Meri-Maari Mäkinen hallitsevana mestarina parauinnin MM-kisoihin – sääntömuutokset olivat romuttaa uran: "Oli kova paikka ottaa niin iso taka-askel uralla"

Meri-Maari Mäkinen lähtee parauinnin MM-kisoihin Lontooseen 200 metrin sekauinnin hallitsevana maailmanmestarina. Kisoissa tavoitellaan mitalien lisäksi paikkoja Tokion paralympialaisiin. 

vammaisurheilu
Parauimari Meri-Maari Mäkinen
Meri-Maari Mäkinen puolustaa kultaa parauinnin MM-kisoissa.Rinna Härkönen / Yle

Meri-Maari Mäkisen pitkä urheilu-ura oli päättyä vuosi sitten. Sääntömuutokset mutkistivat Mäkisen taivalta kohti menestystä.

Mäkiselle ilmoitettiin, ettei hän saa enää uida perhosuintia yhdellä kädellä. Heikomman käden mukaantulo tekee suorituksesta 10 sekuntia hitaammaan ja paljon raskaamman. Lisäksi luokittelumuutosten takia lievemmän vamman urheilijoita siirtyi oikelta puolelta halvaantuneen Mäkisen sarjaan.

– Kyllä se oli vuosi sitten kova paikka. Kun siinä asemassa, jossa jo olin kokeneena urheilijana, joutuu ottamaan niin ison taka-askeleen omalla uralla. Kävi ihan vakavasti mielessä, että urheilu-ura jäisi siihen, Mäkinen, 27, myönsi.

Muutoksista huolimatta Mäkinen ui EM-hopeaa 200 metrin sekauinnissa viime vuonna. Kahden vuoden takainen lajin maailmanmestari on harjoitellut nyt puolitoista vuotta muun muassa ratakelaaja Toni Piispasta valmentavan Jari Nordblomin johdolla. Nordblom kuvailee suojattiaan kovaksi harjoittelijaksi.

– Meri-Maari on tunnollinen, välillä jopa liian tunnollinen. Aktiivinen, kokenut urheilija ja siinä mielessä itseohjautuva ja helppo. Merille voi antaa paljon vastuuta. Keskustelevalla toiminnalla viedään valmennusta eteenpäin, Nordblom kuvaili.

Parauimari Meri-Maari Mäkinen on menestynyt parauimari.
Meri-Maari Mäkinen Rinna Härkönen / Yle

Valmennusuhteen myötä myös treenaamisen painopisteet ovat muuttuneet.

– On tullut paljon enemmän voimaharjoitusta ja tehoharjoitusta. Ennen mentiin enemmän määräpuolella, mikä on luonut hyvän pohjan. Siihen on ollut hyvä rakentaa harjoittelua vähän erilaisella näkökulmalla, Mäkinen kertoi.

– Isoimmat muutokset ovat tapahtuneet kokonaiskuormituksessa. On ruvettu harjoittelemaan erilaisella rytmityksellä. On kehitetty enemmän nopeusominaisuuksia, Nordblom kommentoi.

Tähtäimessä Tokio

Lontoon MM-kisoissa jaetaan paralympiapaikkoja jokaisessa luokassa eri lajien kahdelle parhaalle. Sääntöuudistusten myötä tavoite on kova.

– Meillä on ollut kuitenkin vain vuosi aikaa rakentaa uutta perhosuinnin uutta tekniikkaa, mikä on kuitenkin huippu-urheilussa todella lyhyt aika. Olen joutunut melkein uuden lajin ottamaan repertuaariin. Omia ennätyksiä sieltä vähintään lähdetään hakemaan, Mäkinen pohti.

Tokio on se asia, joka saa Lontoon ja Rion paralympialaiset kokeneen Mäkisen motivaation säilymään. Ja tietenkin intohimo urheiluun.

– Mä rakastan tätä tekemistä, mä rakastan uimista ja urheilemista. Tottakai menestyminen on tärkeää, eihän tätä muuten jaksaisi tehdä. Onhan se hienoa ylittää itsensä ja saada tehdä sitä mitä rakastaa, Mäkinen hymyili.

Lue myös:

Nader Khalili rakastaa uimista ja pistää Suomen ennätyksiä uusiksi kerta toisen perään – nuori vesipeto tähtää paralympialaisiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat