Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajat mursi viimeisetkin muurit jalkapallohuuman tieltä – "En ole kokenut tällaista koskaan"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen haamut on manattiin historiaan torstaina. Kapteeni Tim Sparv muistuttaa, että vaikka Huuhkajat on taivaltanut valtavan matkan, työ on vielä kesken.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Tim Sparv
Lehtikuva / Martti Kainulainen

TAMPERE. Sade väistyy Lamminpään kentän yltä parikymmentä minuuttia ennen kuin Suomen bussi kaartaa pelipäivän jälkeisiin harjoituksiin.

Kimalteleva nurmi näyttää suorastaan kutsuvalta.

Viereisen koulun lapset ovat innoissaan. Kenttää ympäröivän aidan takaa kuuluu "Suomi!" -huutoja ja innokkaimmat yrittävät kiivetä kentän puolelle. Järjestysmiehet vetävät alkuun tiukkaa linjaa, mutta hetken päästä innokkaat koululaiset pääsevät seuraamaan idolejaan nurmen viereisen katsomon takaa.

Kreikka-voiton jälkeen aurinko tuntuu paistavan pilvettömältä taivaalta suomalaisen miesten maajoukkuejalkapallon ylle. On tultu pitkä matka niistä päivistä, kun johtomaalit kääntyivät kohtalonomaisesti tasapeleiksi tai tappioiksi.

– Olen pelannut nyt 10 vuotta A-maajengissä enkä ole kokenut tällaista hypeä, joka on joukkueen ympärillä. On tällä hetkellä tosi hauskaa olla tässä jengissä, Suomen kapteeni Tim Sparv sanoo palauttavien harjoitusten jälkeen.

Sparv muistuttaa, että maajoukkue on pelannut jo pitkään hyvin. Huuhkajat onnistui hankkimaan ensin Kansojen liigasta "varapatruunan" arvokisoihin, ja on yltynyt EM-karsinnoissa hurjaan vireeseen.

Ennen Kreikka-ottelua A-maajoukkue oli kuitenkin uudessa tilanteessa. Tasapeli tai tappio olisi tarkoittanut vajoamista vanhaan, voitto antoi vahvan aseman kamppailussa EM-turnauspaikasta.

Suomi sieti tilanteen loistavasti.

Kysymys siitä, kestääkö pää on ratkaistu toivottavasti lopullisesti. Tällä hetkellä kukaan ei usko, että Suomi kaatuisi paineisiin.

– Joukkueen on yhtenäinen ja sen mentaliteetti on hyvä. Ryhmässä on loistava henki. Juuri nyt on mahtava aika pelata maajoukkueessa juuri nyt, toteaa Glen Kamara, Sparvin taistelutoveri keskikentän sydämessä.

Kamara on ollut yksi päävalmentaja Markku Kanervan johtaman joukkueen avainpelaajista. Syöttäjä, riistäjä, kuljettaja. Jatkuvasti pallossa ja pelitapahtumien keskellä.

Torstaina Kamaran hankkima rangaistuspotku oli osoitus peliälystä myös vastustajan rangaistusalueella. Kun joukkueessa on Teemu Pukin kaltainen maalintekijä, rankkarivihellys tuntuu merkitsevän maalia.

Glasgow Rangersissä tienestinsä tekevä Kamara nauttii tilanteesta, johon Huuhkajat on itsensä pelannut.

– Ennen lähdimme peleihin altavastaajina, ja nyt meiltä odotetaan tuloksia. Ja odotuksia pitää pitää yllä. Toivottavasti tämä vain jatkuu.

Tim Sparville maajoukkueen lento on ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä uraa ei ole jäljellä enää vuosikaupalla. Arvokisapaikka olisi huima palkinto uurastukselle.

Kapteeni itse pysäyttää moiset puheet alkuunsa.

– Kiva, että voitamme, mutta meillä on selvä tavoite ja unelma. Emme ole vielä tyytyväisiä, Sparv toteaa.

– Kaikki tietävät, että meillä on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lue myös:

Ratinan taika pitää! Teemu Pukki jatkoi maalitehtailuaan, kun Huuhkajat kukisti Kreikan elintärkeässä EM-karsintaottelussa

Huuhkajien puolustajakolossi meni onnesta sekaisin ja häpesi tuuletustaan: "Tunteet ovat pinnassa, vaikka olen luvannut, että en koskaan itkisi jalkapallon takia" Kommentti: Huuhkajien ennennäkemätön temppu avasi lopputurnauksen ovet selälleen – "Rive" sai fanikatsomon sekoamaan "Ennen pilkkuja vetäessä ovat jalat tutisseet" – Suomen voittomaalin iskenyt Teemu Pukki uhkuu itseluottamusta ja uskoo jopa Italian kaatumiseen Soihdut paloivat ja Ratinan silta notkui, kun suomalaiset sekosivat Huuhkajien voitosta – koe Pohjoiskaarteen uskomaton hurmos uudelleen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat