Richardsson makasi masentuneena sohvalla ja kidutti itseään katsomalla kavereidensa suorituksia EM-kisoissa. Nyt hän on tehnyt Timanttiliiga-debyyttinsä ja valmistautuu MM-kilpailuihin ennätyskunnossa.

Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä

Camilla Richardssonin tv:n kaukosäätimessä on nappi, joka on niin kulunut, että näppäimen tekstistä ”Netflix” on vaikeaa saada selvää.

Vaasalaisjuoksija nojaa mukavasti taaksepäin sohvassaan ja pistää suoratoistopalvelun pyörimään.

– Vuosi sitten tiesin tasan tarkkaan, mitä täältä löytyy. Enpä tiedä enää, Suomen kautta aikojen toiseksi nopein estenainen sanoo selaten samalla sarjakirjastoa.

Joskus marginaalit ovat todellakin pieniä.

Jos Richardsson ei olisi ottanut harha-askelta Jyväskylän viime vuoden Kalevan kisojen vesiesteellä, hän olisi tuijottanut Berliinin kisarataa tv-ruutunsa sijaan.

Sen sijaan syksy täyttyi merkityksettömiltä tuntuvilla korvausharjoituksilla, ja yksitoikkoisesta lannistuneen urheilijan arjesta. Vesijuoksua ja tv:n katselua. Vesijuoksua ja tv:n katselua.

Mutta kärsimysten syksy on jo takanapäin.

Nyt Richardsson on huippukunnossa. On ollut jo pari kuukautta, ja hän on laittanut ennätyksiään uusiksi useaan otteeseen. Eikä hän edes tiedä, että Stranger thingsin kolmas tuotantokausi on julkaistu.

Vilkaisu Richardssonin yksisarviskoristeltuun seinäkalenteriin todistaa, miten pitkälle hän on päässyt sen jälkeen, kun hän heitti kyynärsauvansa nurkkaan. Kalenterista löytyy muun muassa Timanttiliigaa, Superliigaa, Eurooppa–Yhdysvallat-maaottelua – ja tietysti MM-kisat.

Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista. Richardsson oli varma, että kaudesta tulisi kivinen.

Katso Sportlivin minidokkari Camilla Richardssonin matkasta sohvan pohjalta ennätysvauhtiin Yle Areenasta tai klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Camilla Richardssonin kaksi viimeistä vuotta ovat olleet pettymysten sävyttämiä. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA

Makasi sohvalla tekemättä mitään

Richardsson oli uimahallissa, kun tuomio tuli.

Kyllä, hän oli astunut harhaan toiseksi viimeisellä vesiesteellä ottaessaan toisen peräkkäisen SM-kultansa kaksi päivää aiemmin. Kyllä, jalkaan sattui. Mutta nilkkahan oli vain nyrjähtänyt, eikö niin?

Ei ollut.

Sisimmässään Richardsson tiesi, että tilanne on vakavampi. Mutta neljän kuukauden pakkolepo ja samalla väliin jäävät EM-kisat olivat silti valtava sokki.

– Olin satsannut niin paljon. Tuntui, että kaikki vain hävisi kymmenessä sekunnissa. Oli kuin joku olisi vetänyt maton alta.

Alkujärkytystä seurasi kieltovaihe. Richardsson kieltäytyi hyväksymästä tilannetta. Hän ajatteli: kyllä tämä hoituu jotenkin. Kyllä minä vielä juoksen Berliinissä.

Mutta ihmeparannusta ei tietenkään tullut.

Kaksi ensimmäistä viikkoa Richardsson makasi sohvalla tekemättä yhtään mitään. Tuntui, ettei millään olisi mitään merkitystä.

– Se oli täysi katastrofi. Istuin kotona päivät pitkät ja mietin, katsoisinko ylipäänsä EM-kisoja. Kaikki kaverit juoksivat, joten laitoin tv:n päälle. Mutta en minä siitä nauttinut.

Uimahalli kutsui. Huippu-urheilijana Richardssonilla ei ollut kokemusta vakavista vammoista. Nyt hän sai tutustua liiaksikin vesijuoksuun ja spinningiin.

Alkuinnon jälkeen oheisharjoittelupalo sammui nopeasti.

– Se vei hirveästi aikaa. Kun saavuin uimahallin pihalle kymmenennen kerran saman viikon aikana, ajattelin, että ai saakeli, eikö tämä ole jo tarpeeksi? Se oli henkisesti äärimmäisen rankkaa.

Richardssonin pelastukseksi hän oli loistava lyömään pöytään sympatiakorttia. Kaverit ja perheenjäsenet oppivat nopeasti, mistä oli kyse, kun Camillan nimi ponnahti kännykän näytölle.

– Sanoin: ”Haluatko tulla vesijuoksemaan kanssani? Jalkani on murtunut, sääli minua!”, Richardsson sanoo ja nauraa ääneen.

Eivätkö ihmiset alkaneet jättää vastaamatta, kun soitit?

– Kyllä jotkut varmasti ajattelivat, että nyt tuo Camilla taas soittaa, parempi olla vastaamatta. Moni oli mukana kerran vain todetakseen, että vesijuoksuhan ei ole kovin hauskaa.

Mutta Richardsson taisteli – ja marraskuussa hän sai luvan aloittaa juoksuharjoittelun.

Hän ei kuitenkaan tiennyt, että seuraava vastoinkäyminen odotti jo nurkan takana.

Luottamuksen puute vaikeampi pala niellä kuin rahapula

Kun Richardsson loukkaantui kaksi viikkoa ennen Berliinin EM-kisoja, hän oli alittanut tulosrajan kahdella matkalla: 3 000 metrin esteillä ja 10 000 metrillä.

Mutta se ei riittänyt, kun Suomen olympiakomitea jakoi tukea kaudelle 2019. Joulukuussa Richardsson sai tietää, että hänen nimensä puuttuu listalta, kun hän luki tuensaajista Yle Sportenin nettisivuilta.

Hän oli sekä vihainen että pettynyt.

– Tuntui kuin olisin saanut potkut ilman varoitusaikaa. Vähän kuin ala-asteella, kun kaveri lähetettiin tekemään puolestasi bänät poikaystävän kanssa, Richardsson sanoi Yle Sportenille päätöksen jälkeen.

Estejuoksu Suomessa ei tee urheilijasta miljonääriä. Tukirahat merkitsevät paljon.

– Olin 26-vuotias ja kysyin, josko isä voisi maksaa vuokrani. Olen pärjännyt, löysin henkilökohtaisen sponsorin, joka on mahdollistanut täyden panostuksen tälle vuodelle.

Menetetyt tukieurot eivät olleet suurin ongelma. Pahempana Richardsson koki luottamuspulan. Hänet pudotettiin listoilta, kun seuraavien 19 kuukauden sisään oli tulossa niin MM-kisat, EM-kisat kuin olympialaisetkin.

– Tuntui, että minuun ei enää uskottu. Olin se loukkaantunut urheilija, jonka ei enää uskottu palaavan. Se tuntui vielä pahemmalta kuin taloudellisen tuen menettäminen.

Mutta Richardsson todisti, että epäilijät olivat väärässä. Ja kaikista suurin epäilijä löytyi lopulta peilistä.

Camilla Richardsson on joutunut näyttämään epäilijöilleen sekä itselleen, että hän pystyy palaamaan huipulle. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Huima ennätysvauhti

Camilla Richardsson hengittää raskaasti. Hän on juuri juossut kovan treenikierroksen suosikkiharjoituspaikassaan Vaasan Onkilahdessa. Hän kyyristyy ja pistää itseään sormeen.

Laktaattiarvoja on seurattava. Harjoitussessio ei saa olla liian rankka. Pieni, sininen laite paljastaa tuoreen arvon, ja Richardsson vaikuttaa tyytyväiseltä.

Vauhti kiihtyy taas.

Tänä vuonna aikaa lepoon ei juuri ole ollut. Tahti on ollut huimaa.

Hän alitti MM-kisarajan kauden toisessa estestartissaan Ranskassa ja paransi ennätystään uudestaan heinäkuussa, kun hän ylitti maaliviivan aikaan 9.35,27 Joensuussa. Viikkoa aikaisemmin hän teki uuden ennätyksensä 5 000 metrillä Lapinlahdella.

– Ne kaksi viikkoa olivat aika villejä, Richardsson sanoo ja hymyilee.

Vaikuttavaa, ainakin jos ottaa huomioon, että Richardsson itse odotti kaudesta keskinkertaista välivuotta. Harjoittelukauden alku sujui takkuillen ja kauden avauskisakin oli heikohko.

– Suhtauduin hyvin epäillen siihen, että tästä kaudesta tulisi yhtään mitään. Ja ajattelin, ettei se haittaisikaan, vaikka kausi menisi penkin alle, koska EM- ja olympiakisat ovat vasta ensi vuonna.

Juoksu tuntui raskaalta ensimmäistä kertaa ikuisuuteen.

– Ihmisillä on tapana kysyä, miten jaksan juosta kaksi kertaa päivässä. Yleensä vastaan, että sehän on hauskaa, ei mitään ongelmaa! Mutta ensimmäisinä viikkoina ajattelin kyllä ihan samalla tavalla: miten tätä jaksaa?

Kun mieli oli matalimmilla, valmentaja Jukka Keskisalon rooli korostui. Kerta toisensa jälkeen Suomen ennätysmies toisti Richardssonille, että kunto kyllä nousee ja ajat paranevat.

Mutta uskoiko Keskisalo itsekään, että nopea paluu ennätysvauhtiin olisi todennäköinen?

– No, täytyy ainakin esittää sellaista varman näköistä, Keskisalo sanoo pieni virne kasvoillaan.

Mutta miten toipuminen sitten sujui niin hyvin? Vastaus on, että urheilumaailman ehkä suurin klisee pätee Camilla Richardssoniin: hän palasi entistä vahvempana.

Kun Vasa IS:n juoksija ei päässyt lenkille, hänellä oli aikaa parantaa heikkouksiaan. Ennätyskunnon takaa löytyy kasapäin tylsää voima- ja tasapainoharjoittelua.

Oletko itse yllättynyt, miten hyvin olet juossut?

– En ehkä ole niinkään yllättynyt ajoista, koska tiedän, että minulla on kapasiteettia niihin. Mutta olen yllättynyt siitä, että ajat ovat tulleet tällaisella taustalla.

Kaasupoljinta ei vielä saa hellittää, koska kauden ehdoton kohokohta odottaa nurkan takana: Dohan MM-kisat.

Camilla Richardsson on asettanut itselleen tavoitteeksi finaalipaikan Dohan MM-kilpailuihin. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Olympiaraja koko ajan takaraivossa

Revanssinhaluinen.

Se on sana, joka parhaiten kuvailee Camilla Richardssonin tunteita ennen MM-kisoja. Revanssimieltä ei ainoastaan lietso viime vuoden pettymys. Hän haluaa myös jättää edellisten MM-kisojen katkerat muistot taakseen.

Lontoon kaatosateessa elokuussa 2017 edellä mennyt juoksija kaatui, ja yrittäessään väistää Richardsson väänsi nilkkansa. Kisa oli pilalla.

Kipua lisäsi alkuerien taso.

– Jos olisin juossut onnistuneen kisan, olisin päässyt MM-finaaliin. Se otti todella koville. Tällä kertaa haluan MM-kisoista kotiinviemisinä ainoastaan hyviä muistoja. Tunnen, että onnistuneet kisat ovat tulossa.

Mihin asetat riman?

– Totta kai minun on pakko asettaa tavoitteeksi finaalipaikka. Mutta se on vaikeaa ja riippuu siitä, mitä muut tekevät. Jos parannan ennätystäni ja karsiudun ajalla 9.32, minun täytyy olla tyytyväinen.

Takaraivossa jyskyttää myös numerosarja 9.30,00. Sen alittaminen avaisi Richardssonille ovet suurimmalle mahdolliselle näyttämölle: olympialaisiin.

– Uskon, että pystyn alittamaan rajan jo tänä vuonna, jos minulle sattuu hyvä päivä. Miksei vaikka MM-kisoissa.

Olympiarajaa tai ei, Camilla Richardssonin kausi on ylittänyt kaikki odotukset. Kun kautta syksyllä summataan, arvosana tulee joka tapauksessa lähentelemään kymppiä.

Mikä tärkeintä, hän on matkalla Dohaan, eikä Vaasan uimahalliin. Kalenterissa lukee 3 000 metrin esteet, ei pari tuntia vesijuoksua.

– Tuntuuhan se hullulta, että vuosi sitten en pystynyt kävelemään ilman kyynärsauvoja. Nyt pääsen juoksemaan Timanttiliigaan ja MM-kisoihin. Vuodessa ehtii tapahtua paljon.

Sebastian Backman

Lue myös: