Kommentti: Bianca Andreescu on käsittämätön tennispelaaja – teini-ihme ei ole koskaan hävinnyt top10-pelaajalle

Bianca Andreescu on loistavien lyöntien lisäksi myös henkisesti erittäin vahva pelaaja, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Bianca Andreescu nousi maailmanlistalla jo viidenneksi. Kuva: Getty Images

Bianca Andreescun konseptit sekosivat vain hetkeksi. 19-vuotias tämän kauden tennissensaatio oli hallinnut US Openin finaalia Serena Williamsia vastaan täysin. Andreescu johti 6–3, 5–1 ja hänellä oli ottelupallo. Williams pystyi kuitenkin viemään sen syöttövuoron ja sen jälkeen Arthur Ashe -stadionin yleisö alkoi raivokkaasti ja äänekkäästi kannustaa Williamsia. Yleisön kannustus tuntui sekoittavan Andreescua enemmän kuin Williamsin sinänsä parantunut peli.

Hämmennys kesti kuitenkin vain hetken. Williams pääsi tasatilanteeseen 5–5, mutta sen jälkeen Andreescu otti jälleen tilanteen haltuunsa ja sinetöi uransa ensimmäisen Grand Slam -turnausvoiton. Andreescu on loistavien lyöntien lisäksi myös henkisesti erittäin vahva pelaaja.

Bianca Andreescun kausi 2019 on ollut sanalla sanoen käsittämätön. Vuosi sitten hän ei päässyt US Openin karsinnoista pääsarjaan. Viime vuoden lopussa hän oli maailmanlistalla sijalla 178. Nyt hän nousee maanantaina ilmestyvällä listalla viidenneksi. On melko helppo ennustaa, että ennemmin tai myöhemmin Andreescu on listaykkönen.

Andreescun nousun tekee entistä ihmeellisemmäksi se, että hän on ollut ison osan kautta olkapäävamman vuoksi sivussa. Silloin kun hän on pelannut, hän ei ole juurikaan hävinnyt. Andreescu on viimeksi hävinnyt loppuun asti pelatun ottelun maaliskuun alussa.

Sen jälkeen hän on voittanut Indian Wellsin ja Toronton isot WTA-turnaukset ja nyt US Openin. Esimerkiksi Wimbledon jäi kokonaan väliin, samoin koko kevään massakausi lukuun ottamatta Ranskan avoimia, jossa hän voitti avausottelunsa ja vetäytyi turnauksesta sen jälkeen.

Andreescun ehkä käsittämättömin tilasto on ottelut top10-pelaajia vastaan. Hän on pelannut kahdeksan kertaa maailmanlistan kymmenen parhaan joukossa olevaa pelaajaa vastaan ja voittanut ne kaikki. Se on aivan ennenkuulumaton suoritus nuorelle pelaajalle, joka on itse tähän asti ollut kaukana niiltä sijoilta.

Bianca Andreescu ei päässyt viime vuonna US Openin karsinnoista pääsarjaan. Kuva: Getty Images

Serena Williamsin 24:nnen Grand Slam -turnauksen metsästys tuntuu olevan kuin noiduttu. Takavuosien australialaispelaajan Margaret Courtin nimissä oleva ennätys on 24 titteliä. Sen jälkeen kun Williams sai 23 täyteen, hän on pelannut neljässä finaalissa, joissa jokaisessa aina eri vastustaja on pelannut loistavaa tennistä, kun taas Williams itse ei ole päässyt parhaimmilleen. Kaikki ovat päättyneet vastustajan voittoon suoraan kahdessa erässä. Angelique Kerberin, Naomi Osakan ja Simona Halepin jälkeen nyt Andreescu jyräsi Williamsin yli finaalissa.

Naisten tennikseen saatiin nyt 2000-luvulla syntynyt Grand Slam -voittaja. Miesten tenniksessä ei ole vielä saatu edes 1990-luvulla syntynyttä voittajaa, ainakaan ennen sunnuntai-iltaa.

Lue myös: