Suora

  • Elävä arkisto esittää

42 vuotta sitten suomalainen pellavapää pöllytti italialaisten maaliverkkoa – kertoo nyt historiallisesta osumasta ja siitä, mitä mieltä on Teemu Pukista

42 vuotta sitten Kai Haaskivi hämmensi legendaarista maalivahtia Dino Zoffia, kun suomalaispelaaja laukoi pallon hänen selkänsä taakse. Nyt Haaskivi on seurannut kaukana Floridan rannikolla ylpeänä Huuhkajien taivalta EM-karsinnassa.

jalkapallo
Teemu Pukki
Tomi Hänninen

Suomen jalkapallon miesten A-maajoukkue tavoitteli 15. lokakuuta vuonna 1977 kuuta taivaalta, kun se haastoi Torinon illassa Italian MM-karsintaottelussa. Kotijoukkueen maalissa oli legendaarinen Dino Zoff ja puolustuksessa joukkueen kapteeni Giancito Facchetti sekä Claudio Gentile, joka muutamaa vuotta myöhemmin tuli tunnetuksi siitä, että pystyi vartioimaan jopa Diego Maradonan näkymättömäksi.

Roberto Bettega oli jo viimeistellyt neljä osumaa Suomen maalivahdin Göran Enckelmanin selän taakse ja Francesco Graziani yhden, kun 22-vuotias suomalainen pellavapää järkytti italialaispuolustusta. Kai Haaskivi sai pallon hyökkäysalueella ja kuljetti rangaistusalueen rajalle ja laukoi pallon maaliin ohi hölmistyneen Zoffin. Katso video maalista tästä (YouTube). (siirryt toiseen palveluun)

Tilanne oli 1–5 eikä kukaan tuulettanut, ei edes suomalaiset. Neljää minuuttia myöhemmin Renato Zaccarelli viimeisteli ottelun loppunumeroiksi 6–1.

– Kyllä minä sen maalin muistan, Floridasta puhelimitse tavoitettu Haaskivi muisteli Yle Urheilulle.

– Meillä ei niin hirveän monta paikkaa siinä pelissä ollut. Taisi (Pertti) Jantuselta karata pallo puolen kentän nurkilla ja tuli meikäläiselle. Pääsin parista kaverista läpi, sitten tuli rankkarialueen raja ja Facchetti vastaan. Ajattelin, että nyt pitää ampua, ei tässä enää pidemmälle pääse. Ja etunurkasta vasurilla pääsi livahtamaan Dino Zoffin selän taakse.

Tuskin kukaan silloin ajatteli, että menee peräti 42 vuotta, ennen kuin seuraava suomalaispelaaja pystyy tekemään Italiaa vastaan maalin. Näin kuitenkin kävi, mutta Teemu Pukki rikkoi tämän maalittoman putken sunnuntaina Ratinan stadionilla.

Kai Haaskivi
Kai Haaskivi teki pitkän pelaajauran Yhdysvalloissa sekä jalkapallossa että hallijalkapallossa.Haaskivi Soccer Academy

Teemu Pukki on harvinaisuus

Haaskivi pelasi vuosina 1977–1984 Suomen A-maajoukkueessa 12 maaottelua ja viimeisteli kolme osumaa. HJK:sta alkanut pelaajaura jatkui vuonna 1978 Yhdysvalloissa, kun hän siirtyi North American Soccer Leagueen (NASL) ja Dallas Tornadoon.

Yhdysvalloista Haaskivi löysi uuden kotinsa ja jäi maahan. Vaikka ulkokenttien jalkapallo vaihtuikin myöhemmässä vaiheessa hallijalkapalloon, ei hän ole missään vaiheessa luopunut rakkaasta lajistaan. Tällä hetkellä hän on nimeään kantavan jalkapalloakatemian johtaja Floridassa.

– Minulla on sellainen pikku junnuseura. Valmennan muutamaa joukkuetta ja olen Jenkkien nuorten maajoukkueen scoutti Floridan osavaltiossa, hän kertoili.

– Onhan se jalkapallo kaiken antanut ja maailmaa olen kiertänyt. Tietysti matkan varrella kaikkea sattuu ja muutama lonkkaleikkauskin on tehty tuossa viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta noista isoista iloista matkan varrella joutuu maksamaan.

Haaskivi on seurannut tiiviisti eurooppalaista jalkapalloa, vaikka maajoukkueiden otteluita ei Yhdysvaltalaiset kanavat tarjoilekaan. Englannin Valioliigaa ja muita Keski-Euroopan kovimpia liigoja on kuitenkin ollut näkyvillä, joten Teemu Pukin maalien mässäily ei ole jäänyt huomaamatta.

– Meillä on huippuluokan ammattilainen, ei pelkästään ammattifutaaja, vaan sanotaanko paremminkin, että hän on ammatiltaan maalintekijä. Sellaisia ei hirveästi ole missään maassa, Haaskivi kehaisi.

– On kiva seurata ja nähdä, että suomalaiset pelaajat pystyvät menestymään kansainvälisellä tasolla ja huippuliigassa, jos tekee kovasti duunia ja pysyy terveenä.

Kai Haaskivi
Haaskivi Soccer Academy

"Taso edelleen keskitahon kohellusta"

Haaskivi on ollut ylpeä seuratessaan myös Huuhkajien otteita EM-karsinnassa. Hänen mielestään joukkue pelaa tällä hetkellä erittäin kurinalaista peliä sekä hyvin yhteen eikä ratkaisijoista ole puutetta, vaikka Pukki usein löytyykin maalintekijänä.

– Ainoa surkea asia on se, että Alajan Pertti ei ole näkemässä tätä menestystä, Haaskivi harmitteli hyvän ystävänsä, nyt jo edesmenneen Palloliiton puheenjohtajan puolesta.

Haaskiven isä Olavi Haaskivi oli Palloliiton koulutuspäällikkö yli 30 vuoden ajan, joten Haaskivi tietää kokemuksesta, miten suomalaisesta jalkapalloa on rakennettu. Hän onkin tyytyväinen siihen, miten suomalainen jalkapallo on mennyt eteenpäin.

Hänen mielestään juniori- ja valmennustyö Suomessa on hyvää luokkaa ja yhä parempaan suuntaan menossa. Tilanne on Haaskiven mielestä hieman samanlainen kuin Yhdysvalloissa, jossa jalkapallon arvostus on noussut ja laji on tavallaan juuri nyt muodissa. MLS-liiga on saanut hyvin rahoittajia mukaan lajiin ja stadionit vetävät hyvin katsojia.

– Se taso on edelleen sellaista keskitason kohellusta. Mutta mitä enemmän jenkit saavat omia pelaajia Eurooppaan, sitä paremmin maajoukkue pärjää. Myös Suomessa on tärkeää, että saamme pelaajia ulkomaille ja kunnon liigoihin niin paljon kuin on mahdollista. Menestys tulee sen mukana, Haaskivi vakuutti.

Lue myös:

Teemu Pukki teki sen taas! Upea tasoitusmaali pilkulta

Teemu Pukin osuma ei riittänyt, kun Italia mursi Ratinan taian – Italian pilkulta syntynyt voitto-osuma aiheutti närää suomalaisleirissä

Teemu Pukki avasi Huuhkajien veikeää tuuletusta ja käänsi katseensa jo lokakuuhun: "Kivempi se on pelata, kun on vähän paineita"

Italialaislehti suitsuttaa omiensa voittoputkea, mutta myöntää aliarvioineensa Huuhkajat: "Todella raskaat pisteet pienestä Suomesta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat