Erotuomaripomon mukaan Väisänen ei tehnyt käsivirhettä – skottituomarilta inhimillinen virhetulkinta: "Enhän minä pääse hänen päänsä sisään"

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiän mukaan puolustaja Sauli Väisänen toimi kohutussa tilanteessa niin kuin puolustajan kuuluukin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Sauli Väisänen
Suomen Sauli Väisänen taistelee pallosta Italian Nicolo Barellan kanssa.Markku Ulander / Lehtikuva

Kyseenalainen rangaistuspotkutuomio Suomen ja Italian välisessä EM-karsintaottelussa sunnuntai-iltana on puhuttanut maanantaina laajasti.

Italialaisen Nicolo Barellan laukaus osui toisella puoliajalla rangaistusalueen sisällä olleen suomalaispuolustaja Sauli Väisäsen kyynärpäähän. Skotlantilainen erotuomari Bobby Madden tuomitsi tilanteessa käsivirheen ja rangaistuspotkun. Jorginho laukoi pilkulta oikeaan nurkkaan ratkaisten Italialle 2–1-voiton.

Niin Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kuin Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen ovat sitä mieltä, että pilkkua ei olisi pitänyt Italialle tilanteesta antaa. Väisänen itse ihmetteli harmistuneena, tietääkö tuomari edes, mikä lasketaan käsivirheeksi.

Katsottuaan tilanteen ottelun jälkeen videolta, myös Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä totesi, että käsivirheen kriteerit eivät täyttyneet tilanteessa.

– Väisänen ei tehnyt itsestään isompaa levittämällä käsiään, vaan käsi oli kiinni vartalossa. Lisäksi laukaus tuli läheltä, eikä näin ollen rangaistuspotkun kriteeristö täyttynyt, Hyytiä kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Kokenut suomalaiserotuomari uskoo, että VAR-videotarkistus olisi muuttanut tuomiota. Mikäli VARia olisi käytetty, olisi ottelussa ollut erillinen VAR-tuomari ja myös Madden olisi pystynyt tarkistamaan tilanteen ruudulta itsekin.

Nyt Madden joutui tekemään nopeasti ratkaisun, joka osoittautui mitä todennäköisemmin erheelliseksi.

– Tullaan siihen, että kyse on erotuomarin tulkinnasta. Enhän minä pääse hänen päänsä sisään. Inhimillistä toimintaa, se on ihmisen tekemä ratkaisu. Joskus siinä käy näin ja nyt kävi ikävä kyllä näin Suomen kannalta, Hyytiä sanoi.

Hyytiän mukaan Sauli Väisänen ei olisi mitenkään pystynyt reagoimaan ja estämään pallon osumista käteensä.

– Kyllä Väisänen toimi tuossa tilanteessa niin kuin puolustajan kuuluukin toimia.

Rankkari ei johtunut hyvityksestä

Italian 2–1 rangaistuspotkumaali syntyi vain seitsemisen minuuttia sen jälkeen, kun Teemu Pukki oli iskenyt 1–1 tasoitusmaalin niin ikään pilkulta.

Jouni Hyytiä pitää Suomen rangaistuspotkua perusteltuna tuomiona. Italialaispuolustaja otti riskin rangaistusalueella ja rikkoi vikkelää hyökkääjää.

– Pukki osaa toimia niin kuin hyökkääjän pitääkin. Puolustaja rikkoi Pukkia takapuolelta ja antoi erotuomarille tilaisuuden tuomita rangaistuspotkun.

Suomen rankkariin johtaneessa rikkeessä ei Hyytiän tulkinnan mukaan ollut epäselvyyttä, eikä hän usko, että Italia sai hetkeä myöhemmin rangaistuspotkun hyvityksenä.

– Erotuomari on ottelussa aina enemmän tai vähemmän paineen alla. Hän teki tuon ratkaisun enkä usko, että siinä on mistään hyvityksestä kysymys. Totta kai tässä tilanteessa jää sellaisellekin spekulaatiolle mahdollisuus, mutta en minä henkilökohtaisesti usko siihen, Hyytiä päättää.

Lue myös:

Ylen asiantuntija Italian kohua herättäneestä rankkarista: "Joku olisi viheltänyt pilkun, joku toinen ei olisi viheltänyt"

Kanerva kyseenalaisti ratkaisupilkun: "Tuomarikin totesi, että kyllä VAR olisi päätöstä helpottanut"

Italialaislehti suitsuttaa omiensa voittoputkea, mutta myöntää aliarvioineensa Huuhkajat: "Todella raskaat pisteet pienestä Suomesta"

Kommentti: Huuhkajat kärsi urhoollisesti Italian kyydissä – marssi EM-turnaukseen jatkuu kilpailijoiden avustuksella

Teemu Pukin osuma ei riittänyt, kun Italia mursi Ratinan taian – Italian pilkulta syntynyt voitto-osuma aiheutti närää suomalaisleirissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat