Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Onko Ilves uusi HPK? Joko HIFK lunastaa mestaruusodotukset? Näin jääkiekon SM-liigan voimasuhteet ovat muuttuneet

Yle Urheilu jakoi jääkiekon SM-liigan joukkueet viiteen eri kategoriaan.

Jääkiekon miesten SM-liiga

1

Jari Sailio Anton Lundell
AOP

Mestarisuosikit

Jääkiekon SM-liigan mestarisuosikit on helppo löytää – riittää kun katsoo pelaajabudjetteja. Kolmen kärki Helsingin IFK (3,3 miljoonaa euroa), Kärpät (3 miljoonaa) ja Tappara (2,85 miljoonaa) ovat tällä kertaa myös käyttäneet rahansa järkevästi.

HIFK on hankkinut laadukkaita ja hyväluonteisia pelaajia. Maalille tuli Frans Tuohimaa SaiPasta, puolustukseen Mikko Kousa ja Rony Ahonen, hyökkäykseen mestarijoukkue HPK:sta Otto Paajanen ja Teemu Turunen. Nuori Anton Lundell lienee valmis läpimurtoon tällä kaudella. Pahoja menetyksiäkin toki tuli, kun Erik Thorell, Juhani Tyrväinen ja Joonas Rask vaihtoivat maisemaa. Kesken viime kauden päävalmentajana aloittanut Jarno Pikkarainen sai keväällä joukkueen hyvään iskuun. Siitä on hyvä jatkaa kannujahtiin.

Kärpät on pelannut Mikko Mannerin alaisuudessa kahden kauden ajan erinomaista jääkiekkoa. Toissa kaudella se riitti mestaruuteen, mutta viime keväänä HPK oli finaalisarjassa parempi. Kärppien nimilista on hengästyttävä: Jesse Puljujärvi, Jussi Jokinen, Janne Pesonen, Juho Lammikko, Michal Kristof ja Jakub Krejcik ovat SM-liigan tähtipelaajia. Suurin kysymysmerkki on farmiliiga AHL:stä hankittu slovakialaismaalivahti Patrik Rybar.

Tappara on SM-liigan viime vuosien tasaisin menestyjä. Joukkue on pelannut seitsemänä keväänä peräkkäin välierissä ja näistä kuutena vuotena finaaleissa. Tampereella on jälleen kasassa iskukykyinen joukkue. Tappara hankki SM-liigan toissa vuoden maalikuninkaan Charles Bertrandin Sveitsistä. Nuori Patrik Virta ja SaiPassa säväyttänyt Tyler Morley ovat myös hyviä hankintoja. Päävalmentaja Jukka Rautakorvella oli viime kaudella pieniä vaikeuksia mukauttaa pelitapaansa modernin nykyjääkiekon vaatimuksiin. Oppiiko kokenut kettu vielä uusia temppuja ennen siirtymistään urheiljohtajaksi?

2

Antti Penannen HPK juhlii
Tomi Hänninen

Ehdokkaat tämän kauden HPK:ksi

Hämeenlinnan Pallokerho teki viime kaudella sensaatiomaisen tempun. Pienellä pelaajabudjetilla kasattu joukkue sijoitettiin ennen kautta arvioissa alempaan keskikastiin. Antti Pennasen ryhmä pelasikin loistavan runkosarjan ja vielä paremmat pudotuspelit. HPK:n tarina antaa uskoa kärkikolmikon ulkopuolisille joukkueille.

HPK on tietysti vahva ehdokas myös tämän kauden HPK:ksi. Pennasen valmentamaa ryhmää olisi typerää aliarvioida. Voiko salama iskeä kahdesti samaan paikkaan? Tehtävä ei ole helppo, sillä viime kevään mestariryhmästä lähtivät muunmuassa ykkösmaalivahti Emil Larmi, luottopuolustajat Niclas Almari ja Jesper Lindgren sekä tähtihyökkääjät Teemu Turunen ja Otto Paajanen. Kesän pelaajahankinnoista nimekkäin on SaiPassa viime kaudella 37 tehopistettä tehnyt Cody Kunyk.

Ilves on vahvin ehdokas nousemaan ohituskaistalta yllätysmestaruuteen. Huippuvalmentaja Karri Kivi on kolmen vuoden aikana tehnyt hyvää työtä, joka toi viime kaudella Ilvekselle parhaan runkosarjasijoituksen (8.) kymmeneen vuoteen. Ilves on nälkäinen, nopea ja aktiivinen joukkue, jonka keski-ikä (22,4 vuotta) on SM-liigan nuorin. Maalivahti Lukas Dostal, 19, puolustajat Lassi Thomson, 18, ja Oskari Laaksonen, 20, sekä hyökkääjät Matias Maccelli, 18, ja Antti Saarela, 18 ovat huippulahjakkuuksia, joiden tulevaisuus on rapakon takana. Jos viime kaudella loistaneet Eemeli Suomi, Teemu Lepaus, Teemu Rautiainen ja Joose Antonen saavat nuorilta tulitukea, Ilves on vahvoilla.

Pelicans osoitti jo viime kaudella, että parhaimmillaan se voi taistella mestaruudesta. Päävalmentaja Ville Nieminen luotsasi joukkueensa runkosarjassa kolmanneksi, mutta pudotuspeleissä tuli seinä vastaan. Nyt Nieminen on vuoden kokeneempi. Hänellä on potentiaalia nostattaa Pelicans sellaiseen hurmokseen, että muita hirvittää. Pelicans menetti muun muassa maailmanmestarit Juho Olkinuoran ja Oliwer Kasken kesällä. Olkinuoran tilalle hankittiin kolme Suomen mestaruutta urallaan voittanut maalivahti Tomi Karhunen, Kaskea on miltei mahdoton korvata. Pelicansin suurin kysymysmerkki on puolustus. Kasken ja Mikko Kousan lähdöt näkyvät kiekollisessa pelaamisessa.

3

Lukko Oskari Setänen
AOP

Keskikasti

Keskikastiin lasketaan tässä yhteydessä joukkueet, jotka pelaavat lähes takuuvarmasti pudotuspeleissä, mutta joilla on liian pitkä matka mestaruuteen. Pelaajabudjettien perusteella Lukon (2,5 miljoonaa) ja TPS:n (2,4 miljoonaa) pitäisi olla kiusaamassa mestarisuosikkeja. Molemmissa joukkueissa on kuitenkin liikaa kysymysmerkkejä.

Lukko on saanut kasaan laadukkaan joukkueen, jossa tähtiloistoa löytyy etenkin hyökkäyspäästä. Frölundasta hankitut Pathrik ja Ponthus Westerholm sekä Langnausta tullut Eero Elo ovat kaikki huipputason hyökkääjiä SM-liigaan. Suurin tähti on viime kaudella 52 tehopistettä tehnyt Justin Danforth. Maalivahdit ja puolustus ovat kuitenkin vain SM-liigan keskitasoa. Päävalmentaja Pekka Virta luotsaa Lukon takuuvarmasti pudotuspeleihin, mutta matka tyssää todennäköisesti viimeistään puolivälierissä.

TPS on noussut vaikeiden vuosien jälkeen takaisin varteenotettavaksi pudotuspelijoukkueeksi. Viimeinen askel on kuitenkin ottamatta. Hyvistä runkosarjasijoituksista huolimatta TPS on neljän viime kauden aikana pelannut vain kerran välierissä. Kolmatta kautta TPS:ää valmentava Kalle Kaskinen on saanut jälleen käyttöönsä hyvän pelaajamateriaalin. Ilari Filppula, Zach Budish ja kumppanit saivat kesän siirtomarkkinoilta tuekseen muun muassa Petteri Wirtasen ja Topi Nättisen. TPS on hyvin todennäköisesti jälleen kuuden parhaan joukossa runkosarjassa. Puolustuksesta puuttuu kuitenkin laatua, joten mitalipelit jäänevät haaveeksi.

4

KalPa Balazs Sebok
AOP

Taistelu pudotuspelipaikasta

Yllä mainituissa kahdeksassa joukkueessa perusta on valettu sellaiseen kuntoon, että pudotuspelipaikkaa voi pitää lähes varmana. Kun SM-liigassa pudotuspeleihin pääsee kymmenen joukkuetta, jäljelle jää kaksi pudotuspelipaikkaa. Niistä vahvimmin taistelevat JYP, KalPa, SaiPa ja Ässät.

JYP oli viime kauden floppi. Tulokasvalmentaja Lauri Merikivi epäonnistui ja tilalle tullut Risto Dufva hilasi joukkueen niukasti pudotuspeleihin. 2010-luvun kestomenestyjä on uudessa tilanteessa 2020-luvulle siirryttäessä. Nyt valmentajaksi tuli SaiPasta tuttu ja ulkomaita kierrellyt Pekka Tirkkonen, mutta joukkueen runko muodustuu edelleen Dufvan luottopelaajista yli kymmenen vuoden takaa. Jani Tuppurainen, Jarkko Immonen ja Juha-Pekka Hytönen ovat yhä laadukkaita pelaajia, mutta JYP tarvitsee sukupolvenvaihdoksen.

KalPa menetti pääomistajansa ja -valmentajansa Sami Kapasen sveitsiläiseen Luganoon. Uusi päävalmentaja Tommi Miettinen luotsasi viime kaudella KalPan A-junioreita ja Iisalmen Peli-Karhuja Mestiksessä. Onko entinen KalPa-pelaaja valmis SM-liigaseuran päävalmentajaksi? KalPa menetti puolustaja Otto Leskisen sekä hyökkääjät Eetu Luostarisen ja Alexandre Texierin NHL:ään. Pelaajamarkkinoilta löytyi muun muassa maalivahti Eero Kilpeläinen, puolustaja Jussi Timonen ja hyökkääjä Janne Keränen. Kokeneita paluumuuttajia kaikki kolme.

SaiPa on kahdella viime kaudella selviytynyt Tero Lehterän alaisuudessa pudotuspeleihin. Nyt edessä on vaikeampi tehtävä, kun SaiPa menetti kesän aikana paljon laatua. Maalivahti Frans Tuohimaa sekä hyökkääjät Cody Kunyk, Tyler Morley ja Topi Nättinen ovat isoja menetyksiä. Uusina pelaajina hyökkäykseen hankittiin Teemu Ramstedt ja Tomas Zaborsky, jotka ovat haastavia persoonia joukkueen ryhmädynamiikan kannalta. Toisaalta parhaimmillaan kaksikko on muodostanut SM-liigan vaarallisimma tutkaparin HIFK:ssa kaudella 2015-16.

Ässissä on ollut kesän aikana suuri vaihtuvuus. Uusi kehitysjohtaja Tommi Kerttula on vasta projektinsa alussa. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin on oikea mies tehtävään, kun ensimmäisenä pitää palauttaa uskottavuus vaikean viime kauden jälkeen. Selinin sopimus Ässiin on kolmivuotinen. Seurassa on tehty niin paljon muutoksia lyhyessä ajassa, että tämä kausi tulee turhan nopeasti vastaan. Menestystä on lupa odottaa myöhemmin.

5

Vadim Pereskokov Jukurit Mika Järvinen Sport
AOP

"Mestiksen" mestaruustaistelu

Jukurien toinen pääomistaja Jukka Toivakka juhli toissa keväänä SM-liigan sijaa 13. Toivakka tuuletti, että Jukurit voitti "Mestiksen mestaruuden", kun taakse jäivät Sport ja KooKoo. Nämä joukkueet ovat nousseet Mestiksestä SM-liigaan 2010-luvulla. Joukkueista vain Sport on pelannut SM-liigan pudotuspeleissä, kerran kaudella 2015–16. Entiset Mestis-joukkueet eivät ole onnistuneet nousemaan varteenotettaviksi haastajiksi SM-liigassa. Positiivisia merkkejä on kuitenkin ilmassa.

Jukurit aloitti keväällä uuden projektin kohti pudotuspelejä. Urheilutoimenjohtajaksi palkattiin kokenut Jukka Holtari, joka on niittänyt menestystä Bluesissa ja JYPissä. Holtari on hankkinut uusia pelaajia esimerkiksi Ruotsin kakkostasolta (hyökkääjä Fredric Weigel), Tanskan pääsarjasta (hyökkääjä Charlie Sarault) ja USHL:stä (puolustaja Aleksandr Jakovenko). Holtari on tehnyt ennekin onnistuneita löytöjä, ja sellaisia tarvitaan, jotta Pekka Kangasalustan valmentama Jukurit pystyisi tosissaan taistelemaan pudotuspelipaikasta.

KooKoo palkkasi päävalmentajakseen nuorten maajoukkueissa menestyneen Jussi Ahokkaan. Maailmanmestaruuden sekä 18-vuotiaissa että 20-vuotiaissa voittanut Ahokas palaa seuravalmennukseen kuuden vuoden tauon jälkeen. SM-liigassa hän on vielä täysi keltanokka. Kun tähän lisätään KooKoon melko vaatimaton pelaajamateriaali, suurta menestystä ei ole vielä tällä kaudella odotettavissa. Ahokas voi olla silti oikea henkilö nostamaan KooKoon pudotuspelijoukkueeksi lähivuosina.

Sport taisteli viime kaudella pudotuspelipaikasta. Uusi päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma sai vaasalaisiin uutta virtaa, ja runkosarjan kymmenes sija jäi vain voiton päähän. Vaihtuvuus viime kauden jälkeen on ollut suurta. Joukkueeseen on hankittu 13 uutta pelaajaa, muun muassa TPS:stä ja Lukosta tuttu puolustaja Steven Seigo sekä pitkän linjan liigakonkari Antti Erkinjuntti. Suuri vaihtuvuus syö iskukyvystä ainakin alkukaudella juuri sen verran, että paikka pudotuspeleissä voi olla kiven alla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme