Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

MM-paineissa taistellaan myös maapaikoista Tokioon – Yli-Hannuksela odottaa EM-pronssimies Kuosmaselta seuraavaa askelta

Kazakstanissa pidettävissä MM-paineissa riittää taisteltavaa mitalien ulkopuolellakin, sillä joka sarjan kuusi parasta hankkii maapaikan Tokion olympialaisiin.

paini
Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen kantaa paljon vastuuta Suomen joukkueen menestyksestä tulevissa MM-paineissa.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Petra Ollin jääminen pois viikonloppuna alkavista painin MM-kisoista kutisti Suomen joukkueen seitsemän painijan kokoiseksi. Maailmanmestaruuksien lisäksi Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa, entisessä Astanassa, painitaan jo pääsystä Tokion olympialaisiin.

MM-kisojen jokaisen sarjan kuusi parasta saa maapaikan Tokioon heinä-elokuuksi 2020.

– Tokiossa on toki iso maali, mutta sitä ennen on vielä monta kovaa kansainvälistä koitosta ja useita pitkiä treenileirejä, Painiliiton kreikkalais-roomalaisen painimuodon vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela totesi STT:lle Kuortaneella.

Kazakstanin MM-molskilla mitaleilla on arvonsa, mutta painittavaa riittää myös pääsystä kuuden parhaan joukkoon.

– Vaikka kyse on maapaikasta, niin maapaikan lunastaja on vahvoilla olympialaisiin. Ehdoton ja automaattinen tuo paikka ei silti voi olla, sillä syyskuisista MM-kisoista on melkein vuosi Tokion viiden renkaan kisoihin, Yli-Hannuksela muistutti.

Tokion aikaeroon pitää totutella

Suomen painijoukkue on vasta rakentumassa Tokioon, mutta Yli-Hannukselalla on selvät sävelet olympialaisiin valmistautumisesta. Hän haluaa painijat hyvissä ajoin kisapaikalle.

– Tuo pohjaa omiin kokemuksiini. Koin aikaeron tosi raskaana, kun pääsimme perille Sydneyn olympiakaupunkiin vuonna 2000. Kesti kauan ennen kuin olin siellä kuosissa.

– Pääsin toki lopulta vireeseen, olympiapronssia Sydneyssä paininut Yli-Hannuksela muisteli Australian kokemuksiaan.

Tokion ja Suomen aikaero on kuusi tuntia. MM-Kazakstanissa aikaero Suomeen on vain kolme tuntia.

Marko Yli-Hannuksela
Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela odottaa hyviä otteita tulevissa MM-paineissa Suomen joukkueen kokeneilta urheilijoilta.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Paineet kolmella miespainijalla

Yli-Hannuksela odottaa MM-kisoissa eniten vastuullaan olevilta kreikkalais-roomalaisen painin miehiltä, etenkin Konsta Mäenpäältä, Elias Kuosmaselta ja Rami Hietaniemeltä.

– Aiemmin alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-pronssia ottanut Mäenpää voitti elokuussa aikuisten kovatasoisen Saksan gp:n 130-kiloisissa Dortmundissa. Tuolla voitolla Konsta paini MM-kisoihin.

– Kuosmasella on saavutettuna kaksi aikuisten EM-pronssia. Nyt Elkun on otettava seuraava askel. MM-kisat ovat aina oma vaativa juttunsa, Yli-Hannuksela tuumasi 97-kiloisissa ottelevasta Kuosmasesta.

Urallaan MM-pronssia ja EM-hopeaa paininut Hietaniemi jyllää nyt 87-kiloisissa.

– Rion olympialaisista Ramilta jäi paljon hampaankoloon. Hän tekee nyt kaikkensa, jotta painii Suomelle paikan Tokion olympialaisiin, Yli-Hannuksela arvioi.

Sarjoissa 77 kiloa ja 60 kiloa Suomella on hieman tuntemattomat MM-edustajat: Niko Erkkola ja Lauri Mähönen.

– Erkkola pääsee nyt elämänsä testiin. Mähönen on vähän vaivihkaa hiipinyt edustuspainijaksi, Yli-Hannuksela sanoi.

MM-kisat päättävässä vapaapainissa Suomea edustavat Ville Heino 86-kiloisissa ja hänen veljensä Jere Heino 125-kiloisissa.

Painin MM-kisat alkavat Kazakstanin Nur-Sultanissa 14. syyskuuta. Yle välittää kisat kanavillaan.

Lue myös:

Hallitsevan maailmanmestarin Petra Ollin kovaan itseluottamukseen tuli särö – "Sairastelut ovat jättäneet jälkensä"

Sairastelu pilasi suunnitelmat: hallitseva maailmanmestari Petra Olli joutuu jättämään MM-kilpailut väliin

Poikkeuksellinen painivääntö ratkesi – Kuosmanen löi Savolaisen kovien panosten MM-karsinnassa: "Aikamoinen soppa taustalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat