Ranskan korin alla on muuri, josta Yhdysvallat joutuu maksamaan – NBA:n paras puolustaja torjuu ja tunteilee

Rudy Gobert murtui kyyneeliin, kun kuuli jääneensä NBA:n tähdistöottelun ulkopuolelle.

Maajoukkuekoripallo
Kuva, jossa Rudy Gobert.
Rudy Gobert on pehmeä ja kova – lempeä jättiläinen.AOP

– Eilisilta oli rankka. Äitini soitti minulle itkien, Utah Jazzin sentteri Rudy Gobert kertoi helmikuussa toimittajille.

Gobert oli edeltävänä päivänä kuullut, ettei häntä ollut taaskaan valittu NBA:n tähdistöotteluun. Vielä oli pieni sauma, että joku loukkaantuisi, ja ranskalaispelaaja pääsisi loukkaantuneen tilalle Charlottessa pelattavaan otteluun.

– Olisi kiva päästä tähdistöjoukkueseen varasijalta, mutta ei se ole sama asia kuin valituksi tuleminen, Gobert sanoi ja puhkesi itkuun.

216-senttinen tähtipelaaja poistui paikalta kädet kasvoillaan.

NBA-liigan ilmapiiri voi ajoittain olla yhä yllättävän tunkkainen esimerkiksi mieskuvan suhteen. Sarjan tähtipelaajat löivätkin Gobert’n purkauksen jälkeen läskiksi.

– Pitäisikö minunkin alkaa itkeä? kyseli Golden Staten Draymond Green, jota ei myöskään valittu tähdistöotteluun.

– Miehisty! Koriksessa ei itketä, NBA-legenda Shaquille O’Neal sanoi.

Gobert ei lopulta päässyt tähdistöpeliin, joka olisi ollut hänelle uran ensimmäinen. Erinomaisen kauden pelannutta keskushyökkääjää muistettiin kuitenkin kesällä, kenttien hiljennyttyä. Gobert, 27, valittiin viime kauden parhaaksi puolustajaksi NBA:ssa. Palkinto oli hänelle jo toinen peräkkäinen. Lisäksi Gobert valittiin sentteriksi kolmanteen All-NBA-tähdistökentälliseen.

Tukahdutustornista on kehittynyt top 5 -sentteri

Denver Nuggets varasi Gobert’n NBA:han 27. vuorolla vuonna 2013. Ennen varaustaan Gobert oli pelannut pari kautta Cholet’n joukkueessaan Ranskan Pro A-liigassa. Yhdysvaltoihin saapui hintelä parikymppinen, jonka käsien kärkiväli hämmästytti. Kun Gobert levitti siipensä, käsien etäisyys toisistaan oli 235 senttimetriä. Jos Gobert nosti kätensä ylös, hän ylsi 292 senttimetrin korkeuteen. Lukemat rikkoivat tulokaspelaajien ennätykset.

NBA-ura ei kuitenkiin käynnistynyt Denverissä, vaan ”Stifle Tower”, tukahdutustorni, -lempinimen saanut ranskalainen kaupattiin Utahiin. Denver sai Erick Greenin ja käteistä. Kauppa osoittautui Utahin 2010-luvun parhaaksi. Green pelaa tällä hetkellä Kiinassa, Fujian Sturgeonsissa. Käteistä on kiva olla, mutta koreja se ei edelleenkään tee.

Gobert pelasi ensimmäisellä kaudellaan vain 45 ottelussa, mutta puolustuskyvyt ehdittiin huomata. Kolmannella kaudellaan Gobert oli jo Jazzin aloittava sentteri. Kaudella 2016–2017 tapahtui loikka eliittiin. Gobert valittiin ensi kertaa yhteen All-NBA-tähdistöviisikoista. Samana vuonna hän oli liigan paras korinsuojelija torjumalla 2,6 heittoa per peli.

Vuosien varrella Gobert on monipuolistanut peliään myös hyökkäyspäässä. Viime kaudella hän keräsi 12,9 levypalloa ja torjui 2,3 kertaa ottelua kohden, mutta tehtaili myös 15,9 pistettä ja antoi kaksi syöttöä per peli.

Gobert'ia pidetään tällä hetkellä yhtenä NBA:n viidestä parhaasta sentteristä. Jos hän säilyy terveenä, Utah voi olla yksi ensi kauden suurimmista menestyjistä läntisessä konferenssissa. Joukkue onnistui siirtomarkkinoilla vahvistamalla rivejään pelintekijä Mike Conleylla ja laitahyökkääjä Bojan Bogdanovicilla.

Kuvassa NBA:n komissaari David Stern kättelee Rudy Gobertia.
NBA:n komissaari David Stern kätteli Denver Nuggetsin varaamaa Gobert'ia kesällä 2013.AOP

Yhdysvaltojen turnaus voi törmätä Gobert’iin

Tänään keskiviikkona läntisen konferenssin pudotuspelejä ei kuitenkaan vielä mietitä. Tänään Gobert muuraa Ranskan kolmen sekunnin alueen umpeen MM-kisojen puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan. Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikola uskoo, että Ranska voi tiputtaa Yhdysvallat juuri Gobert’n läsnäolon johdosta.

– Ranskalla on avaimet voittaa peli. Yhdysvaltalaiset ovat hieman liian pieniä ja heikkoja kolmen sekunnin alueella sekä puolustus- että hyökkäyspäässä, Poikola sanoo.

Hän muistuttaa, että Yhdysvallat hävisi Australialle maaottelun ennen kisoja. Australia hallitsi ottelussa korinalustaa.

– Ranskalla on urheilullisin ja intensiivisin joukkuepuolustus kisoissa. Joukkueella on mahdollisuus tehdä Yhdysvalloista staattisesti hyökkävä ryhmä, joka joutuu pois pallon virrasta ja pelin rytmistä. Gobert ja muut ranskalaiset ovat hyviä levypallopelaajia, jotka juoksevat aivan erinomaisesti kenttää, Poikola analysoi.

Edellisissä MM-kisoissa vuonna 2014 Gobert’iin törmäsi puolivälierävaiheessa Espanja. 22-vuotias Gobert oli juuri pelannut tulokaskautensa NBA:ssa. Kisojen isäntämaa Espanjaa vastaan hän napsi 13 levypalloa, haastoi lukemattomia heittoja ja paini Gasolin veljesten kanssa. Ranska voitti vähäkorisen pelin 65–52 ja saavutti lopulta pronssia. Pelistä alkoi Gobert’in nousu eliittiin. Utah Jazz ymmärsi, mitä organisaatiolla oli käsissään.

– Espanja-voitto oli iso juttu. Ottelu auttoi maailmaa huomaamaan minut. Peli oli seurapiiridebyyttini, Gobert muisteli Hoopshype-sivustolle.

Pronssi oli Ranskan paras saavutus MM-kisoissa. Nyt maalla on mahdollisuudet mennä vieläkin pidemmälle.

– Mikään ei ole mahdotonta. Haluamme kirjoittaa uuden luvun Ranskan koripallohistoriaan, Gobert kertoi kisojen alla Fiban verkkosivuilla.

– Kun voittaa maajoukkueen kanssa mitalin, kokee uskomattomia tunteita. Haluan tuntea niitä lisää.

Kuvassa Rudy Gobert torjuu Suomen Erik Murphyn heiton EM-kisoissa 2015.
Rudy Gobert torjui Suomen Erik Murphyn heiton EM-kisoissa 2015.AOP

Lue myös:

Tässä ovat MM-koriksen puolivälieräparit – ”Pelkkiä herkkupaloja jäljellä”

Yhdysvaltojen suurin tähti MM-kisoissa on omalaatuinen valmentajalegenda, Trump-kriitikko ja toimittajien kiusaaja: ”Ei kiinnosta, mitä muut ajattelevat”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat