Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mestarisuosikki Kärpissä kohtaavat kahden eri sukupolven pelaajat: paluumuuttaja Janne Pesosella ja tulokas Aku Rädyllä ikäeroa lähes 20 vuotta

Alkavan SM-liigakauden ennakkosuosikkeihin jälleen kuuluvassa kärppälaumassa nuoret pelaajat ottavat oppia konkareilta ja kokeneemmat piristyvät nuorten seurassa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Aku Räty, Kärpät.
Nuoren Aku Rädyn otteita kannattaa seurata alkavalla kaudella.Markku Hyttinen / AOP

OULU. Oulun Kärppien SM-liigajoukkue on perinteinen sekoitus eri ikäpolvien pelaajia. Kiistattomiin mestarisuosikkeihin lukeutuvasta ryhmästä löytyy alkavalla kaudella kaiken nähneitä kaukaloveteraaneja, uransa parhaassa vaiheessa olevia pelimiehiä sekä nuoruuden energialla ja näyttöhalulla viilettäviä junioreita.

Oululaisjoukkueen vankka veteraanikaarti täydentyi tutulla hahmolla, kun Janne Pesonen palasi Kärppiin 11 vuoden tauon jälkeen. Kärppien 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen avainpelaaja lähti Oulusta maailman muihin kaukaloihin kevään 2008 mestaruusjuhlien jälkeen.

– Naamat ovat muuttuneet paljon, mutta onneksi joukkueesta löytyy vielä muutama vanha pelikaverikin löytyy. Kärpissä on nytkin paljon samanhenkistä porukkaa, kuten silloin eli nuoria pelaajia sekä niitä, joilla on kova nälkä mennä urallaan eteenpäin, Pesonen luonnehtii.

Jos Kärpissä naamat ovat vuosien saatossa nuorentuneet Pesosen poissaollessa, samaa voi sanoa oululaisjoukkueen kuten koko SM-liigan pelillisestä suuntauksesta.

– Jääkiekko ylipäätään on mennyt rohkeampaan suuntaan, jossa pyritään kontrolloimaan kiekkoa ja sitä kautta hallitsemaan peliä. Peli on entistä vauhdikkaampaa ja pelissä luistellaan kovaa.

– Peli on todella muuttunut ja sen huomaa tämän päivän Kärpistäkin, hän muistuttaa.

37-vuotiaan Pesosen ura Kärpistä lähdön jälkeen on ollut vankalla ja menestyksekkäällä pohjalla. Luotettava ja tehokas laituri pelasi muun muassa viisi kautta KHL:ssä (mestaruus 2010) sekä kolme kautta Ruotsin pääsarjassa (mestaruus 2018). Pesosen veri veti kuitenkin takaisin uran tärkeälle alkulähteelle Kärppiin.

– Kaikkein inspiroivin juttu on ylipäätään paluu kärppäpaitaan, tähän Kärppien yhteisöön sekä tähän arkeen täällä. Ihokarvat nousevat lähes pystyyn, kun ajatteleekin asiaa. On hienoa päästä täällä kunnolla hommiin.

”Akulla hyvä tekemisen meininki”

Kärppien omista junioreista liigajoukkueeseen on nostettu kärkkymään pelipaikkaa alle 20-vuotiaiden maajoukkuerinkiin noussut hyökkääjä Aku Räty, 18.

NHL-seura Arizonan viime kesänä varaama Räty haluaa tuoda pelilliset vahvuutensa esiin heti liigakauden alusta lähtien.

– Pystyn pelaamaan monipuolisesti roolia kuin roolia. Sekä yli- että alivoimapelaaminen sopii minulle, Räty luonnehtii.

– Haluan tuoda luisteluvoimaa, yritteliäisyyttä sekä rohkeutta tähän joukkueeseen, rohkeutta niin kiekollisena pelaajana kuin kiekottomanakin.

Janne Pesonen Jussi Jokinen Kärpät.
Janne Pesonen ja Jussi Jokinen kuuluvat Kärppien konkariosastoon.Markku Hyttinen / AOP

Pesonen on ehtinyt tutkailla tarkalla silmällään lähes 20 vuotta nuoremman joukkuekaverinsa otteita alkusyksyn aikana lähes päivittäin.

– Huippukaveri, jota on kiinnostavaa seurata häntä treeneissä. Akulla on hyvä tekemisen meininki. Hän tuo rohkeutta ja yritteliäisyyttä treeneihin, mikä on juuri paras paikka, sillä harjoituksissa ei kannata jarrutella, Pesonen sanoo.

– Juuri treeneissä kasvamme joukkueena, mutta myös yksilöinä. Siellä haastetaan toinen toistamme ja se pitää tällaisen vanhan miehenkin vetreänä, kun nuoret miehet vieressä vetävät täysillä.

Rädylle Pesosen kaltainen arvostettu ja monet tapahtumat maailman eri kaukaloissa kokenut veteraani on tärkeä esimerkkipelaaja.

– Totta kai haluan katsoa tarkasti, mitä hän tekee kentällä ja sen ulkopuolella sekä miten ammattimaisesti Janne toimii arjessa. Muistan, kun juniorina katselin Jannen pelejä. Onhan se kiva olla hänen kanssaan nyt samassa kopissa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kaksikon ikäerossa on se, että samaan aikaan kun Pesonen kannatteli ensimmäisen kerran Kanada-maljaa Kärppien riveissä keväällä 2004, oli Räty vasta alle kolmevuotias. Samana keväänä Pesonen valittiin myös SM-liigakauden parhaaksi tulokkaaksi.

Kärppien lähihistoriassa on nähty todella vakuuttavia tulokashyökkääjien esiinmarsseja lähes suoraan SM-liigan huipulle. Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi tekivät kovaa jälkeä heti tulokaspelaajina, mutta alkavan kauden tulokkaista Aku Räty on vielä kirjoittamaton kortti.

– Toki se tuo nälkää minullekin, kun samanikäiset kaverit ovat tehneet kovaa tulosta Kärpissä ennen minua. Minullakin on mahdollisuus kehittyä täällä samantasoiseksi pelaajaksi kuin he.

– Oma tavoitteeni on ensisijaisesti ottaa aluksi rooli tästä joukkueesta eli päästä pelaamaan säännöllisesti. En ole ottanut mitään tulostavoitteita itselleni tällä ensimmäisellä liigakaudellani, Räty toteaa.

Johtajuutta kaukalossa ja pukukopissa

Pesosella on johtava rooli kaukalossa, mutta myös Kärppien pukukopissa nuorempien pelaajien tukena ja apuna. Yli 300 SM-liigaottelun konkari on Kärpissä tärkeä mentori yhdessä Lasse Kukkosen, Jussi Jokisen ja Mika Pyörälän kanssa. Pesonen muistuttaa, että myös joukkueen nuoremmilta pelaajilta on syytä imeä erilaisia vaikutteita.

– Yritän olla aivan samanlainen pelaaja kuin silloin, kun itse tulin nuorena juniorina Kärppien liigajoukkueeseen. Meillä oli tuolloin paljon kokeneita ja johtavia pelaajia kopissa, joilta oli kiva imeä oppia.

Janne Pesonen.
Vuoden 2011 maailmanmestari Pesonen on pelannut maajoukkueessa 97 ottelua.Jarno Kuusinen / AOP

Persoonalla on aina merkitystä, kun puhutaan niin kutsutusta johtavasta pelaajasta.

– Pyrin olemaan kopissa helposti lähestyttävä henkilö, jolta nuoremmat voivat aina tulla kysymään neuvoa ja apua, Pesonen sanoo.

– Pyrimme pitämään Kärpissä ryhmän tiiviinä, ettei kenellekään tule sitä fiilistä, etteikö voisi kysyä kanssapelaajiltaan apua.

Yritteliäisyys, tasaisuus ja tunne

Aku Rädyn ohella vakituista pelipaikkaa Kärppien SM-liigajoukkueesta tavoittelee alkavalla kaudella seuran 2000-luvulla syntyneestä juniorikaartista muun muassa puolustajat Kalle Loponen ja Topi Niemelä sekä hyökkääjistä Tuukka Tieksola.

Rädyn mukaan loikka junioreista liigaan ei tapahdu nappia painamalla.

– Aluksi pitää totuttautua miesten peleihin, jotka ovat erityylisiä kuin junnupelit. Nyt olisi tavoite päästä vain pelaamaan omilla vahvuuksillani ja sitä kautta voisi tehdä ehkä tehojakin.

Pari asiaa tulevaisuuden huippuhyökkääjä ainakin lupaa omassa pelaamisessaan.

– Yritteliäisyyttä ja toivottavasti myös tasaisuutta kaukaloon. Yritteliäisyys ja uskallus ovat niitä asioita, joita haluan tuoda tähän joukkueeseen.

Pesosen lupaus kaudelle 2019–2020 on ytimekäs.

– Tunnetta. Jos oma fiilis on kunnossa, kaikki pelillisetkin asiat loksahtavat kohdalleen, konkari vakuuttaa.

Lue myös:

Vuoden jatkopesti takaa Pajuluomalle työrauhan Sportissa

Onko Ilves uusi HPK? Joko HIFK lunastaa mestaruusodotukset? Näin jääkiekon SM-liigan voimasuhteet ovat muuttuneet

Jesse Puljujärvi, pari maailmanmestaria ja takuuvarma mestarivahti – tässä ovat SM-liigan kiinnostavimmat paluumuuttajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat