Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Olutta ei pian enää myydä kertakäyttöisistä muovituopeista jääkiekon SM-liigassa – seurat luopumassa tuopeista ympäristösyistä

Ylen kyselyn mukaan SM-liigaseurojen mukaan muovituopeista ei ole luovuttu aiemmin turvallisuussyistä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Katsomokuvaa Niiralan montusta, KalPan faneja
Katsomokuvaa Niiralan montusta, KalPan faneja Tomi Hänninen

SM-liigaseurat tavoittelevat hiilijalanjäljen pienentämistä vähentämällä kertakäyttöisten muovituoppien käyttöä pelitapahtumissa.

Yle kysyi kaikilta 15 liigaseuralta nykyisiä käytäntöjä ja tulevaisuuden suunnitelmia muovituoppien suhteen.

Kyselyyn vastasi 14 seuraa ja niistä suurin osa aikoo luopua muovisista kertakäyttötuopeista lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Porin Ässien pelitapahtumissa juomia ei tarjoilla muovituopeista lainkaan.

Suurimmalla osalla kertakäyttötuopit ovat kuitenkin vielä käytössä muiden anniskelutapojen rinnalla.

Esimerkiksi kuopiolainen KalPa kertoi viime talvena aikovansa luopua kertakäyttötuopeista kokonaan tulevan kauden aikana. Seura aikoo siirtyä pestäviin kestomuovituoppeihin, joita on tilattu 10 000 kappaletta.

Suunnitelma on edennyt, mutta ei mutkitta.

– Kertakäyttöisiä muovituoppeja on vielä syksyn aikana käytössä osassa myyntipisteistä, koska kestomuovituoppien toimitus on hieman viivästynyt, kertoo toimitusjohtaja Toni Saksman.

KalPan ottelutapahtumissa juomia voi ostaa myös tölkeissä. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa kaikista tuopeista luovutaan kokonaan ja siirrytään pelkkiin tölkkeihin.

Samankaltaisia suunnitelmia on myös Vaasassa, missä Sportin pelitapahtumissa kertakäyttötuoppien rinnalle tuodaan KalPan tapaan kestotuopit tulevan kauden aikana.

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman.
KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman kertoo, että pelitapahtumissa juodaan tulevaisuudessa vain tölkeistä.Toni Pitkänen / Yle

Seurat haluavat olla esimerkkinä yleisölle

Monissa liigaseuroissa on ryhdytty noudattamaan omaa ympäristöohjelmaa, jonka osana tai tavoitteena on muun muassa muovin käytön vähentäminen.

– Syynä on ekologisuus ja myynnin nopeuttaminen, perustelee Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen muovituopeista luopumista.

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksmanin arvion mukaan kertakäyttöisiä muovituoppeja on kulunut yhden pelikauden aikana noin 100 000.

– Haluamme osaltamme vähentää turhan muovijätteen muodostamista, Saksman selittää.

Kenties pisimmällä tavoitteet ovat kouvolalaisella KooKoolla, joka haluaa tehdä ottelutapahtumistaan täysin muovittomia.

Käytössä on nyt esimerkiksi muovittomasta kartongista tehdyt kahvikupit ja tarjottimet ja liiga-avauksessa testiin otetaan samasta kartongista tehdyt muovittomat tuopit.

– Jokainen tietää, miten paljon muovin ongelmista puhutaan ja mitä ne aiheuttavat esimerkiksi valtamerille ympäri maailmaa. Haluamme kantaa oman kortemme kekoon, perustelee Kookoon myynti- ja viestintäpäällikkö Matti Lindholm.

SM-liigaseurat perustelevat vastauksissaan muovin vähentämistä hyvän esimerkin näyttämisellä.

– Haluamme näyttää esimerkkiä ja kannustaa koko yhteisöä tekemään vastaavanlaisia tekoja, toteaa Saksman.

Myös NHL (siirryt toiseen palveluun) ja SM-liiga ovat ryhtyneet kiinnittämään huomiota ilmastoasioihin.

SM-liiga selvitytti hiilijalanjälkensä viime talvena.

Kävi ilmi, että liiga tuottaa ilmastokuorman, joka vastaa noin 500 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä. Selvityksen mukaan valtaosa jääkiekkoliigan aiheuttamista kasvihuonepäästöistä syntyy katsojien autoilusta halleille.

NHL:n ympäristöohjelma tavoittelee muun muassa jätetuotannon karsimista. Koko SM-liigan yhteisen helmikuussa julkaistun ympäristöohjelman (siirryt toiseen palveluun) tavoitteena on muun muassa parantaa jäähallien energiatehokkuutta sekä otteluiden jätehuoltoa.

Mies pitelee pahvimukeja.
Kookoon myynti- ja viestintäpäällikkö Matti Lindholmin mukaan pelitapahtumiin on tulossa testattavaksi pahvituoppeja. Silva Nieminen / Yle

Keino hyvittää esimerkiksi kisamatkojen hiilijalanjälkeä

Tutkijat suhtautuvat liigaseurojen suunnitelmiin myönteisesti. VTT:n tutkimusprofesori Ali Harlinin mukaan seurat näyttävät hyvää esimerkkiä ja se on jo merkittävä ympäristöteko.

– Kestomuovituoppien pesukonepesu ei ole ympäristön kannalta kovin raskas, joten kyllä kertakäyttötuopeista luopuminen pienentää hiilijalanjälkeä, arvioi Harlin.

Hän laskee, että KalPan pelikauden aikana myydyn 100 000 kertakäyttötuopin määrällä voisi hyvittää esimerkiksi pelimatkoista koituvaa hiilijalanjälkeä.

– Jos tekee esimerkiksi 30 kisamatkaa bussilla, niin matkan aiheuttamasta hiilijalanjäljestä hyvittyisi noin puolet, jos tuoppimäärän muuttaa dieseliksi.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kestävyystutkimuksen apulaisprofessori Ville Uusitalo sanoo, että korvaamalla kertakäyttöisiä muovikuppeja sopivilla vaihtoehdoilla voidaan varmasti myös vähentää hiilinjalanjälkeä.

– Se, millainen vaikutus muovituoppien korvaamisella on, riippuu monesta eri asiasta kuten miten ja mistä korvaava tuote on valmistettu, muistuttaa Uusitalo.

Turvallisuus vaikuttanut tuoppipäätöksiin

Kertakäyttötuopeista luopumisen suurin haaste on turvallisuus, joka on ollut merkittävin hidaste muovituopeista luopumiselle. Seuroista kerrotaan, että tähän asti on jouduttu punnitsemaan ympäristötekijöiden ja turvallisuuden välillä.

– Turvallisuus on ollut isossa roolissa varsinkin nyt, kun katsomossa on mahdollisuus nauttia virvokkeita. Tölkki tai pullo lentää ja aiheuttaa vaaratilanteita muovituoppeja huomattavasti helpommin, toteaa Lahden Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu.

KalPa päätti, että nyt aika on kypsä muutokselle ja asia päätettiin ympäristö edellä.

– Mahdollisiin häiriötekijöihin puutumme järjestyksenvalvonnan keinoin. En usko, että tästä tulee kohtuuttoman suurta ongelmaa, Saksman ennakoi.

Hän myös muistuttaa, että muutamia yksittäistapauksia lukuunottamatta tuoppien viskely ei ole ollut suuri ongelma.

Lue lisää:

Tässäkö on Suomen vihrein kaupunki? Lahdessa jopa lätkäjoukkue ja orkesterimuusikot pienentävät päästöjään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat