Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Rytmisen voimistelun maajoukkue tavoittelee historiallista olympiapaikkaa Bakun MM-kisoissa: "Tavoite on erittäin realistinen"

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkue tavoittelee Bakun MM-kisoissa paitsi onnistuneita suorituksia myös historiallista olympiapaikkaa.

voimistelu
Rytmisen voimistelun joukkue kuvassa. 10.9.2019
Rytmisen voimistelun joukkue kuvassa.Lehtikuva

Elisa Liinavuori, Emma Rantala, Juulia Vainio, Inka Ora, Milja Närevaara ja Amanda Virkkunen ovat tehneet maailmancupkisoissa vakuuttavaa jälkeä. Kaksiotteluissa joukkue on ollut tasaisen varmasti sijan kahdeksan jommalla kummalla puolella ja yhä useammin on irronnut paikkaa finaaliin.

Viiden pallon sekä ohjelmaan, jossa on kolme vannetta ja kahdet keilat, on lisätty vaikeutta ja nopeutta, jolloin niistä saa onnistuessa myös enemmän pisteitä.

– Joukkue on hyvässä kunnossa. Olemme tehneet hyvän kilpailukauden keväällä ja hyvän kilpailukauden aloituksen loppukesällä. Ohjelmat ovat kunnossa ja hyvällä mielellä lähdetään kisaan, joukkueen päävalmentaja Laura Ahonen hymyili.

– Meitä auttaa isosti tosi hyvä yhteishenki, me pystymme tukemaan hyvin toisiamme ja se auttaa kisa-alueellakin. Pystymme sen takia tekemään vahvemmin ja luottamaan toisiimme, kertoi Elisa Liinavuori.

Historiallinen unelma

MM-kisoissa on jaossa viisi olympiapaikkaa. Yhteensä paikkoja on 14. Kolme maata, Bulgaria, Italia ja Venäjä ovat jo paikan saavuttaneet. Jos nämä joukkueet ovat Suomen edellä, pitää Suomen olla kaksiottelussa kahdeksan parhaan joukossa. Viime vuoden MM-kisoissa joukkue oli kymmenes. Jos paikka ei irtoa MM-kisoissa, on vielä kevään EM-kisoissa uusi mahdollisuus.

– Tietenkin olympiapaikka on haaveena, mutta siihen vaikuttaa niin moni asia ettei siitä voi olla varma. Joten meidän tavoite on tehdä niin hyvin kuin osataan, analysoi Liinavuori.

– Tavoite on tosi realistinen, kaiken pitää mennä nappiin ja jonkun pitää epäonnistua. Kaikki on mahdollista, joukkueen kapteeni Emma Rantala pohti.

Rytmisen voimistelun valmentaja Laura Ahonen. 10.9.2019
Rytmisen voimistelun valmentaja Laura Ahonen.Lehtikuva

Olympiapaikan saavuttaminen on nyt vaikeampaa kuin neljä vuotta sitten. Puhtaat suoritukset ja onnistuminen oikealla hetkellä on tärkeää.

– Kaiken pitää mennä tosi hyvin, pitää olla onni myötä. Tällä kertaa maanosakiintiöihin ei liity minkäänlaista tasovaatimusta. Kaksi maanosaa tulee saamaan olympiapaikan sellaisilla joukkueilla, jotka eivät olisi Suomessa edes kärkijoukoissa, kertoi Ahonen.

Kylmähermoisuus, rentous ja rohkeus

Suomella on ollut kautta aikojen neljä kertaa olympiaedustaja rytmisen voimistelun yksilökisassa. Mutta ei vielä koskaan joukkuetta. Riossa olympiunelma jäi yhden sijan ja vain puolen pisteen päähän. Joukkue yrittää olla ajattelematta liikaa historiallista tavoitetta.

– Minua ei kauheasti kiinnosta ajatella sitä, koska sillä ei ole mitään positiivista vaikutusta siihen mitä me teemme. Olympiapaikka on mahdollista saada nyt tai ensi kevään EM-kisoissa. Me teemme joka tapauksessa työmme niin hyvin kuin osaamme, tokaisi Ahonen.

– Se vaatii, että pidetään tosi tiukasti kiinni siitä, mitä ohjelmassa pitää tehdä. Tehdään normaali harkkasuoritus eikä pyritä mihinkään ylimääräiseen, Liinavuori mietti.

– Onnistuminen vaatii kylmiä päitä, kaikki pitää tehdä tosi rennosti ja rohkeasti. Ei saa yhtään pelätä mitä tekee, kun sitten niitä virheitä usein tulee, päätti Rantala.

Rytmisen voimistelun MM-kisat Ylen kanavilla 17.-22.9.

Lue myös:

Rytmisen maajoukkue ottaa askelia kohti olympiaunelmaa, Portugalista heltisi taas finaalipaikka

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat